elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Niels Muellerin käsikirjoituksesta syntynyt, esikoisohjauksenakin toimiva Richard Nixonin salamurha (The Assassination of Richard Nixon) on kiinnostava luotaus ja matka yhden miehen psyykeeseen. Se on...

Niels Muellerin käsikirjoituksesta syntynyt, esikoisohjauksenakin toimiva Richard Nixonin salamurha (The Assassination of Richard Nixon) on kiinnostava luotaus ja matka yhden miehen psyykeeseen. Se on myös kannanotto 1970-luvun Yhdysvaltojen piilorasismiin, valehteluun ja yhden, tavallisen miehen avioerosta aiheutuneeseen tuskaan, jonka syy on langennut omille harteille. Hartiat, jotka kuuluvat tällä kertaa Sean Pennille, sattuvat vain olemaan kovin köykäiset ympäröivää maailmaa vastaan, joka alkaa inhottamaan ja ärsyttämään Pennin näyttelemää Samuel J. Bickeä yhä enemmän ja enemmän. Määränpäänä on hidas ja sopivan kaunainen matka kohti lasin reunaa ja hetkeä, jolloin hitaasti nouseva vesi tulvii reunuksen yli.

Koko elokuva kulminoituu yhden miehen ympärille, jota Penn ansioituneesti näyttelee. Penn, jonka rooli muistuttaa ainakin allekirjoittaneen mielestä hieman jopa I Am Sam:n (2001) koskettavaa roolia, on mainio kaikessa säälittävyydessään, jossa Pennin Samuel rypee. Sopivan heikon itsetunnon omaava Samuel kun vain ei osaa kieltäytyä tai vastustaa kohtaamiaan ihmisiä sillä tavalla kuin haluaisi. Naomi Wattsinkin näyttelemä ex-vaimo valehtelee ja yrittää pitää lapsineen mahdollisimman suurta välimatkaa omasta mielestään kaikkensa antavaan Samueliin, joka vain kohteliaasti noudattaa ex-vaimonsa pyyntöjä. Työpaikan pomoa näyttelevä Jack Thompson peittää karismaattisella äänellään heikoksi tekeytyvän Pennin tahdonvoiman kokolattiamaton tasolle. Mies vain nöyristelee, mutta silti pinnan alla kytee: Don Cheadlen näyttelemän Samuelin ystävän, Bonnynkin, toppuuttelut valuvat lopulta hiekkaan, kun Samuel ei enää kestä kaikkia niitä vastoinkäymisiä, jotka maailma silmille heittää.

Richard Nixonin salamurha ei olekaan nimestään huolimatta mikään thrilleri. Se on osittain koskettava, osittain jopa mieltä kuohuttava ja inhoittava tarina miehestä, jonka rattaisiin heitetään kaikki käteen osuvat palikat. Se on surullinen kasvutarina miehestä, joka selittää avioeronsa aiheuttamaa pahaa oloaan ympäröivällä maailmalla, joka on epätasa-arvoinen paikka täynnä valehtelijoita. Lopulta kaikki kulminoituu kansakunnan ikoniin, silloiseen presidenttiin Richard Nixoniin, joka sai “myytyä itsensä kaksi kertaa samalla valheella”. Tuloksena on vain lohduton yritys kestää ympäröivät paineet ja epätoivoa, josta johtuva frustraatio ei tuota ainakaan iloisia ilmeitä.

  • 80%
    Richard Nixonin salamurha - 80%
80%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 95 min
Ohjaaja: Niels Mueller
Pääosissa: Don Cheadle, Jack Thompson, Naomi Watts, Sean Penn
Valmistusmaa: Meksiko, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments