elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

On virkistävää välillä lähteä katsomaan elokuvaa vailla minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Tuntuu nimittäin harvinaiselta, että tehdään vielä elokuvia, jotka eivät kuulu johonkin franchiseen tai ovat jatko-osan... Those Who Wish Me Dead

On virkistävää välillä lähteä katsomaan elokuvaa vailla minkäänlaisia ennakko-odotuksia. Tuntuu nimittäin harvinaiselta, että tehdään vielä elokuvia, jotka eivät kuulu johonkin franchiseen tai ovat jatko-osan jatko-osia. ”Orginaali” käsikirjoitus taitaa olla jopa nykyään termi tällaisille elokuville. Joka tapauksessa pienen hetken teattereissakin pyörinyt, mutta hyvin nopeasti suoratoistoon siirtynyt ”Those who wish me dead” on elokuva, joita nähtiin erittäin paljon 80-. ja 90-luvulla. Eli toisin sanoen elokuva, joka seisoo omilla jaloillaan, on yllättävän brutaali ja juonen keskiössä on rehelliset pahikset, jotka jahtaavat henkilöä, joka saa apua elämäänsä kyllästyneeltä jonkin alan erikoisosaajalta. Eikö kuulostakin tutulta?

Elokuvan pääosassa nähdään jälleen pitkästä aikaa Angelina Jolie, jonka uraan on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiäkin, mutta ikääntyvä Jolie mielestäni tekee tässä ajoittain jopa loisteliaan suorituksen. Jolie on siis palomies, tai pitäisikö nykyään sanoa palohenkilö. Mutta ei hän tietenkään mikään rivimies ole, vaan erikoistunut metsäpaloihin, eli on niin sanottu laskuvarjopalomies, joka hyppää keskelle paloja ja toimii sieltä käsin tiiminsä kanssa. Naisen uraan mahtuu kuitenkin traagisia tapahtumia, ja hän kovasti yrittää olla yksi ”jätkistä” ja iän tuoma patina auttaa ainakin tässä roolisuorituksessa.

Hyvä trilleri vaatii tietenkin hyvän pahiksen, ja Aidan Gillenin esittämä Jack on lähes täydellinen prototyyppi tästä. Mies on niin tunteeton ja ”limainen” että hän ja partnerinsa Patrick, jota esittää Nicholas Hoult, ovat lähes täydellinen pari. Gillen on räiskyvä kovanaama, ja Hoult taas aspergermäinen apuri, joka tekee niin kuin pomo käskee. Heidän tekemisensä ovat yllättävän brutaaleja tämän päivän elokuviin ja heistä todella leivotaan katsojan silmissä hahmoja, joista ei voi mitenkään pitää. Muissa osissa nähdään jälleen nössöä isukkia esittävä Jake Weber, jonka rooli unohtuu viidessä sekunnissa, mutta hänen poikansa Connor on ärsyttävyydessään lähes sietämätön. Hannahin entistä heilaa, ja elämässä eteenpäin mennyttä Ethania esittää Punisherista tuttu Jon Bernthal jonka karisma loistaa tässäkin pätkässä.

Hannahin vetäytyessä itsesäälissään tarkkailutornille hautomaan jos jonkinlaista itsensä rankaisemista, Weberin esittämä isä lähtee pahoja poikia pakoon metsään poikansa kanssa ja onnettomien sattumien kautta poika Connor törmää Hannahiin. Kliseisten tutustumisriittien jälkeen pari alkaa luottamaan toisiinsa juuri ennen kuin pahat pojat ilmestyvät metsään pahat mielessä. Siinä laitetaan metsää palamaan ja sivulliset saavat kuulaa kalloon, kun Jack pääsee vauhtiin. Toki nykyajan leffoille tutut vahvat naishahmot loistavat ja Ethanin nykyinen raskaana oleva vaimokin losauttelee haulikolla pahiksia, vaikka on raskaana, joten tässä sitä girl poweria kyllä riittää. Ohjaaja Taylor Sheridan on tehnyt aikaisemminkin loisteliaita jännäreitä, kuten Wind River eikä tämäkään tee poikkeusta. Elokuvan tempo on eteenpäin menevää ja jännitys tiivistyy loppua kohden. Metsäpalot ovat tehty taiten ja veri lentää niin kuin sen kuuluukin lentää. Juonellisesti mitään suuria yllätyksiä ei tarjoilla mutta ei tämän tyyliset elokuvat sellaisia kaipaakaan. Those who wish me dead on kiitettävän hyvä jännäri, jonka katsomisesta jää hyvä mieli

Those Who Wish Me Dead
  • 80%
    Elokuva - 80%
80%

Summary

Genret: Toiminta, Draama, Jännitys
Kesto: 100
Ohjaaja: Taylor Sheridan
Pääosissa: Angelina Jolie, Nicholas Hoult, Jon Bernthal, Finn Little, Aidan Gillen, Jake Weber, Medina Senghore
Valmistusmaa: Yhdysvallat, Kanada
Valmistusvuosi: 2021

Sending
User Review
4 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
2 years ago

Tämä oli hieno yllätys. Toi jotenkin omalla tavalla mieleen Wind Riverin ja on minusta oiva esimerkki, miten hyvin toimiva elokuva kannattaa nykyään tehdä. 4/5p