Avatar

En aio kertoa lyhyesti Avatarin taustoista, tarinasta tai keksiä tylsiä määritelmiä, huomioita ja yleistyksiä siitä. mitä sen kaiken pitäisi tarkoittaa . En aio analysoida näyttelijätyötä, musiikkia tai kerrata kaikille kuka James Cameron on ja mitä hän on elämänsä aikana tehnyt. Ne asiat tulevat taatusti tutuiksi muista teksteistä.

Pakottava tarve puuttua Avatarin paljon kohuttuun tekniseen toteutukseen sai minut vuoden tauon jälkeen kirjoittamaan elokuva-arvostelua.

Olen säästellyt ensimmäistä 3D-elokuvakokemustani tätä elokuvaa varten. Joskus lapsena katselin satelliittilautasen kautta Mechwarrior animaatiosarjaa, jossa ennen toimintakohtauksia grafiikka huomauttaa ”Put your 3D glasses on!” Kelloggs-rasiasta kaivetut punaviher-pahvilasit päässä seurailin kotisohvalta tätä ihmetystä, jota kolmiulotteisuudeksi väitettiin. En ollut vakuuttunut. Todellista hämmästelyä ja henkeä haukkomista aiheuttava 3D-kokemus sai jäädä hamaan tulevaisuuteen.

Cameronin esileikki 3D-tekniikan julkaistiin kahtena erillisenä dokumenttielokuvana Ghosts Of The Abyss (2003) ja Aliens Of The Deep (2005). Niitä kuvatessa Cameron hioi uuden 3D-tekniikkansa kirkkaimpaan loistoonsa, jota saadaan vihdoin nähdä maailman kalleimmaksi elokuvaksi tituleeratussa Avatar-megaspektaakkelissa.

Avatarin tarina on maksimissaan keskinkertainen kertakäyttötuote, mutta se, millaista tekniikkaa tarinan luomiseen on käytetty, tulee taatusti olemaan tulevaisuutta. Hassut 3D-lasit päässä elokuvan ensimmäiset minuutit olivat hämmästyttäviä. Kuvien syvyysvaikutelma on ehdottoman aito. Koskaan en ole tuntenut seuraavani elokuvan tarinaa sen omassa maailmassa. Kuvan etualaa voisi helposti hämääntyä koskettamaan. Niin lähellä se kaikki tuntuu olevan. Pelonsekaisten tunteiden pikaisesti laannuttua tajuan kuinka perinteinen tarinankerronta tulee kärsimään tästä kaikesta.

Cameronin 3D-tekniikka siis toimii täydellisesti?

Ei. Tämä uusi upea tekniikka luo liudan uusia ongelmia.

Vasemmalle ja oikealle silmälle erikseen syötettävä kuvainformaatio toimii mainiosti, jos kameran ja kuvan liike on rauhallista ja et ole itse liian lähellä katsomassa kuvaa. Tarkkuusalueen vaihtelut kesken kuvan, joka on normaalien elokuvien perustekniikkaa, ei tahtonut toimia Avatarissa kertaakaan.

Ongelmia ilmeni myös kuvissa, joissa kameran liike on sopivan rauhallista. Henkilö tai/ja CGI-hahmojen ripeä liike tuntuu jostain syystä tuottavan häiritsevää haamukuvaa ja väpättäviä kenttäongelmia.

Kun elokuvan räväkät toimintakohtaukset ja niiden sisältämät juoksentelut räjähtävät käyntiin, ei katsoja tiedä mitä seuraa. Mikään ei tunnu taas jälleen miltään. Niissä 3D-oli silkka rasite. Kun 3D-lasit ottaa kesken kaiken pois päästä, on Buranalle taatusti käyttöä. Onneksi hyvänä kikkana voi toisen silmän laittaa kiinni, jolloin elokuvaa voi seurata miltei normaalina 2D-kuvina. Mutta millainen elokuva vaatii katsojaansa sulkemaan välillä silmänsä, että siitä saisi tolkkua? Ei todellakaan täysin onnistunut sellainen.

Avatarissa 3D-tekniikalla hyvin toteutettuja elementtejä ovat käytävät, kapselit, aluksien ohjaamot, lähes kaikki kasvoanimaatiot, oksat ja lehdet. Ne olivat miltei poikkeuksetta todella upeita. Komentosillalla kameran rauhallinen panorointi pöydän vieressä, josta digitaaliset näytöt ja pöytien pikkuirtaimisto tuntuvat tunkeutuvan elokuvateatterin penkkirivistöille asti. Pandoran pinnalla rauhallisesti leijuva tuhkasade saa katsojankin huitomaan läheltä hipovia hiukkasia pois edestään.

Avatarin ansiot eivät ole vähäiset, mutta eivät myöskään normaalia elokuvakerrontaa korvaavat. Avatar on hieno askel oikeaan suuntaan ja tulevaisuuden kannalta todella merkittävä elokuva, mutta paljon täytyy 3D-tekniikan vielä kehittyä, jotta kaikki sen aiheuttamat ongelmat saadaan korjattua.

Kun CGI-maailma ja CGI-hahmot pääsivät käyskentelemään vapaasti, rauhallisesti, pimeällä tapahtuvissa, mutta todella kauniisti valaistuissa kuvissa, Avatar toimii parhaiten. Silloin se loi lumoavan kauniita hetkiä, joita on pakko päästä katsomaan uudestaan. Niihin tuntemuksiin ei normaalitekniikalla toteutettu elokuva pysty mitenkään.

  • 60%
    Avatar - 60%
60%

Tiedot

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 162 min
Ohjaaja: James Cameron
Pääosissa: Joel Moore,Stephen Lang,Giovanni Ribisi,Michelle Rodriguez,Sam Worthington,Sigourney Weaver,Zoe Saldana
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
arska
arska
14 years ago

3D elokuvat ovat teattereiden tulevaisuus. 1231in tarina oli periaatteessa moneen kertaan nähty, mutta kyllä se silti ainakin mie toimi. 3D tekniikka oli tässä leffassa huikean hienoa. Tavalliset leffat ei enää teatteriin minua ainakaan saa. 3D:tä sen olla pitää.

cal
cal
14 years ago

Kaunis elokuva. Tämä tulee katsottua varmasti useampaankin kertaan. Tykkäsin.

Hämmentävää
Hämmentävää
14 years ago

Elämys. Sanokaa mitä sanotte, mutta jos elokuva ei kiinnosta tai siihen ei uskalla heittäytyä, niin vaikeaa on nauttia elämästä yleensä. Mitä virkaa on edes elokuvakriitikoilla? Menkää kattomaan, jos joku kehuu, tai menkää kattomaan jos kiinnostaa. Internetti on tulvillaan ihmisten mielipiteitä. Miksi tarvitsemme jonkun ihme auktoriteetin julistamaan, että pidämme vääristä leffoista?

ujo
ujo
14 years ago

aika ujo leffa ite nukahimn siin välus :)))))) cameron qC

Tomppa
Tomppa
14 years ago

Heti kun näin trailerin, ajattelin että nyt on ihan pakko käydä tämä katsomassa. En joutunut pettymään vaikka juoni onkin nähty jo miljoona kertaa ennenkin. Se on kuitenkin anteeksiannettavissa, sillä kaikissa maailman elokuvissa on pakosti jonkinlaista kliseisyyttä. 5/5 on pakko antaa…

Spedediktus
Spedediktus
14 years ago

2-D Elokuvana 4/5p3-D versiona 5/5p.Elokuva piti ottessaan, Cameron teki sen taas!

HerraDerivaatta
HerraDerivaatta
14 years ago

Olen täysin samaa mieltä Maskulan juuri nappiin osuneen arvion kanssa. Tarina ja käsikirjoitus osoittautui suureksi pettymykseksi.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Eli kaikkien pitää mutisematta nauttia samoista elokuvista kuin Pazfet tai tulee keppiä pyllyyn! Samanlaisesta musiikista, ruoasta, vaatteista ja uskonnoista myös! Niin Maskula.

Pentti K
Pentti K
14 years ago

Tanssii susien kanssa anyone? Upea visuaalisuus. 3/5p

Jasso
Jasso
14 years ago

3D-pelasti elokuvaa hieman. Kaunista oli, mutta samanlaista juonta on käytetty jo monta kertaa. Elokuvan eteneminen oli erityisen kliseistä. 2D- elokuvana suosittelen vain peruskoululaisille. 2/5p.P.S Tapani Maskula puhuu asiaa.

AVA354
AVA354
14 years ago

Visuaalisesti kaunis elokuva mutta sisällöltään tyhjä. Sama juonikuvio nähty jo liian monta kertaa. 2.5/5

Zar
Zar
14 years ago

Loistava leffa, mutta miinusta ropisee 3D-leffojen lastentaudeista, mutta ne annettakoon anteeksi. Loistava 5/5p

avata on paras!!!!!!
avata on paras!!!!!!
14 years ago

oli hyvä leffa avatar!!!!!!!!!!!!!!!!!

Skii
Skii
14 years ago

Tytöille tehty toiminta-seikkailu-nyyhky-elokuva. 3D toimii ja ei toimi. Suurin puute oli juonellinen ja toiseksi suurin heikosti suunniteltu äänimaailma ja tehosteet. Voimaa löytyi mutta hyvin kapella kaistalla eikä pieniin ääniin tai ylipäätään äänimaailmaan ollut panostettu läheskään niin paljon kuin odotin. Keskinkertainen, josta olisi saatu hyvä pienellä hieromisella – loistavasta kaukana.

Tuosma
Tuosma
14 years ago

Aluksi elokuva oli varsin kivaa katottavaa ja jotain irtosikin, mutta pitkällä kaavalla sitten päädyin nukahtamaan kesken action-kohtauksen (Kertoo kenties jotain äänentoiston tasosta) Juoni oli kliseinen ja aivan hanurista. Päähenkilön epäuskottava messiamaisuus häiritsi koko elokuvan ajan, mutta sentään sain nauraa kun vieressäni istunut 20-vuotias naisihminen voihki aina kun tämä Worthington tuli kuvaan. Tehosteet eivät hirveästi säväyttäneet, olin suorastaan pettynyt niihin, tosin kaverini hypettivät ihan urakalla niin oletin kai vähän liikoja. Sekin tuntui todella typerältä, että tässä oltiin keskitytty pelkästään tehosteisiin ja itse elokuva oli vain kulissi. Jos tälläisellä asenteella jatketaan elokuvien tekoa, niin tässä vois jo ruveta keksimään joitain muita tapoja viihdyttää itseäni2/5

lol
lol
13 years ago

1231 ei iskenyt itseeni ainakaan tarina tasolla mitenkään. Tuli väistämättä fiilis, että katsoin Disneyn Pocahontasta Cameronin scifi-versiona mikä ei ollut hyvä tunne. Melkein nukahdin elokuvan aikana ja sen sisäinen logiikka oli jo itsessään vailla hämmennyksessä vertaansa. Todellinen pettymys.3D-elokuvana tämä toimi vain rauhallisissa oloissa, milloin ei ole toimintaa. Toiminta oli hyvää vain jos se oli slow-motionissa, mutta ei kaikkea voi tehdä sillä. 2/5 tarinasta, 3/5 3Dstä. Yritys hyvä, toteutus kehno

J.K.P.
J.K.P.
14 years ago

Minun mielestäni 1231 oli sisällöllisesti köyhä, liian ennalta-arvattava eli toisin sanoen yllätyksetön ja tylsä. Mutta tämä on vain minun mielipiteeni, ja siihen epäilemättä vaikuttaa valtavan ennakkohehkutuksen aiheuttamat liian suuret odotukset. Joku muu, joka ei odota tältä elokuvalta mitään uutta ja ihmeellistä (suht hyvin toimivan 3D:n lisäksi) saattaa saada tästä enemmän irti. 2/5

Pete
Pete
14 years ago

Loistava leffa, vaikka juoni oli mitä oli. Aika meni kuin siivillä, mahtava elämys. 5/5 kevyesti

Jonne
Jonne
12 years ago

1231 oli mielenkiintoinen mutta samalle tylsä elokuva,elokuva itsessään toimii vain valkokankaalla eikä tavallisessa 45 tuumaisessa televisiossa……

Anonymous
Anonymous
14 years ago

1p.

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Varmaankin yksi tämän vuoden nautinnollisimmista elokuvakokemuksista. Elokuva on uskomatonta kineettistä tykitystä alusta alkaen. Vaikka elokuvan juoni tuntuu ajoittain hieman pinnalliselta, ei James Cameronin titteliä yhtenä toimintaelokuvien mestareista voi vähätellä. Oli ilahduttavaa nähdä millaisia elokuvaelämykset saattavat tulla olemaan tulevaisuudessa.

avattiii
avattiii
14 years ago

Ihan huippu elokuva!

avatar!
avatar!
14 years ago

Paras elokuva mitä on pitkään aikaan tullut!

Anonymous
Anonymous
14 years ago

Juuri näin, omia mielipiteitä ei pidä olla, vaan pitää olla samaa mieltä meikäläisen kanssa .. douh 🙂 Tarkoituksena oli vain tuoda esille se asia että varmasti suurin osa tavallisista elokuvissa kävijöistä pitää tästä elokuvasta, joten ei välttämättä kannata hirveän tosissaan kuunnella muutaman elitistin huutelua sieltä norsunluutornista.

Ratava
Ratava
14 years ago

Visuaalisuus ei riitä mihinkään, kun tarina, dialogi, henkilöt ja elokuvan tapahtumat ovat joko surkeasti kirjoitettuja tai vanhan kertausta. 2/5. Sitä paitsi kohuttu 3D-tekniikka on vielä kaukana nautinnollisesta elokuvaelämyksestä.

dasa94
dasa94
14 years ago

Paras elokuva pitkään aikaa ja muutenki hyvin toteutettu. 3D tekee sitä vielä paremman kuin 2D minun mielestä huippu elokuva ite annoin sille 5/5 p

nukahdin
nukahdin
14 years ago

Kävin katsomassa elokuvaan että pysyisin mukana ns.ajanhengessä…noin 45 minuutin päästä alko silmät mennä kiinni,tämä ei siis ollut mie tehty leffa.Scifi ja sen mystinen ulkoavaruusmaailma sai minut pelkästään hyvään syvään uneen.Ja välillä luulin että näin oman uneni suorana lähetyksenä.Se on pakko tunnustaa että elokuva oli taitavasti tehty ja sen tekninen 3D osuus oli lähestulkoon täydellinen,muttta tämä ei kuitenkaa korvaa ja kuittaa.Juoni ei ollut omasta mielestä mikäään erikoinen,perus settiä missä mixataan rakkautta tosielämästä fiktiiviseen maailmaa.Jänniä lapsia ois tiedossa,jos se olisi mahdollista että Scully ja hänen naisystävä joka on varmaa 2-3 krt pitempi ja isompi saisivat jälkeläisiä….voi sitä riemua..No on muistettava että tämä oli vaa elokuva,mutta oiskohan noi rahat voitu sijoittaa muuhun teemaan.Musiikista pysty hyvin päätellä että kyseessä ssama ohjaaja ku titanic leffassa,kas kun leffaa ei tehty meressä.No kaikkia ei voi tyydyttää.