elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Maailmanlaajuisen pandemian jatkuessa katseet kohdistuvat jälleen yhteen elokuvaan, joka löysi tiensä suoraan kotikatsomoihin suoratoiston kautta. Tällä kertaa tarjoana oli Viaplay mutta elokuva on itseasiassa... Underwater

Maailmanlaajuisen pandemian jatkuessa katseet kohdistuvat jälleen yhteen elokuvaan, joka löysi tiensä suoraan kotikatsomoihin suoratoiston kautta. Tällä kertaa tarjoana oli Viaplay mutta elokuva on itseasiassa Foxin tuottama, joten jopa isot yhtiöt seuraavat netflixin jalanjäljissä. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että luvassa ei ole mitään suoraan videolle huttua, vaan ehtaa isomman budjetin menoa.

Underwater onkin eittämättä mielenkiintoinen tapaus, sillä se tuo katsojille kaukaisia tuulahduksia menneestä scifi-kauhun genrestä, johon itse olen erityisen kiintynyt. Ohjaaja William Eubank on suhteellisen märkäkorva pestissään, mutta häneltä nähtiin loistava scifi elokuva The Signal muutamia vuosia sitten, joten odotukset olivat jo senkin takia korkealla. Mutta mistä elokuva sitten kertoo? Underwater sijoittuu nimensä mukaisesti veden alle. Ihmiset ovat ahneuksissaan perustaneet vedenalaisen kaivostoiminnan mariaanien hautaan lähes 10km syvyyteen. Johdanto tuo siis todella vahvasti mieleen sellaiset klassikot kuin The Abyss, DeepStar Six ja Leviathan, sekä tietenkin Rennyn Deep Blue Sea. Eli elokuva sijoittuu vedenalaiseen laitokseen ja oletettavasti hommat menevät reisille ja alkaa toiminnan täyteinen seikkailu selviämisestä.

Pääosissa nähdään jo aikuisen naisen ikään ehtinyt Kristen Stewart, jota nykyisessä valkoisessa siilitukassaan ei meinaa tunnistaa Twilight elokuvien hermoheikoksi Bellaksi, mutta 12 vuodessa on paljon tapahtunut, ja täytyy myöntää, että Stewart vetää roolin aluksen teknikko Norahina suorastaan loisteliaasti. Toki tässäkin roolissa nainen on pienoisessa paniikissa lähes koko elokuvan, mutta elokuvan tapahtumien perusteella se on tällä kertaa enemmän oikeutettua. Ja jotenkin naisen habitus tukee tällaista hermostunutta, sekavaa, mutta vahvan naisen esittämistä, ja ennen kaikkea Steward on erittäin uskottava roolissaan. Ainoa miinus tulee siitä, että hänelle ei oikein anneta taustatarinaa, mutta silti hahmo on uskottava, ja se kertoo jo jotain.

Toisessa pääosassa heiluu jo hieman vanhentunut Vincent Cassel, joka on katsonut jo liian monta amerikkalaista sotaelokuvaa, sillä niin stereotyyppinen hänen esittämä vanha kapteeni on, mutta toisaalta tällä ranskalaistähdellä on jo silmäkulmassa enemmän karismaa kuin elokuvan lopussa kaartissa yhteensä. Casselin esittämä Lucien yhdessä Norahin kanssa ovat elokuvan todellinen tehoduo, ja muut näyttelijät ovat lähinnä statisteja. Mutta ruudun valtaa kuitenkin ohjaajan fanitus tämän genren elokuviin. Jo aloituskohtauksessa nähdään lähes toisinto Alien elokuvan alusta, ja vedenalaiset kohtaukset tuovat The Abyssin mieleen. Mutta todellinen paukku tulee elokuvan edetessä, kun hätää kärsimässä oleva Kepler aseman miehistö huomaa, että laitoksen ongelmat eivät välttämättä johtuneetkaan maanjäristyksistä.

Underwater tuo jälleen kerran katsojille sen ikuisen kamppailun ihmisen toimista luontoa vastaan. Milloin ollaan maan uumenissa, meren pohjassa, vuorten huipulla tai avaruudessa niin aina lopputulema on, että luonto pistää vastaan. Niin käy tässäkin ja syvänmerenaseman tekemät poraukset ovat herättäneet jotain odottamatonta meren pohjasta, johon kukaan ei ollut varautunut. Kujanjuoksu niin hajoavaan laitosta, kuin ulkoa tulevaa uhkaa vastaan pistää katsojan puristamaan tyynyä yhä lujemmin ja tempo pysyy sopivalla tasolla läpi elokuvan. Hengähdyksiä ei oikein ole, ja porukkaa tippuu sopivin väliajoin pois pelistä. Jännitys on suorastaan piinaavaa, ja pitkästä aikaa edessämme on toimiva alan elokuva, joka pitää otteessaan sen hamaan loppuun saakka. Vaikka kliseitä viljellään tasaisin väliajoin, niin ne antaa kyllä anteeksi. Loppu onkin silkkaa euforiaa ja elokuvan jälkeen mielen valtaa pieni hämmennys, että tässäkö tämä oli. Harvinainen puolentoistatunnin kesto on jollain tavalla silti toimiva ja kun juoni pysyy tiiviisti kasassa niin turhaan sitä jaaritella enempää. Tämä elokuva on ehdottomasti yksi tämän vuoden valopilkuista ja toivottavasti näitä nähdään lisää.

Underwater
  • 85%
    Elokuva - 85%
85%

Summary

Genret: Toiminta, Kauhu, Scifi

Kesto: 95

Ohjaaja: William Eubank

Pääosissa: Kristen Stewart, Vincent Cassel, Mamoudou Athie, T.J. Miller, John Gallagher Jr., Jessica Henwick, Gunner Wright

Valmistusmaa: Yhdysvallat

Valmistusvuosi: 2020

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments