elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Beck tv-sarjan kolmannen tuotantokauden ensimmäinen elokuva, Beck -Skorpioni (Beck 17 -Skarpt läge), avaa jännityksen kotisohvallakin suhteellisen mukavalla ja totutulla tavalla. Aihe, kuten aina Beck-elokuvissa,...

Beck tv-sarjan kolmannen tuotantokauden ensimmäinen elokuva, Beck -Skorpioni (Beck 17 -Skarpt läge), avaa jännityksen kotisohvallakin suhteellisen mukavalla ja totutulla tavalla. Aihe, kuten aina Beck-elokuvissa, on tosin jälleen kerran sieltä masentavimmasta päästä napsaistu, sillä tällä kertaa komisario Martin Beck sukeltaa Peter Haberin näyttelemänä kotona tapahtuvan väkivallan maailmaan. Ja kuten tyypillistä, sama aihe liippaa myös Mikael Persbrandtin näyttelemän Gunvaldin elämää. Beck-elokuvia ennenkin ohjannut Harald Hamrell onkin ottanut perussynopsiksesta kaiken irti, jossa perheväkivaltaa joutuvat näkemään niin naiset kuin lapsetkin. Kun mukaan lasketaan vielä murha, niin varsinainen jännitysmomentti on tosiasia.

Elokuvan pääosanesittäjät ovat Skorpionissa jälleen kerran vahvassa vedossa: Peter Haber jatkaa tuttuun tyylinsä Beckin esittämistä ollen roolissaan tutun hapuileva, ikäänkuin harmiton, hahmo, jonka aivot lopulta raksuttavat murhaajan kiinni saamiseksi. Mikael Persbrandt puolestaan alkaa pikkuhiljaa harmaantumaan. Alun Beckien asetelma, jossa Persbrandtin Gunvald on selvä oppipoika, alkaa kääntymään päälaelleen, sillä Beckistä ja Gunvaldista on tullut tasavertaisia, jolloin muut hahmot alkavat jäädä pikku hiljaa vähemmälle huomiolle. Tosin Beckin naapuria näyttelevä Ingvar Hirdwall on jälleen kerran synkän aiheen omaavan elokuvan ilopilleri ja pahaa poliisia näyttelevä Björn Bengtsson onnistuu elokuvassa jäätävän hienosti.

Vaikka näyttelijät ovatkin Skorpionissa tuttuun tyylinsä varsin hienossa vedossa, on elokuvan tunnelmassa jotain aavistuksen verran pielessä, sillä elokuvalta puuttuu lähes täysin sen jännitysmomentti. Ahdistavia hetkiä Skorpioni tosin tarjoilee muutaman kohtauksen voimalla ja mieleenpainuvana katsojan mieleen jääkin lopussa tapahtuva Gunvaldin “kummittelu” siskonsa talon yläkerrassa. Kun Gunvaldin eräällä tavalla oikeutettu turpaanveto muuttuukin tragediaksi, alkaa ruotsalaisen lintukodon meininki muistuttamaan karrikoidusti suomalaista mentaliteettia.

Kaiken kaikkiaan Beck -Skorpioni on elokuvana keskitasoa ja Beck-elokuvana hieman alle keskitason. Skorpionia voidaankin pitää eräänlaisena hengenvetona, jossa päähahmoille luodaan hieman omaa elämää. Varsinkin Gunvaldin henkilökohtaiseen elämään tuodaan selvästi enemmän sisältöä ja Hamrell uhraakin onnistuneesti paljon ruutuaikaa Gunvaldin ja tämän siskonsa vaikealle suhteelle. Draamaakin Hamrell tuo ruutuun kiitettävästi ja katsoja kiroileekin monta kertaa tilanteen vaikeudelle, sekä jännittävyydelle. Pelkistetty takaa-ajo metrossakin tuntuu kotisohvalla suhteellisen onnistuneelta, muttei tästä vielä kunnollista thrilleriä rakenneta, sillä murhaaja on tällä kertaa vain liian yksiulotteinen. Hamrell ei turhia motiivejakaan selittele, vaan vetoaa lähes häpeällisesti mielen pimeisiin puoliin. Katsojalle jääkin Skorpionista hieman epävarma olo: varsinkin, kun muista Beck-elokuvasta tuttu tragedia ei iske katsojan sydämeen aivan täydellä teholla.

  • 60%
    Beck -Skorpioni - 60%
60%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 91 min
Ohjaaja: Harald Hamrell
Pääosissa: Peter Haber,Mikael Persbrandt,Björn Bengtsson,Källa Bie,Marie Göranzon,Ingvar Hirdwall,Elisabeth Carlsson
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 2006

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments