elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ringo Lamin Full Contact (alkup. nimeltään Xia dao Gao Fei) ilmestyi samoihin aikoihin John Woon Hard Boiledin kanssa jääden jokseenkin jälkimmäisen jalkoihin. Itseasiassa se...

Ringo Lamin Full Contact (alkup. nimeltään Xia dao Gao Fei) ilmestyi samoihin aikoihin John Woon Hard Boiledin kanssa jääden jokseenkin jälkimmäisen jalkoihin. Itseasiassa se menestyi Hong Kongissa surkeasti. Yleisö ei ollut tottunut Chow-Yun Fatin kovempaan olemukseen John Woon luomien charmikkaitten gansterihahmojen jälkeen.

Elokuva kertoo pääpiirteissään uskollisuudesta, ystävyydestä, pelkuruudesta ja kostosta. Elokuva täyttää siis paljolti bloodshedin kriteerit. Miehet ovat miehiä, hiki lentää ja rahaa liikkuu alamaailmassa. Chow-Yun Fatin esittämä Jeff on Bangkokilaisen yökerhon portsarina jonka hyvä ystävä, Anthony Wongin esittämä Sam, on velkaa Hong Kongin alamaailman pomolle. Pelastaessaan Samin, Jeff vedetään mukaan kyseiseen ongelmaan. Pakoon ei voi päästä ja velkojaa ei voi tappaakaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää vain ryöstää. Noh, Jeffin ryhmä yhdistää voimansa Judgen ryhmän kanssa, toteutetaan ryöstö, anti-sankarimme Jeff petetään ja joutuu vetäytymään maan alle parantelemaan haavojaan ja hiomaan kostoaan Simon Yamin näyttelemää Judgea vastaan.

Ringo Lam on erittäin visuaalinen ohjaaja, jolle juoni elokuvissa ei ole ehkäpä se kaikkein tärkein asia. Toki, eihän Full Contactin juoni kaikkein huonoimmasta päästäkään ole, muttei vastaavaa juonta kehittelevän tarvitse olla mikään ruudinkeksijäkään. Sen sijaan, Ringo Lamin ohjaus on hienoa ja varsinkin toimintakohtauksista on saatu todella kauniita ja nautinnollisia visuaalisia kokemuksia, joiden katsominen on vähintäänkin iloa silmälle. Elokuvan maailma on synkkä ja toivo vähissä, muttei kuitenkaan täysin kadonnut. Elokuva sisältää paljon hyvää dialogia, jota katsoessani hekottelin paljon. Musiikki on hyvin elokuvaan sopivaa raskaampaa rockia ja käy loistavasti elokuvan teemaan.

Näyttelijäsuorituksia on mielestäni kahdenlaisia. Anthony Wong, Simon Yam ja Chow-Yun Fat hoitavat osuutensa ammattinäyttelijän kunnialla. Muiden näytteleminen on enemmänkin normaalia Hong Kong slapstick elokuvien tyyliin suunnattua toheltamista. Tämä aiheutaa elokuvan henkilöhahmojen väliin todella suuren kuilun ja estää elokuvaa nousemasta kaikkein ehdottomimmalle suosikkilistalleni.

Virheistään huolimatta, Full Contact on mielestäni katsomisen arvoinen, kulttimaineeseenkin Amerikoissakin päässyt elokuva, jonka tulisi olla ‘must’ valinta jokaiselle vähänkin itseään kunnioittavalle hk-leffafanille.

3.5

Summary

Genret: draama,toiminta
Kesto: 99 min
Ohjaaja: Ringo Lam
Pääosissa: Yun-Fat Chow,Simon Yam,Ann Bridgewater,Anthony Wong Chau-Sang,Bonnie Fu
Valmistusmaa: Hong Kong
Valmistusvuosi: 1993

Sending
User Review
0 (0 votes)

Antti Kiiskinen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments