elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Nousukausi on Johanna Vuoksenmaan loistava esikoisohjaus, joka peilaa tämän yhteiskunnan pullamössösukupolven yleistä tilaa varsin humoristisella, mutta koskettavalla tavalla. Kun normaali lokoilu omalla sohvalla ei...

Nousukausi on Johanna Vuoksenmaan loistava esikoisohjaus, joka peilaa tämän yhteiskunnan pullamössösukupolven yleistä tilaa varsin humoristisella, mutta koskettavalla tavalla. Kun normaali lokoilu omalla sohvalla ei kiinnosta, pitää hakea jotain uutta ja päästä siihen ekstaasinomaiseen tilaan vaikka elämä ei sitä sallisi.

Tarina alkaa rauhalliselta omakotialueelta Espoosta. Janne (Petteri Summanen), modernin maailman tavallisin it-menestyjä, on aamuhölkällä. Kerkko Koskisen jostain syystä hyvä trumpettimusiikki saattelee katsojan ylemmän keskiluokan idylliseen maailmaan. Janne ja hänen vaimonsa Katri (Tiina Lymi) ovat kuitenkin kyllästyneet perinteiseen elämäänsä. Kun heidän menestyjäystävänsä kertovat matkoista Mount Everestille ja Italian viinimaille, he huomaavat olevansa itse elämyksien tarpeessa. Jotenkin sopivasti kuvaan astuu Ilpo Heino (Antti Virmavirta) ja matkatoimisto Invisible Hand Tours, joka kauppaa menestyvälle suomalaiselle herttaisia “fantasiaretkiä” työläisen arkeen. Tarjolla on lomia vantaalaisen kolmivuorotyöläisen elämästä työttömän arkeen Jakomäessä. Janne ja Katri tietenkin kiinnostuvat siitä kaikkein haastavimmasta työttömän elämästä, olisihan sitten jotain leuhkittavaa tuttaville. Heitä kuitenkin mietityttää, sillä matkan ehtona on, että kaikki tiedot entisestä elämästä passeja myöten on jätettävä matkatoimiston johtajalle “turvaan”.

Aluksi menestyjäpariskunnalla on hauskaa uusien tapojen opettelussa. Janne joutuu jopa miettimään, pitäisikö vaimoa pahoinpidellä, jotta tulisi työläiseksi =). Mutta entä jos entiseen ei ole paluuta? Karmea huijatuksi tullun todellisuus iskeytyy matkatoimiston eurojen vaihtuessa monopolirahaksi. Ja jäljellä ei ole edes vanhoja passeja, saati sitten kotiavaimia. Tästä alkaa oikea selviytymiskamppailu työttömän arjessa aina pizzataxin palkkalistoilta lähtien. Matkan varrella tulevat tutuiksi myös läpimachot ja köyhät Kari ja Heikki (Kari-Pekka Toivonen ja Juha Veijonen) perheineen.

Nousukaudella on ainakin allekirjoittaneeseen positiivinen vaikutus. Nyt kehtaa taas mennä elokuviin katsomaan Suomi-filmejä sellaisten hirvitysten, kuten Pahat pojat, jälkeen. Täydet pisteet täytyy antaa kuvaukselle, joka onnistui yllättämään todella positiivisesti, eikä pienestä Camp-henkisyydestä huolimatta sortunut yhteenkään taiteelliseen yli- ja ympärilyöntiin. Näyttelytyö on taattua laatua. Tietenkin näin pitäisikin olla ottaen huomioon, että elokuvssa on yksi parhaimmista castingeista mitä olen nähnyt. Nousukausi on kaikin puolin loistavaa suomalaista elokuvaa höystettynä mahtavalla, letkeällä soundtrackilla, jossa antavat niin parastaan yhtyeet Mando Diaosta Hurriganesiin

  • 95%
    Nousukausi - 95%
95%

Tiedot

Genret: komedia
Kesto: 99 min
Ohjaaja: Johanna Vuoksenmaa
Pääosissa: Tiina Lymi,Petteri Summanen,Kari-Pekka Toivonen,Juha Veijonen,Antti Virmavirta,Katja Kukkola
Valmistusmaa: Suomi
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
GoatseFani
GoatseFani
18 years ago

🙂 🙂 🙂 :)Juupelin hyvä. Elokuvassa meni aika epätoivoisesti kun Espoossa asui toinen perhe ja Janne ei näyttänytsaavan mistään työtä. Edes myötätunnoton Erik ei käsittänyt,kuinka meinasi palkata firmaansa niinonnettoman tollon. Hyvä muuten.Kannattaa katsoa kesän 2002 hellepäiviä elokuvasta.

elian
elian
18 years ago

hyvä ja viihdyttävä 🙂