elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ajattele ehkä hieman äkäinen, mutta nerokas lääkäri kävelemään pitkin sairaalaa vetäen suoniinsa narkoottisia lääkkeitä ja satunnaisesti ooppiumia. Kuvittele samainen lääkäri pelastamassa ihmisiä osoittaen olevansa... The Knick -Season 1

Ajattele ehkä hieman äkäinen, mutta nerokas lääkäri kävelemään pitkin sairaalaa vetäen suoniinsa narkoottisia lääkkeitä ja satunnaisesti ooppiumia. Kuvittele samainen lääkäri pelastamassa ihmisiä osoittaen olevansa huomattavasti nokkelampi kuin työtoverinsa. Tuleeko siitä mieleen mitään? Meikäläiselle siitä tulee mieleen jo päättynyt suosittu televisiosarja House M.D., mutta todellisuudessa siitä pitäisi tulla mieleen uusi televisiosarja nimeltä The Knick, jossa Clive Owenin näyttelijäntyö, Steven Soderberghin ohjaus ja Cliff Martinezin musiikki saavat sarjan näyttämään osittain unelta, josta ei tavallaan haluaisi herätä. Niin ja kyllä: The Knickin ensimmäinen tuotantokausi on aivan mahtavaa draamaa, jota ei voi kuin ihaillen tuijottaa.

The Knickin ensimmäinen tuotantokausi on hienosti rakennettu kokonaisuus, jossa jokainen osa-alue natsaa yhteen lähes täydellisesti. On 1800- ja 1900-luvun vaihteen New York, jossa rotuerottelu ja niihin liittyvät ongelmat elävät vahvoina, eivätkä eri rotujen edustajat luota toisiinsa pätkän vertaa. On upea ja koko ajan etenevä tarina, jossa seurataan Owenin näyttelemän tohtori Thackeryn nousua uuteen älylliseen huipentumaansa ja siitä seuraavaan katastrofiin, jota muut seuraavat omine ongelmineen vierestä lähes avuttomina.

Tämän lisäksi ensimmäisellä tuotantokaudella nähdään vielä tällä hetkellä jonkinlaisena poikkeuksellisena ilmiönä etenevä trendi, jossa yksi ja sama mies (Soderbergh) ohjaa kaikki ensimmäisen tuotantokauden jaksot. Tämä on äärimmäisen hyvä asia, sillä tämä tapa pitää näyttelijät samassa uomassa ja ohjaaja pääsee toteuttamaan omia visioitaan väljällä otteella sen sijaan, että hänen pitäisi puristaa oma näkemyksensä yhteen tai kahteen jaksoon. Kun mukaan lasketaan sarjan ajan henkeen sopimaton musiikki, joka yhtäkkiä toimiikin paremmin kuin voisi kuvitella, niin sarjan tunnelma alkaa olla katossa. The Knick sisältääkin runsaasti Soderberghin tavaramerkkimäisiä kamera-ajoja, aavistuksen hidastettuja kuvia ja tunnetta, jota pehmitetään katsojalle sopivaksi hämyisällä valaistuksella ja eteerisellä musiikilla.

Sarjan näyttelijät ovat Soderberghin ohjauksessa tiukassa vedossa. Clive Owen on kuin vanhan ajan House: narkkari, joka etsii älyllisiä haasteita etsiessään maanisesti erilaisia parannus- ja leikkauskeinoja ihmisten pelastamiseksi. Owenin Thackery on täydellisyyttä tavoitteleva lääkäri, jonka idealismi on peräisin Matt Frewerin näyttelemältä tohtori Christiansenilta… niin hyvässä kuin pahassakin. Thackery ei pääsekään koko ensimmäisellä tuotantokaudella eroon siitä musertavasta hetkestä, joka tapahtuu jo kauden ensimmäisessä jaksossa ja joka kantaa ajatuksineen Thackeryn hämärän rajamaille Perry Yungin näyttelemän Ping Wun ooppium-luolassa.

Siksi onkin vaikea käsittää, että miksi Eve Hewsonin näyttelemä Lucy kiinnostuu ja lopulta rakastuu Thackeryn egoismiin ja älylliseen rehellisyyteen, jossa lääkäriys ja huumausaineet näyttelevät vahvaa roolia. Tätä teemaa kannetaan sarjassa lähes loputtomasti, mutta lopulta katsoja ymmärtää Lucyn tarkoitusperät takautumien kautta. Hän näkeekin Thackeryn eräänlaisena olosuhteiden uhrina, jota hän yrittää auttaa parhaansa mukaan. Hewsonin Lucy onkin yksi sarjan kantavista voimista siitäkin huolimatta, että naisella ei hirveästi puhuttavaa ole.

Sarjaan jännitteitä tuova hahmo on André Hollandin näyttelemä musta tohtori Algernon Edwards. Rikkaan suvun ja vanhempiensa houkuttelemana Pariisista saapuva Edwards on sarjan toinen pystyvä henkilö, joka tekee mitä huvittaa ja vain siksi, että se on hänen mielestään oikein. Samalla katsoja voi ihmetellä Edwardsin päänsisäisiä ongelmia, sillä iltaisin mies istuu kapakoissa haastaen riitaa kaikkien kanssa. Pystyvä tohtori hakkaakin baarin edustalla porukkaa purkamalla omia mystisiä turhautumisiaan pois, jotka liittyvät Juliet Rylancen näyttelemään hienosto-neiti Cornelia Robertsoniin, joka varmasti käy selväksi tarkkaavaisemmille katsojille.

Kun leikkiin lyödään vielä Eric Johnsonin elämää vastaan taisteleva loogikko tohtori Gallinger, kaikkien kaveria, Bertietä, näyttelevä Michael Angarano, omia lupauksiaan vastaan taisteleva nunna Harriet (Cara Seymour), kieroakin kierompi ja varasteleva sairaalanjohtaja Herman Barrow (Jeremy Bobb), sekä vaikkapa ambulanssikuskina toimiva Cleary (Tom Sullivan), niin näyttelijöiltä ei oikeastaan voisi hirveästi enempää pyytää.

The Knick on upea sarja tällä aikakaudella, jolla panokset on selkeästi heitetty juonta sisältäviin sarjoihin, joiden tarina saattaa jatkua tuotantokauden tai jopa sen yli. The Knickin näyttelijät ovat niin kovassa vedossa tässä eteerisessä tarinassa, ettei draaman ystävä voi sitä kertakaikkisesti sivuuttaa olankohautuksella. Samalla kun se on kuin sukellus unenomaiseen rauhalliseen tilaan Thackeryn piipun kautta, niin se on oivasti käsikirjoitettu tarina, jossa tehdään kuilua monien eri asioiden välillä: taistellaan rotuasioista, lyödään rakoa rikkaiden ja köyhien välille, taistellaan Jumalan ja maanpäällisiä lakeja vastaan ja todetaan, että poliisista ei välttämättä vahvaa apua ole heikoille ja köyhille. Näiden ja monien muiden asioiden vuoksi The Knickin ensimmäinen tuotantokausi on upea pala televisiohistoriaa, jota ei voi jättää katsomatta.

  • 96%
    The Knick -Season 1 - 96%
96%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 580 min
Ohjaaja: Steven Soderbergh
Pääosissa: André Holland,Cara Seymour,Chris Sullivan,David Fierro,Eric Johnson,Eve Hewson,Grainger Hines,Jeremy Bobb,Matt Frewer,Clive Owen,Juliet Rylance,Michael Angarano
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
4 (1 vote)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments