elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Miksi kaikista vanhoista tietokonepeleistä pitää tehdä elokuva? Ei sillä etteikö sieltä olisi paljonkin ammennettavaa, mutta kun nämä teokset tuppaavat olemaan toinen toistaan huonompia. Kukapa... Prince of Persia: The Sands of Time

Miksi kaikista vanhoista tietokonepeleistä pitää tehdä elokuva? Ei sillä etteikö sieltä olisi paljonkin ammennettavaa, mutta kun nämä teokset tuppaavat olemaan toinen toistaan huonompia. Kukapa olisi uskonut että yksinkertainen sivultapäin kuvattu tasohyppely vuonna 1989 saisi sellaisen suosion, että pelisarjaa tultaisiin jatkamaan yli toistakymmentä osaa ja se kaikki huipentuisi Disneyn tuottamaan megalomaaniseen spektaakkeli-elokuvaan. Niinpä, vaikea sitä on uskoa, mutta pelisarjan suosio on varmasti kiihottanut elokuvastudiota siinä määrin, että mitäpä Hollywood ei tekisi rahan eteen.

Kummastelinkin siis suuresti kun vanhanliiton ohjaaja Mike Newell otti tämän projektin huomaansa, mutta toisaalta olihan mies ohjannut yhden Harry Potterinkin tätä ennen. Täytyykin siis todeta heti tähän alkuun, että varsinaisessa ohjauksessa ei olekaan mitään vikaa, vaan Prince of Persiaon aivan jumalaisen kaunis elokuva visuaalisesti ja vaikka toimintakohtaukset ovat ajoittain nykyajalle tuttua nopeaa leikkausta, niin niistä saa silti hienosti selvää. Samoin historiallinen Persia on luotu komean näköiseksi, tosin veikkaan, että Disneyn näkemys Persiasta on hieman erilainen kuin se todellisuudessa olisi ollut, mutta onhan tämä elokuva kuitekin loppupeleissä suunnattu perheen pienimmille.

Näyttelijäosastolla päästäänkin sitten sille mielenkiintoiselle alueeelle, sillä omissa silmissä pääosaa esittävä Jake Gyllenhaal on vähintäänkin arvelluttava valinta prinssi Dastaniksi. Miehen fyysinen habitus on toki aivan eri planeetalta kuin Day After Tomorrowssa, Brokeback Mountainissa taiDonnie Darkossa, mutta jotenkin miehestä ei vain paista esiin se toimintaelokuvien fyysinen itseluottamus. Miehen näyttelijätaidoissa ei sen sijaan ole valittamista, joten oikeastaan Gyllenhaalista on aivan turha narista tämän elokuvan suhteen. Samoin prinsessa Taminaa esittävä Gemma Arterton on ainakin ulkonäöllisesti se syy miksi vähän vanhemmat ihmiset, kuten minä, katsovat tämän elokuvan. Näyttelijöistä ainoastaan Ben Kingsleyon suorastaan säälittävä näky, sillä mies varmaan itsekin kiroaa viimeaikaisia roolivalintojaan, ja jotenkin miehen monotoninen kohkaaminen läpi elokuvan vain masentaa katsojaa.

Mutta tässä kun päästiin niihin elokuvan negatiivisiin puoliin, niin elokuvan käsikirjoitus, eli juoni, onkin sitten ihan aitoa luonnon lannoitetta, jonka takia koko perkeleen korttitalo romahtaa sinne Persian aavikon loppumattomaan hiekkaan. Jotenkin kyllä ymmärrän Disneyn tarkoituksen tehdä elokuvasta kliseinen ja helposti lähestyttävä sen kohdeyleisöä varten, mutta nykyajan lapsilla varmasti on kuitenkin jonkinlaiset aivot päässä. Visuaalisella ilotulituksella peitellään häpeilemättä niitä dyynien kokoisia juoniaukkoja ja hahmojen typerää käyttäytymistä, jonka seurauksena itse ainakin pyörittelin päätäni aina niskakipuun saakka. Skorpionikuningas oli vielä hauska tähän verrattuna, sillä Prince of persia yrittää olla oikeasti välillä hauska, mutta sen harmiksi se ei vain naurata yhtään. Samoin se yrittää välillä olla kovin vakava, mutta silloin katsoja vasta repeääkin spontaaniin naurun remakkaan. Paikasta toiseen kouhkataan välillä vailla järkeä, ja näemmä muinaispersiassa on osattu myös Parkouria sillä Dastan on tässä elokuvassa sen lajin mestari.

Prince of Persia on suoraan sanottuna aivan perseestä. Sen on marsipaanilla kuorrutettua Disney-Hollywood sokerikakkua, joka on koristeltu kauniilla ihmisillä ja pehmoisilla juonenpaloilla. Sen katsomisen unohtaa siinä ajassa kun sammuttaa telkkarin ja käy vessassa. Ketään ei oikeasti jaksa kiinnostaa paperinohuiden hahmojen seikkailut aavikolla ja palatseissa, joissa kenellekään ei voi käydä mitään ja vaikka kävisikin niin se ei jaksa pahemmin kiinnostaa. Suurella rahalla tehtyä köyhää tunnetta, josta ei jää käteen kuin tahmeat tassut ja paskaa hampaitten väliin. Suosittelen tätä vain perheen pienimmille ja pelisarjan uudemmille faneille.

Prince of Persia: The Sands of Time
  • 25%
    Elokuva - 25%
25%

Poiminta

Genret: fantasia, rakkaus, seikkailu, toiminta
Kesto: 111 min
Ohjaaja: Mike Newell
Pääosissa: Alfred Molina, Ben Kingsley, Gemma Arterton, Jake Gyllenhaal, Toby Kebbell
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2010

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments