elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Välillä kun East New Yorkia katsoo, ei voi tietää, että katsooko NYPD Bluen pehmeätä tribuuttia vai Brooklyn Nine-Nine jaksoa. East New York

HBO Maxilla pyörivä sarja, East New York, on mielenkiintoinen tuttavuus iänikuisten poliisisarjojen pyörteisiin… Vai onko sittenkään? Se on kuitenkin William M. Finkelsteinin (joka ohjasi mm. NYPD Blue jaksoja ja käsikirjoitti Herzogin erinomaisen Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans) ja Mike Flynnin luoma sarja, jossa yhtä New Yorkin poliisipiireistä tulee johtamaan Amanda Warrenin näyttelemä apulaistarkastaja Regina Haywood. Tuloksena on pyörteinen ja tapahtumarikas ensimmäinen kausi, joka venytetään valitettavasti liian pitkäksi ja jopa tylsäksi.

Lyhyesti kerrottuna East New York kertoo apulaistarkastaja Regina Haywoodista (Warren), joka saa johdettavakseen 74. poliisipiirin New Yorkista. Haywood ei suinkaan aio harjoittaa johtamista perinteisiä arvoja kunnioittaen, vaan aloittaa uudistusten sarjan, joka saa tietenkin kaupungin ja esimiehet varpailleen. Siitä alkaa poliittinen poliisileikki, jossa varjona myhäilee NYPD Bluesta tuttu Jimmy Smits Haywoodin komentajana. Katsoja taas huomaa myhäilevänsä hämmennyksestä, kun ei tiedä, että onko katsomassa jotain NYPD Bluen pehmeämpää jatko-osaa vai tyypillistä jaksoa Brooklyn Nine-Ninestä.

Tähän tuolileikkiin Amanda Warrenin näyttelemä Haywood sopii oikein hyvin ja hänestä huokuu ulospäin itsevarmuutta ja karismaa. Ongelmana ovat vain sivuosissa olevat hahmot ja käsikirjoittajat, jotka tekevät pienillä askeleilla sarjasta valitettavasti kehnomman. Haywoodista onkin tehty hahmo, joka piirin komentajan ominaisuudessa eksyy jokaiselle mahdolliselle rikospaikalle osallistuen myös aktiivisesti tutkintaan. Kun jostain syystä lähes jokaiselle rikospaikalla nähdään Haywoodin komentaja Suarez (Smits), niin en voi olla ihmettelemättä sarjan logiikkaa: missä vaiheessa Haywoodin pitäisi ehtiä johtamaan piiriään? Ei ainakaan silloin, kun hän on peite-agenttina toimivan Sean Drydenin (Donovan Christie Jr.) perässä lopulta jättäen tämän niin lapsellisesta syystä, etten tiennyt katselevani Tinderin tarinoita.

Ongelma ei ole myöskään Jimmy Smits, jonka karisma kantaa kevyesti tämänkin roolin. Ongelmaksi tulee niin poukkoileva käsikirjoitus, joka omalla tavallaan inhimillistää Smitsin hahmoa, mutta saa sen samalla ongelmalliseksi. Romanssikin Kelly Hun näyttelemän ehdokasavustajan kanssa näyttää niin kevyesti päälle liimatulta, ettei siitä pääse oikein mihinkään. Osittain pahoissa ongelmissa on puolestaan etsivä Tommy Killiania näyttelevä Kevin Rankin, joka ihan ulkomuotoaan myöten (viikset) tekee uusiksi etsivä Malcolm Grahamin roolin Luciferista; niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin. En voi sille vain mitään: en näe ruudussa “Killiania” vaan “Grahamin”. Muissa rooleissa nähdään muun muassa perusonnistumisen tekevät Olivia Luccardi ja Lavel Schley, jotka menevät hienosti. Elizabeth Rodriguez ei puolestaan mene oikein missään vaiheessa etsivästä ja poliisi-kapteenia näyttelevä Richard Kind on puolestaan vain käsittämättömän ärsyttävä ja huono valinta rooliinsa. Ehkä parasta ja sarjalle uskottavinta roolia vetää Ruben Santiago-Hudson, joka onnistuu roolissaan sopivan tasapainoisesti; ehkä hän on sarjan Andy Sipowicz.

Teknisesti ja ohjaukseltaan East New York miellyttää silmää. Kerrankin saa katsoa sarjaa, jossa ei turhaan pidetä kiirettä, vaan kamera seuraa mukavan sulavasti ja sopivan hitaasti tapahtumia välillä läheltä, välillä kauempaa. Ohjaus ei ole tempoilevaa ja toimintapainotteista, vaan rauhallisen väljää, jossa katsojalle annetaan tilaa hengittää. Kun sarjan puitteet ja kuvauspaikat ovat kunnossa, on sarjassa sitä myöten potentiaalia paljon parempaan. Jos yhden tuotantokauden episodimäärä saataisiin laskemaan ja käsikirjoitukseen, sekä näyttelijöihin järkeä, olisi sarjalla mahdollisuus uida seuraavalle tuotantokaudelle. Sitä ei itseasiassa kuitenkaan koskaan saada, sillä sarjan tuottaja CBS keskeytti koko touhun; huhujen mukaan rahan takia, sekä siitä syystä, että se pyysi muilta striimaus-palveluilta aivan liian paljon, eikä kukaan suostunut siihen.

2.5

Poiminta

East New York
Vuosi: 2022
Ohjaus: Michael M. Robin, Mo McRae, Scott Ellis, Jackeline Tejada, Ramaa Mosley, Randy Zisk, Nijla Mumin, Lou Diamond Phillips, Sharon Lewis, Lisa Leone
Näyttelijät: Amanda Warren, Richard Kind, Kevin Rankin, Elizabeth Rodriguez, Olivia Luccardi, Lavel Schley, Ruben Santiago-Hudson, Jimmy Smits, C.S. Lee, Darien Sills-Evans, Michael Potts, Caitlin Mehner, Scott Cohen, Donovan Christie Jr., Kelly Hu
Kesto: 21 episodia
Maa: Yhdysvallat
Genre: rikos, draama

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments