elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Yksi lensi yli käenpesän on Ken Keseyn romaaniin perustuva elokuva pikkurikollisesta, joka joutuu osavaltion mielisairaalaan ja alkaa kylvää sekasortoa, mutta myös opettamaan mielisairaita elämään,...

Yksi lensi yli käenpesän on Ken Keseyn romaaniin perustuva elokuva pikkurikollisesta, joka joutuu osavaltion mielisairaalaan ja alkaa kylvää sekasortoa, mutta myös opettamaan mielisairaita elämään, hakemaan elämältä muutakin kuin Hitler-wannaben, hoitaja Ratchedin pillin mukaan pomppimista. Elokuvan tekemisen alkulähteet juontavat Kirk Douglasin aikoihin kun mies osti oikeudet Keseyn romaaniin, ja tuotti siihen perustuvan näytelmän. Myöhemmin tämän poika Michael päätti tuottaa elokuvan pohjautuen samaan romaaniin, ja hankki ohjaajaksi myöhemmin kulttimaineeseen päässeen Milos Formanin, nuoren Tšekkoslovakialaisen ohjaajanalun jonka ensimmäiseksi Hollywood-elokuvaksi Yksi lensi yli käenpesän muodostui.

Yksi lensi yli käenpesässä avainasemassa ovat näyttelijät, McMurphysta (Nicholson) Diktaattorin omaiseen hoitaja Ratchediin (mahtava oscarin ansainnut Fletcher) kuin myös suvereenisti hulvattomiin mielisairaisiin jotka sisältävät useita myöhempinä aikoina tunnustettuja näyttelijöitä kuten Danny DeVito sekä Christopher Lloyd. Elokuvassa on myös mitä mainioin ääniraita, alussa soiva yksinkertaisen upea junttihenkinen musiikki on todella mieleenpainuva ja luo heti elokuvan alkuvaiheilla unohtumattoman kuvan, ja tutustuttaa katsojan hullunkuriseen meininkiin, joka silti osaa olla tarpeen tullen myös hyvinkin vakava. Elokuvan parhaita puolia on myös se, että sitä katsoessa katsoja kokee useita eri tunnelatauksia, välillä katsoja nauraa kippurassa pöhilöiden kohelluksille ja välillä säälin tunteet ja muutenkin suuri liikutus valtaa mielen. Tämä on mielestäni suuren elokuvan merkki, sillä elokuvien tarkoitus on viihdyttää ja herättää katsojassa tunteita, mikä ei ole välttämättä mikään helppo homma. Yksi lensi yli käenpesän tunnelma on vailla vertaa, sitä katsoessa todella tuntuu kuin kaikki tapahtuisi todella, oikeassa mielisairaalassa ja oikeassa elämässä, tämän tunnelman aikaansaajana voitaisiin pitää juuri sitä, että Forman vaati saada kuvata elokuvan todellisessa mielisairaalassa, ja mielisairaalan johtajakin esittää elokuvassa itseään. Näyttelijäkaarti joutui myös kuulemma oleskelemaan laitoksessa jonkin aikaa ennen kuvauksia, jotta he sisäistäisivät roolinsa aidosti.

Elokuva kertoo McMurphysta, kapinoivasta miehestä joka ei todellisuudessa ole Matti Meikäläistä hullumpi, ainoastaan hieman erikoinen persoona ja tämän taistelusta hoitaja Ratchedin ylivaltaa vastaan mielisairaalassa. Kaikki mielisairaat rakastuvat McMurphyn lennokkaaseen persoonaan, ja alkavat matkia tätä, ja ottamaan tästä vaikutteita, mistä Ratched raivostuu. Enempää elokuvan mainiosta juonesta en paljasta, mutta luvassa on matka läpi katsojan tunnekirjon, eikä tämä elokuva voi olla lämmittämättä sydäntä, sen lempeällä hengellään, mutta silti niin raastavalla traagisuudellaan. Loppujen lopuksi Yksi lensi yli käenpesän on yksi parhaista elokuvista koskaan, ja ehdottomasti hankkimisen arvoinen. Kun DVD:lle tullut erikoisjulkaisu on vielä aivan upea paketti, on kakku syömistä vaille valmis!

Hyvää:
Elokuva on kokonaisuutena uskomaton, en keksi mitään huonoa sanottavaa siitä, uuden digitaalisesti remasteroidun version kuvanlaatukin on sitä luokkaa ettei elokuvasta löydy valittamisen aihetta… ostakaa!

  • 97%
    Yksi lensi yli käenpesän - 97%
97%

Poiminta

Genret: draama
Kesto: 129 min
Ohjaaja: Milos Forman
Pääosissa: Jack Nicholson,Louise Fletcher,Danny DeVito,Christopher Lloyd
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1975

Sending
User Review
0 (0 votes)

Heikki Kettunen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments