Das Experiment

Das Experiment on saanut ideansa 70-luvun alussa pidetystä kokeesta, jossa osallistujat jaettiin vankeihin ja vanginvartijoihin. Koe keskeytettiin, kun osa vanginvartijoista alkoi käyttäytymään väkivaltaisesti mutta elokuvassa mennään paljon pidemmälle.

Elokuvan pääosassa nähdään Moritz Bleibtreu, joka esittää tylsää elämää viettävää taksikuskia Tarek Fahdia, joka päättää ansaita helpot 4000 markkaa osallistumalla kokeeseen. Ennen koetta Tarek törmää isänsä juuri menettäneeseen Doraan (Maren Eggert) ja parin välille syttyy kipinää. Tarek on kuitenkin päättänyt osallistua kokeeseen 19 muun miehen tavoin ja heidät arvotaan vankeihin ja vanginvartijoihin. Arpa heittää Tarekin vankien puolelle ja hän päättää kerätä lisämarkkoja kuvaamalla kokeen eräälle lehdelle James Bond-tyylisillä videokamerasilmälaseillaan ja luomalla kiinnostavaa kuvausaineistoa aiheuttamalla kärhämiä.

Elokuvan alussa keskitytään vain kuvaamaan Tarek Fahdin yksityiselämää mutta elokuvan edetesssä siirrytään muihin henkilöihin ja heidän piirteisiinsä. Koko näyttelijäkaarti on perin tuntematonta ja itse tunnistin vain mm. Juokse Lolassa näytelleen Moritz Bleibtreun nimeltä. Vaikka näyttelijät ovat tuntemattomia, he ovat suurimmaksi osaksi hyviä. Vanginvartijat Berus (Justus von Dohnanyi) ja Eckert (Timo Dierkes) ovat onnistuneet olemaan todella kusipäitä. Ainoa miinus näyttelijätyöstä menee Tarekin sellitoveria Steinhoffia esittäneelle Christian Berkelille, joka on turhan tylsä ja ilmeetön. Vankien ahdistuksen katsojille tuomisessa on onnistuttu erinomaisesti ja itse ainakin tunsin sympatiaa sekä vankeja että joitakin vain ohjeita noudattavia vanginvartijoita kohtaan.

Tarekin haaveilut Dorasta ja päinvastoin olivat alussa ihan mielenkiintoisia mutta suurimman osan niistä olisi voinut leikata pois ja näin hieman lyhentää elokuvan kestoa. Kokonaisuutena Das Experiment on hyvin rankka ja pelottava kuvaus siitä miten tavallinen kaduntallaaja voi muuttua hirviöksi tietyissä olosuhteissa.

  • 80%
    Das Experiment - 80%
80%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Oliver Hirschbiegel
Pääosissa: Moritz Bleibtreu,Oliver Stokowski,Maren Eggert
Valmistusmaa: Saksa
Valmistusvuosi: 2001

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments