elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

"…ja Aleksanteri itki katsoessaan valtakuntaansa, ei ollut enää maailmoja valloitettavana." Tuossa erittäin löysä siteeraus, jonka kuulin 8-vuotiaana ja se on säilynyt muistissani tähän päivään...

"…ja Aleksanteri itki katsoessaan valtakuntaansa, ei ollut enää maailmoja valloitettavana." Tuossa erittäin löysä siteeraus, jonka kuulin 8-vuotiaana ja se on säilynyt muistissani tähän päivään asti. Niin vaikuttava on Aleksanteri Suuren legenda. Oliver Stonen suurelokuva Aleksanteri yrittää herättää tätä tarinoista suurinta jälleen eloon.

Niille, jotka vähänkään tuntevat historiaa on turha kerrata juonta; elokuva summaa Aleksanterin elämänvaiheet pikkupojasta kuninkaaksi ja lopulta maailmanvaltiaaksi. Huipulla tuulee, menneisyyden haamut eivät jätä rauhaan eikä mikään liian suuri ole ikuista.

Colin Farrell kunnianhimoisena ja rohkeana Aleksanterina, lumoava Angelina Jolie tämän mystisenä äitinä ja Val Kilmer viinaanmenevänä kuninkaana. Tarinan keskipiste sekä tämän elämän kaksi voimakkainta hahmoa. Anthony Hopkins tapahtuvia kertaavana hallitsijana ja Jared Leto ystävyysrajoja rikkovana toverina sekä Rosario Dawson uhmakkaana villikansan puolisona luovat tarinan sekstetin, keskustan ja kehyksen. Vaan mahtuupa siihen paljon muutakin.

Etukäteen ajateltuna Oliver Stone ei ole huono vaihtoehto tämän kaltaisen Hollywoodspektaakkelin ohjastelijaksi, mutta muutama sopivampikin nimi tulee mieleen. Ja onhan jälki oikein näyttävää, Stone tuo sen kaivatun karheuden ja symboliikan siloteltuun Hollywoodiin.

Mutta kyllä se mopo lähtee konkarinkin vanttuusta: liki kolmituntinen – vaan ei ylipitkä – elokuva ei polje juurikaan paikallaan, mutta harvoin se myöskään iskee asian ytimeen.

Odotetusti lavasteet ja muu tekinen puoli on viimeisen päälle kunnossa, kun on kyse muinaisen maailman jälkilämmittämisestä. Kaikki on isoa jos niin tarvitaan ja välillä on tyyntä ennen myrskyä niin kuin kuuluukin. Ihme sinänsä, ettei mikään tunnu juuri miltään. Taistelut ovat toki kaikessa massiivisuudessaan hienoa katseltavaa, mutta ne eivät erotu edukseen; kaikki on jo nähty? Täytyy tosin mainita, että elokuvan kliimaksi – ainakin minulle – sijoittuu Intian taisteluun. Kohtaus sai minut jopa pidättämään henkeäni.

Entäpä henkilömaailma? Aleksanterin rooli on liian suuri kenelle tahansa. Colin Farrell on ennekin näyttänyt osaavansa ja niin hän tekee nytkin, mutta mahdottoman edessä nöyrtyi jopa itse Aleksanteri. Angelina Jolie oli alkutekstejä tutkaillessa arveluttava nimi, mutta hän onkin juuri sopivassa roolissa ja suoriutuu hyvällä arvosanalla. Val Kilmerin roolisuoritus ei ole järin pitkä, mutta silti – tai juuri siksi – voimakas. Jostakin syystä pelkkä Jared Leton naaman näkeminen sai sappeni kiehumaan; häiritsevän vaalensinisillä silmillä varustettu siloposki on elokuvan heikoin lenkki. Rosario Dawson liikkuu samoilla aaltopituuksilla. Anthony Hopkinsista ei ole taaskaan mitään pahaa sanottavaa, mutta jälkimaku on silti valju.

Musiikki, kuvaus, leikkaus ja muut osat elokuvaa ovat vankkaa perustasoa. Ei mitään mullistavaa, mutta ei heikkoakaan. Uhkaavat pudota mitäänsanomattomuuden kuiluun.

Jälkikäteen mietittynä Aleksanteri ei vastaa odotuksia. "Vääriä" paloja tässä palapelissä ei juurikaan ole, mutta joku taisi kadottaa muutaman oikean. Elämänkertaelokuva on vaikea laji ja etenkin Aleksanterin tapauksessa jopa mahdoton. Yhtä suurta elämää ei voi tiivistää edes kolmeen tuntiin, mutta kyllä siitä silti voi nauttia.

3

Poiminta

Genret: draama,sota,seikkailu
Kesto: 173 min
Ohjaaja: Oliver Stone
Pääosissa: Colin Farrell,Angelina Jolie,Jared Leto,Val Kilmer,Rosario Dawson,Anthony Hopkins
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
18 years ago

upea tarina miehestä joka pakeni etsimään kotia mutta löysikin maailman. Farrel on jopa yllättävän hyvä roolissaan, sotakohtaukset kaaottisen upeita, maisemat jylhiä ja tarina kulkee hienosti. Kolmen tunnin kestostaan huolimatta erittäin nautittava pakkaus. 4p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Aivan järkyttävän paska elokuva. Stone yrittää tehdä tästä leffasta liian taiteellista. Olisi ottanut troijasta mallia. Ylipitkä elokuva, joka lähinnä junnaa paikoillaan. Hyi hyi paskinta Stonea koskaan.1p

Balzacx
Balzacx
17 years ago

6466ssa oli monta ylläriä. Ekaksikin Hopkins, jonka pelkäsin sivuroolinsa takia asettuneen täysin oman karismansa varaan. Vaikka se helposti riittäisikin joissain tapauksissa, tällä kertaa A. H. repäisee ja ottaa pienen, ei suurta vaan pienen, pesäeron tavallisimpaan tyyliinsä. Toinen ylläri oli Farrell – jonka kanssa mia on jostain syystä ajoittain ailahteleva viha/rakkaus-suhde -, joka kieltämättä vaikeassa roolissa meni läpi ja päälle huomiotatekevän voimakkaasti, vaikkei sentään upeasti.

asdf
asdf
18 years ago

Tämä elokuva on kaveripiirissäni huonon leffan symboli. Tähän verrattuna kaikki muut elokuvat, siis aivan kaikki, ovat vähintään katsomisen arvoisia.

Balzacx
Balzacx
17 years ago

Enpä olisi uskonut, sillä skeptikoin jo etukäteen koko leffaa kuusin käsin. Alkujaan pelkkä Farrellin näkeminen blondeissa kiharoissa sai verenpaineen vihaiseksi, mutta täysin veden lailla sekin hiiltyi loppua kohden. Ihan kelpo seikkailuleffa kastissaan. 3p

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Voi voi. Huonointa Stonea koskaan, mitä olen nähnyt. Todella pitkäveteinen, raastavan ylipitkä, elokuva, joka ei oikeastaan tarjonnut kuin muutaman irrallisen ja hyvän kohtauksen lähes koko kolmituntisen aikana. Täytyy kyllä myöntää, että menipä iloisesti rahat ja aikaa hukkaan tämän paskan parissa. 🙁
1p½

Anonymous
Anonymous
18 years ago

Ihan syyttä mollattu suurelokuva. Kyseessä on loistavasti tehty, aikojen saatossa toivottavasti paremmin ymmärretty teos, jonka katsoo helposti ilman kyllästymisen vaaraa. Stonelle uusi sulka hattuun. Farrell on vaikeassa roolissaan loistava. 4p

Khozarana
Khozarana
18 years ago

Taistelukohtaukset olivat mielestäni huonointa koko pätkässä, kuvauksen ja leikkauksen takia. Colin Farrell hoiti mielestäni roolin todella hienosti, jopa yllättävän hienosti. Angelina Jolie ja Val Kilmer hoitavat myös roolinsa kunnialla, eipä löydy kovin pahaa sanottavaa muistakaan näyttelijöistä. Suurin ongelma leffassa on välillä kömpelö juoni, se käy välillä vähän tylsäksi. Näyttelijäsuoritukset silti aivan erinomaisia.

meikäpoju
meikäpoju
16 years ago

Voi voi voi voi kun nyt on niin paska leffa tullut katottua ja jopa kolme tuntia pitkä sellainen. Itseä alkoi jo puolentoista tunnin jälkeen kuvottamaan se saman juonikuvion toisto ja näyttelijöiden mitäänsanomattomuus, etenkin Colin Farrelin. Taisteluista vain ensimmäinen oli hyvä, lopuista ei saanut selvää sekavan kameran ja liiallisen melun takia. Joidenkin mielestä se on “hienoa ja realistista” mutta minä välitän vain sen hienoudesta muuten. Ja eräs toinen mikä ärsytti oli se että kaikkien oli koko ajan pakko vain huutaa ja huutaa, oli se sitten kilpaa tai vain “vaikutuksen” tekemiseksi niin kaikki yhtä en kestänyt sitä. PASKINTA KURAA IKINÄ! ÄLKÄÄ KATSOKO!