elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vaikka Jarmo Kiuru onkin myös arvostelijana täällä elokuvateatteri.com:ssa, niin huijaisin vain itseäni, jos sanoisin olevani pitämättä Jarmon lyhytelokuvista. Viime arvostelustani onkin jo vähän aikaa,...

Vaikka Jarmo Kiuru onkin myös arvostelijana täällä elokuvateatteri.com:ssa, niin huijaisin vain itseäni, jos sanoisin olevani pitämättä Jarmon lyhytelokuvista. Viime arvostelustani onkin jo vähän aikaa, mutta jo A Moment in Black and White osoitti Kiurun selkeät visuaaliset ja kerronnalliset taidot. Viimeinen päivä ei tuo tähän mitenkään poikkeusta: tuloksena on lähes melankolinen, tumma, kylmä ja lyhyt tarina, joka ei kaipaa sanoja tai selityksiä.

Tarinan päähahmo on tällä kertaa nimetön tyttö, jota näyttelee alakuloisesti Veera Kukkula. Veeran ensimmäiseksi leffaksi -minun näkemänä ainakin- hän näyttelee hyvin. Vuorosanoja hänelle ei tosin lähes perinteiseen tapaan ole, mutta sanat korvataan taas noilla mustilla nappisilmillä, jotka tuijottavat jonnekin kaukaisuuteen. Vastapareiksi Kiuru on löytänyt niin itsensä kuin myös Marko Luhion, jotka molemmat suoriutuvat rooleistaan hyvinkin eleettömästi. Vertauskuvallisuus näissä seisovissa hahmoissa ei kenties mene ihan nappiin.

Se, mitä olen aina ihaillut Kiurun leffoissa, on ehdottomasti kuvaus. Kuvakulmat vaihtelevat lähes pilkuntarkasta lähikuvasta jonnekin kaukaisuuteen. Miljöökin on loistava: elokuvan ratkaisukin tapahtuu oikeastaan pimeällä ja roskaisella kaupan pihalla. Realismi kukkii ja elokuva luo katsojalleen pimeän tunteen ilman Riddickiä: läpi ei voi nähdä valoa tai mitään kohteita vaikka kuinka yrittäisi. Pimeys myös häiritsee: A Moment in Black and Whiten tapaan elokuva olisi kaivannut kenties hieman lisää valaistusta, mutta amatöörileffan budjetilla ei varmastikaan mitään hirveää valoshowta tehdä.

Jos Viimeisestä päivästä täytyy väkisin puristaa jotain huonoa, niin se on kenties kerronnallisuus. Asiat kyllä etenevät perin näppärästi, mutta kertojaääni tuntuu ikään kuin irralliselta kokonaisuudelta. Tosin se ei paljoakaan häiritse, sillä onnistuneet musiikkivalinnat ja kertakaikkisen loistava kuvaus vie ainakin puolet huomiosta leffasta. Kuvaus on itseasiassa jälleen niin loistavaa, että minkä tahansa elokuvan ohjaajana tarjoaisin Kiurulle heti töitä. Perinteisesti en ole näistä arvosteluista tähtiä antanut, enkä anna nytkään, vaikka mieli tekisi. Hienoa työtä!

  • 0%
    Viimeinen päivä - 0%

Poiminta

Genret: lyhyt
Kesto: 10 min
Ohjaaja: Jarmo Kiuru
Pääosissa: Veera Kukkula,Marko Luhio,Jarmo Kiuru
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2004

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments