Medusan isku

Hollywoodin toimintaelokuvat ovat vuosikausia olleet vailla minkäänlaista näkemystä, sisältöä tai kosketusta todellisuuteen. Paha rikollispomo (yleensä tietysti ulkomaalainen hassulla aksentilla) kiusaa viattomia amerikkalaisia tai uhkaa maailmanrauhaa. Onneksi USA:n moitteeton tiedustelulaitos voi lähettää asialle supermiehen, joka hoitaa homman kotiin. Tämä järkyttävän komea alfauros (naisiahan ei moisiin elokuviin mahdu kuin koristeeksi) tappaa vihulaiset, pelastaa viattomat ja iskee vielä matkaseuraksi mallinmitat täyttävän naikkosen. Alla on tietysti miljoonan dollarin urheiluauto, niskassa ultratrendikkäät designkuteet, päässä viileät aurinkolasit ja taskussa nippu onelinereita. Pahista kun ei voi vain tappaa, se pitää vielä nöyryyttää näppärällä kommentilla. Mukana on tietysti myös miljoonien edestä erikoistehosteita, räjähdyksiä ja hidastuksia.

Bourne Supremacy on Hollywoodissa isolla rahalla tehty vauhdikas toimintaelokuva, joka on jatkoa 2002 valmistuneelle The Bourne Identitylle. Sankari, sikäli kun henkisesti täysin hukassa olevaa entistä CIA:n palkkatappajaa nyt voi sankariksi sanoa, elää väliaikasesti normaalia muistuttavaa elämää ykkösosasta tutun Marien kanssa. Aikaisempaa elämää ei voi kuitenkaa paeta, ja Bourne joutuu uudestaan väkivallan keskelle. Marien kuolema saa miehen etsimään vastausta kysymyksiinsä, ja seurauksena on kissa ja hiiri-leikki ympäri Italiaa, Saksaa ja Venäjää. Ja täysin ilman kliseitä ja yllämainittuja typeryyksiä.

Tekijöiden näkemys agenttielämästä on kuolemanvakava ja täysin vailla glamouria. Bourne etsii totuutta mekaanisesti, eikä pysähdy laukomaan vitsejä tai iskemään naisia. Taistelukohtauksista puuttuu kaikki se väkisintehty näyttävyys, joka on hallinut toimintagenreä Matrixin jälkeen. Hyppypotkut, hidastetut voltit ja muut naurettavuudet loistavat poissaolollaan. Sama koskee takaa-ajokohtausta: Ei valtavia räjähdyksiä, ei kaaressa lentäviä autoja. CIA:n miehet ja naiset eivät vaihda mahtipontisia kommentteja, vaan pyrkivät tekemään työtään sen enempää hehkuttelematta. Tuliaseita käytetään niin harvakseltaan, että jokainen laukaus hätkähdyttää tylyydellään. Touhun yllä häilyy tauotta melankolinen, murheellinen tunnelma, ihmisten tappaminen ei ole kivaa. Kameratyö on kiiltokuvamaisuuden sijaan suttuista ja heiluvaa, ja saa katsojan tuntemaan olevansa keskellä tapahtumia.

Kaikesta ilottomuudestaan ja tinkimättömästä realismistaan huolimatta (tai juuri siksi) elokuva onnistuu olemaan erinomaisen viihdyttävä, vauhdikas ja jännittävä. Tarinallinen köyhyys kompensoidaan vahvalla näkemyksellä, jylisevällä toiminnalla ja kaavamaiset ratkaisut hylkäämällä. Näyttelijäsuoritukset ovat moitteettomia, ja varsinkin aina vakuuttava Julia Stiles saa pienestä sivuroolistaan paljon irti. Stilesin reaktio Bourneen metron vessassa on hienoa katsottavaa. Toimintakohtaukset ovat hengästyttäviä ja vailla moitteen sijaa. Loppu jää täysin auki, eikä se tällä kertaa tunnu jatko-osan petailulta, vaan osoituksesta Bournen elämän täydestä päämäärättömyydestä ja tarkoituksettomuudesta.

  • 90%
    Medusan Isku - 90%
90%

Tiedot

Genret: jännitys,toiminta
Kesto: 108 min
Ohjaaja: Paul Greengrass
Pääosissa: Matt Damon,Franka Potente,Brian Cox,Julia Stiles,Karl Urban,Joan Allen,Gabriel
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Saksa
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments