elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Penny Dreadfulin toinen tuotantokausi on ollut jo vähän aikaa katsottavissa HBO Nordicin kautta, enkä saattanut jättää tätä kautta katsomatta; olihan ensimmäinen kausi joka tapauksessa... Penny Dreadful -Season 2

Penny Dreadfulin toinen tuotantokausi on ollut jo vähän aikaa katsottavissa HBO Nordicin kautta, enkä saattanut jättää tätä kautta katsomatta; olihan ensimmäinen kausi joka tapauksessa varsin nautittavaa viihdettä, vaikkei tunnelmassa päästy vampyyrien kanssa aivan sisälle. Ensimmäinen tuotantokausi päättyi kuitenkin osittain cliffhangeriin, joten toinen tuotantokausi jatkaa suoraan siitä, mihin ensimmäisessä tuotantokaudessa jäätiin. Niinpä Josh Hartnettin Ethan Chandler alkaa olla pulassa lain kanssa, Eva Greenin Vanessa Ives ongelmissa pirun kanssa ja tohtori Frankensteinia näyttelevä Harry Treadaway painii omien omituisten rakkausongelmiensa parissa samalla kun noidat vainoavat Timothy Daltonin näyttelemän Sir Malcolm Murrayn suojelemaa Vanessaa.

Toisen tuotantokauden teema on siis itseasiassa hyvin samanlainen kuin ensimmäisellä kaudella; luodaan suuri uhka, joka uhkaa jälleen kerran Vanessaa ja tehdään siitä loppua kohti hitaasti keinuen kulkeva face-off, jossa pelotellaan päähenkilöiltä miltei henki pois. Välillä nähdään kunkin hahmon elämään liittyviä flashbackeja ja nähdään kuinka kukin hahmo painii omien ongelmiensa parissa likaisessa, märässä ja pimeässä Lontoossa. Varsinainen halpa kauhukertomus on tällä kertaa jätetty ehkä hieman sivummalle, kun nyrkkeilyottelu pirun kanssa flirttailevia noitia vastaan käynnistyy.

Sarjan päänäyttelijät ovat jälleen kerran melkoisen hyvässä vedossa ja on itseasiassa miltei pelottavaa, että Josh Hartnettista alkaa tulla esiin uusia puolia, joiden takia alan pitämään häntä ihan oikeana näyttelijänä! Hartnettin näyttelemän Ethan Chandlerin salaisuus paljastui ensimmäisen tuotantokauden viimeisessä jaksossa ja tällä tuotantokaudella mies saa peräänsä Douglas Hodgen näyttelemän Scotland Yardin komisarion, jolla on kysyttävänä varsin kiperiä kysymyksiä. Varsinaista manhunttia toisella tuotantokaudella ei nähdä, mutta eräänlainen välitilinpäätös Chandlerin suhteen saadaan aikaan ja on mielenkiintoista nähdä, mihin miehen hahmoa viedään tulevalla kolmannella tuotantokaudella.

Timothy Daltonin Sir Malcolm Murrayn hahmo ei ole toisella tuotantokaudella läheskään niin raivoisa ja eloisa kuin ensimmäisellä tuotantokaudella. Noitien viettelykset ja ensimmäisen kauden tapahtumat ovatkin tuhonneet Daltonin hahmosta pois sen murisevan elämänpalon ja raivoisan ilmeen tuoden tilalle pehmeyttä, lempeyttä ja osittaista väliinpitämättömyyttä. Tässä sarjassa se ei Daltonille sovi ja sitä myöten hänen toisen tuotantokauden esityksensä jää väistämättömän vajaaksi sivusta katselijaksi.

Rory Kinnearin Frankensteinin hirviö (John Clare) sai ensimmäisellä kaudella ruutuaikaa, eikä toinen tuotantokausi ole sitä asiaa toiseksi muuttanut, päinvastoin. Tällä kertaa Kinnearin Clare on näkyvämpi hahmo, joka yhä etsii omaa paikkaansa ankarassa ja aavistuksen masentavassa maailmassa. Kinnearin käsissä Frankenstein eli Clare on sivistynyt runoja siteeraava hirviö, joka haluaa Billie Piperin näyttelemästä Lilystä oman morsiamensa. Tämän lisäksi hän haluaa tulla hyväksytyksi raa’assa maailmassa, joka johtaa Clare-parkaa harhaan tämän tästä. Yllättäen hirviö on ihmisenä paljon parempi kuin ihmiset itse; niinpä käsikirjoittajat ovat kääntäneet tämän asetelman aivan päälaelleen, jossa Clare etsii omaa polkuaan sitä löytämättä pettyen aina uudelleen ja uudelleen.

Koko ensimmäisen tuotantokauden yksi kantava voima oli Eva Greenin hahmo Vanessa Ives, eikä nyt päästä siitä yli eikä ympäri, että Green on tämän sarjan tähti. Kun koko tarina rakennetaan Vanessan ympärille ja kun Greenin saa hahmoonsa huomattavasti lisää syvyyttä, on käsissä ehdottomasti jotain hienoa katseltavaa. Niinpä takautuminen ja nykytekojen kautta Greenin hahmosta kuoriutuu esiin todellinen kuolleiden murteiden puhuja, jossa noitamaiset tavat ja perinteet kutkutellaan aivan viimeiseen asti. Kun rakkauskin alkaa sohimaan sinne tänne Ethan Chandlerin muodossa, on käsissä kutkuttava peli Vanessan ja häntä jahtaavien noitien välillä. Vaikka “apunoitaa” näyttelevä Sarah Greene yrittää luoda hahmoonsa salaperäisyyttä ja eroottisuutta, on Green aivan omassa luokassaan.

Ehkä hieman pettyneemmällä äänellä voidaan myös käsitellä tuotantokauden pahis, Madame Kalia näyttelevä Helen McCrory, joka on omassa roolissaan puhdikas, mutta samalla niin vaisu hahmo. Ilkeitä ja pahoja asioita toki tapahtuu tämän tästä, mutta McCrory ei saa hahmoonsa tarvittavaa pahuuden uhan tuntua, joka yllättäen puuttui ensimmäisen tuotantokauden vampyyreistakin. Niinpä McCrory jää vaisuksi nukkejensa keskellä eläjäksi, jonka uhkaa ei oikein missään vaiheessa voida ottaa todesta.

Sarjan traagisin hahmo on John Claren lisäksi Harry Treadawayn tohtori Frankenstein, joka yrittää etsiä maailmasta hyvää, mutta joutuu rakkauden pyörteisiin, kun tulee luoneeksi hirviölleen morsiamen, Lilyn. Siitä alkaa miehen tempoileva poukkoilu, jossa mennään tunnetila korkealla ja välillä alhaalla. Morfiini-piikit, pettymykset ja suoranainen kauhu tulevat Frankensteinista ulos tällä kaudella, sillä mies ei usko näkemäänsä tai tunteitansa vieläkään tarpeeksi hyvin.

Lisää tilaa saa myös Reeve Carneyn Dorian Gray, joka ensimmäisellä tuotantokaudella jäi hieman sivuhuomautukseksi. Tällä kertaa meininki on sama, mutta käsikirjoittajat tyytyvät esittelemään Grayta kenties aavistuksen syvällisemmin. Rakkautta erilaisuuteen tuodaan esiin Jonny Beauchampin transvestiitin kautta, mutta todellinen kiinnostus Grayssa herää Frankensteinin uudesta luomuksesta Lilystä. Voidaanko sanoa, että “Match made in Heaven” on tässä tapauksessa sitten nähty? Sitä voidaan valitettavasti vain arvailla, koska tässä sarjassa Gray kiinnostuu asioista nopeasti ja kyllästyy niihin vielä nopeammin.

Penny Dreadfulin toinen tuotantokausi on monessa suhteessa samankaltainen kuin ensimmäinen rypistys. Siinä on katsojaa viehättävää kauhun alkukantaisuutta, jota brittiläinen näytelmäperinne kantaa pitkälle, sekä selkeä perustarina, jota viedään eteenpäin tarvittavalla temmolla ja vimmalla. Samalla se on joka puolelle rönsyilevä paketti, jonka liian monet hahmot saattavat sellaiseen tilaan, jossa tosiasiallista loppuratkaisua ei saada aikaiseksi ikinä. Jokainen hahmo on vain henkisesti ja miksei fyysisestikin niin loppuun ajettu ja kaluttu, ettei katsojalle jää mitään muuta mahdollisuutta kuin toivoa parasta.

Loppujen lopuksi jonkinlainen piste lyödään lopussa jälleen kerran pöytään, mutta tällä kertaa se tarkoittaa väistämättä kolmatta tuotantokautta ja uusia kiemuroita. Ehkä kolmannella tuotantokaudella sarja pääsee eroon rönsyistään, kun päähahmojen menneisyys on lopulta käyty suurin piirtein lävitse. Katsojalle Penny Dreadful on kuitenkin viihdyttävää katsottavaa, vaikkei minnekään maailman toiselle puolelle päästäkään.

  • 74%
    Penny Dreadful -Season 2 - 74%
74%

Poiminta

Genret: draama,fantasia,kauhu,rikos
Kesto: 600 min
Ohjaaja: Brian Kirk,Damon Thomas,Kari Skogland,James Hawes
Pääosissa: Helen McCrory,Jonny Beauchamp,Sarah Greene,Simon Russell Beale,Billie Piper,Danny Sapani,,Eva Green,Harry Treadaway,Josh Hartnett,Reeve Carney,Rory Kinnear,Timothy Dalton
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Irlanti
Valmistusvuosi: 2015

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments