elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Jupiter Ascending Jupiter Ascending
Wachowskin sisarukset tunnetaan ehkä parhaiten loisteliaan Matrix elokuvan takaa, mutta valitettavasti heidän muu tuotantonsa tuntuu vuodesta toiseen osuvan metsään niin että kolina käy. Kirjoittajina... Jupiter Ascending

Wachowskin sisarukset tunnetaan ehkä parhaiten loisteliaan Matrix elokuvan takaa, mutta valitettavasti heidän muu tuotantonsa tuntuu vuodesta toiseen osuvan metsään niin että kolina käy. Kirjoittajina he toki saivat aikaan loisteliaan sarjakuvakäännöksen V niin kuin verikosto, mutta ohjaajina onnistumiset ovat olleet ohkaisia. Niin Speed Racer kuin Pilvikartasto olivat sekä tarinallisesti että taloudellisesti suoranaisia floppeja mutta se ei tunnu tuotantoyhtiöitä haittaavan sillä Jupiter nousee elokuva sai hulppean 176 miljoonan dollarin budjetin. Muuntautuuko tämä jättimäinen budjetti ja mukaan saadut pinnalla olevat tähdet menestykseksi?

Jupiter nousee on kieltämättä kunnianhimoinen projekti. Wachowskit ovat lähteneet luomaan ihan uutta universumia jonka moninaisuus vetää vertoja parhaille scifi seikkailuille. Lähtökohtaisesti voidaan todeta että ihmiskunta on luotu miljardeja vuosia sitten jossain kaukaisissa galaxeissa ja ”siemenet” ovat sitten kylvetty pitkin universumia jossa jokainen planeetta sitten kasvaa omaa vauhtiaan kunnes saavuttavat niin sanotun kypsän iän. Maapallolle tämä ikä on nyt tullu täyteen, ja samalla yllättäen täältä löytyy universumia hallinneen suvun reinkarnaatio solutasolla, mutta tämä ei sitä tietenkään itse tiedä, vaan neitokainen siivoilee maassa hotellihuoneita äitinsä ja tätinsä kanssa minimipalkalla.

Mila Kunis on jollain tavalla ihan sopiva tällaiseen rooliinsa, sillä neitokainen on luonnostaan vähän pihalla olevan oloinen. Kuniksen esittämä Jupiter Jones on amerikkalaisen ja venäläisen vanhemman yhteistuotos joka siis elää normaalia elämää yhdysvalloissa. Universumia hallitseva Abrasaxin suku kuitenkin jotenkin saa selville että heidän edesmenneen äitinsä reinkarnaatio asustelee maassa ja puolet suvusta haluaa tappaa tämän ja toinen pelastaa … tietenkin ?!? Pelastava osapuoli palkkaa Channing Tatumin esittämän Caine Wisen, entisen geneettisesti muunnellun sotilasmetsästäjän, etismään Jupiter ennenkuin toinen osapuoli ehtii tappaa hänet. Eipä siis aikaakaan kun maapallo alkaa kuhista ties minkälaisia elämänmuotoja joihin normaali ihmisillä ei tunnu olevan mitään reaktiota.

Jupiterin ja Wisen ensikohtaaminen johtaakin elokuvahistorian ehkä sekavimpaan ja pisimpään taka-ajo kohtaukseen jossa tarinan mukaan käytettiin 180 astetta peittävää kuuden kameran settiä nimeltään Panocam. Tekniikka varmasti oli hienoa, mutta 3D:nä meno aiheutti lähinnä puudutusta ja huonoa oloa. Toiminnassa muutenkin näkyi vahva Matrix leima sillä erotuksella että nyt tarina oli ajoittain jopa vielä hämmentävämpi. Mitäänsanomattomien henkilöhahmojen seuraaminen ja kärryillä pysyminen kun aiheutti närästystä ja mukaan ympätty huumori oli lähinnä väkinäistä. Olen kyllä aina pitänyt tällaisista galaxi-mittakaavassa olevista seikkailuista ja näyttävästä toiminnasta mutta jokin tässä elokuvassa mätti. Juoni sinällään ei ollut huono, ja galaktinen valtataistelu sinällään on aina hyvin mielikuvistusta kutkuttelelevaa.

Ehkä suurimpana kompastuskivenä oli kuitenkin rytmitys ja tarinan sekavuus. Kuniksesta kun ei loppupeleissä ole pahaa sanottavaa ja vaikka en pidä Tatumia minään loisteliaana näyttelijänä, tämän leiviskänsä mies hoiti kyllä kunnialla. Muut näyttelijät olivat täydellisiä statisteja ja ainoastaan Sean Bean ja Eddie Redmayne Abrasax suvun mustana lampaana nousivat jonkinlaiseen suoritukseen. Ehkä sekin tosiseikka että itse elokuvaa siirrettiin 9kk eteenpäin että tuotanto ehtisi hiomaan yksityiskohtia paremmin ja niin edelleen vaikutti sitten lopputulokseen. Jupiter nousee on kunnianhimoinen sicifi seikkailu joka ajoittain toimii mutta suurimmaksi osaksi ei. Hienot tehosteet ja suuri tuotantobudjetti ei tällä kertaa tuonut toivottua tulosta, mutta Wachowskien suunta on ehkä kääntynyt nyt nousuun, ja seuraava projektia voidaan odotella positiivisin mielin.

Jupiter Ascending
  • 45%
    Elokuva - 45%
45%

Poiminta

Genret: sci-fi, seikkailu, toiminta
Kesto: 127 min
Ohjaaja: Andy Wachowski, Lana Wachowski
Pääosissa: Channing Tatum, Doona Bae, Douglas Booth, Eddie Redmayne, James D’Arcy, Mila Kunis, Sean Bean, Tim Pigott-smith, Tuppence Middleton
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2014

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments