elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jon Bokenkampin luoma sarja, Blacklist, on ihan kekseliään idean innoittama sarja, jossa James Spader pistää parastaan… Ehkä ikinä. Valitettavasti Bokenkampin Blacklist on samalla myös... Blacklist -Season 1

Jon Bokenkampin luoma sarja, Blacklist, on ihan kekseliään idean innoittama sarja, jossa James Spader pistää parastaan… Ehkä ikinä. Valitettavasti Bokenkampin Blacklist on samalla myös valitettavan kaksijakoinen ja ehdottomasti ylipitkä sarja, jonka tapahtumia joutuu seuraamaan haukotusta pidätellen. Yksinkertaisesti tiivistämällä ja taustatarinaa parantamalla sarjasta saisi enemmän irti kuin sillä, että Spaderin hahmo “Red” johdattelee FBI:tä milloin minkäkin murhaajan perään omat tarkoitusperät mielessään. Ajatuksena siis se, että rikollinen jahtaa rikollista on varsin herkullinen, mutta viimeistään pääroolissa olevan Megan Boonen huokailut ja jahkailut jättävät katsojalle paljonkin toivomisen varaa. Tunnelma on kuin sotatilanteessa, jossa Boonen hahmo on hengenvaarassa jokaisessa mahdollisessa välissä.

Blacklist lyhykäisyydessään kertoo tarinan James Spaderin näyttelemästä Raymond “Red” Reddingtonista, joka antautuu vapaaehtoisesti FBI:lle tavoitteenaan saattaa muita vaarallisia rikollisia hengiltä tai vankilaan. Apua hän tähän toimenpiteeseen saa tietysti FBI:n erikoisosastolta, jonka johtajana toimii monessa liemessä keitetty Harry Lennix (Man of Steel, 24, Matrix-trilogia) ja jonka leivissä sarjan toinen päähenkilö Elizabeth Keen (Megan Boone) käy läpi omia arkisia ongelmiaan aina avioliitosta lähtien. Tästä syntyy sitten tietenkin “jännittävä” rikosdraama, jossa kukaan ei voi luottaa kenenkään ja jossa kaikki vakoilevat kaikkia. Sarja on välillä kuin sivuosan Donald Resslerin (Diego Klattenhoff) naama, josta on turha hakea kovinkaan montaa ilmettä.

Tämä tv-sarja ilman James Spaderia ei olisi oikeastaan mitään. On oikeastaan aika mahdotonta kuvitella tilannetta, jossa Spader ei olisi tässä sarjassa, sillä miehen rooli ja siitä kertyvä karisma kantavat tätä muuten keskinkertaista sarjaa todella pitkälle. Spaderin käsissä Red on arvaamattoman kiinnostava hahmo: välillä kuin ovela kettu ja välillä kuin susi lampaan vaatteissa, samalla kun Spader pitää yllä kiinnostavaa luonnetta välillä jopa karikatyyrimäisillä otteilla.

Samaa ei voi valitettavasti sanoa Megan Boonesta, joka omassa roolissaan on hajuton ja mauton hahmo. Katsoja on pakotettu seuraamaan hänen taapertamistaan sarjassa, jossa Spaderin hahmo pitelee lankoja käsissään ja niinpä katsojan käsissä on Boone, joka ei pääse sisälle rooliinsa oikeastaan missään vaiheessa. Avioliitossa olevat ongelmat aviomiehen kanssa (jota äärimmäisen tylsä ja harmaa Ryan Eggold näyttelee) eivät oikeastaan korreloidu työhön, vaikka omalla tavallaan ne sitä kuitenkin tekevät. Henkilökohtaisista ongelmistaan huolimatta Boonen hahmo jaksaa silti joutua jatkuvaan hengenvaaraan milloin ollen vankina ja milloin ammuskellen ihmisiä päivästä toiseen. Uskonkin niin, että vaikka katsoja seuraisikin Boonen taivallusta 22 episodia, niin hän ei kuitenkaan pääse hänen hahmonsa pään sisälle oikeastaan millään tavalla.

Myös muut sivuroolit ovat suoraan sanoen yhdentekeviä: Harry Lennix uhoaa, soittaa suutaan ja toimii varsin stereotyyppisenä FBI-pomona, Diego Klattenhoff on sarjan “kovis”, joka tarvittaessa ampuu ja hakkaa ihmisiä, Amir Arison hakkaa nyrkkejään läppäriin ja Parminder Nagra toimii jonkinlaisena linkkinä FBI:n ja CIA:n välillä tuoden sarjaan edes hieman kiinnostavia hetkiä. Muuten sarjan ensimmäinen tuotantokausi on kuin 22 episodin mittainen putkijuoksu, jossa pyörähdellään paikasta A paikkaan B ilman sen kummempia oivalluksia.

Kaiken kaikkiaan Blacklist on hyvä ajatus ja keskinkertainen yritys tehdä tuosta ajatuksesta tv-sarja. Se olisi voinut toimia selkeästi lyhyemmillä tuotantokausilla, sillä ensimmäisen tuotantokauden 22 jaksoa ovat aivan liian puuduttavaa seurattavaa varsinkin kun tuotantokaudella eliminoidaan ja tapetaan ihmisiä parhaimmillaan kuin Rambossa. Sitten kun salaisuuksia on jokaisessa taka-, rinta-, povi- ja etutaskuissa, niin katsojan kyllästymis- ja vitutusaste alkaa loppua kohti nousemaan toisiin sfääreihin.

Blacklist näyttääkin parhaimmillaan joltain CSI:n ja Dexterin sekoitukselta ihan kivoilla twisteillä ja huonoimmillaan joltain, jota en ole varmaan televisiosta ikinä nähnyt. Onkin omalla tavallaan harmi, että nykyaikana, joina televisiosarjoilla on lyhyet tuotantokaudet, Blacklist paljastuu sarjaksi, joka uskoo toiston, toiston ja vielä kerran toiston voimaan ihan vain sillä perusteella, että James Spader osaakin näytellä. Satunnaiselle katsojalle Blacklistia voi kuitenkin suositella, mutta sellaiselle ihmiselle, joka haluaa seurata sarjaa alusta loppuun, on Blacklist melko tuskallista katseltavaa.

  • 62%
    Blacklist -Season 1 - 62%
62%

Poiminta

Genret: draama,jännitys,rikos
Kesto: 946 min
Ohjaaja: Dan Lerner,Jace Alexander,Karen Gaviola,Michael W. Watkins,Michael Zinberg,Peter Werner,Randall Zisk,Steven A. Adelson,Vincent Misiano,Adam Arkin,Joe Carnahan,Nick Gomez,Paul A. Edwards,Stephen Surjik
Pääosissa: Amir Arison,Harry Lennix,Hisham Tawfiq,Megan Boone,Parminder Nagra,Ryan Eggold,Diego Klattenhoff,James Spader
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2013

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments