elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tom Hardy on ollut jo jonkin aikaa yksi valkokankaan kuumimpia nimiä esiintyessään muun muassa Inceptionissa, Dunkirkissä, Mad Maxissa, sekä muun muassa The Dark Knight... Taboo -Season 1

Tom Hardy on ollut jo jonkin aikaa yksi valkokankaan kuumimpia nimiä esiintyessään muun muassa Inceptionissa, Dunkirkissä, Mad Maxissa, sekä muun muassa The Dark Knight Rises elokuvissa. Vuonna 2017 hän teki omanlaisensa ja ehkä samalla hämmästyttävän teon tekemällä isänsä, Chips Hardyn, ja taustalla olevien Ridley Scottin (ei tarvinne esitellä) ja Steven Knightin (kirjoittanut mm. Dirty Pretty Things, Eastern Promises jne) kanssa hyvältä vaikuttavan, kahdeksan episodia pitkän, tarinan esi-viktoriaanisen kauden Lontoosta, jonne maailmalla kadoksissa ollut poika palaa kotiinsa isänsä hautajaisiin. Taboossa poika, joka on nyt aikuinen mies, kantaa mukanaan vain pöytäkirjan ulkopuolella kerrottuja brutaaleja salaisuuksia vailla omaatuntoa.

Niin, Tom Hardyn näyttelemä James Delaney on pikantti omituisuus puritaanisessa Lontoossa, jossa verhojen takana tapahtuu ankaraa ryyppäämistä ja haureutta yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Miljöön likaisella taustalla piilevät vallanhalu, raha ja silkka oman edun tavoittelu, joka omalla tavalla kyydittää myös Delaneyta eteenpäin tarinassa, joka lopulta esittelee erikoisia, kysymyksiä herättäviä, asioita Delayneysta, muttei ratkaise niitä ollenkaan katsojalleen. Hänen matkansa kohti omaa unelmaansa ja Nootka Soundin aluetta kohti on mutkainen sisältäen esteinään Englannin sijaishallitsijan, Amerikan Yhdysvallat, sekä EIC:n eli Itä-Intian kauppakomppanian.

Vaikka Hardy on omassa roolissaan suorastaan erinomainen, on hänen hahmonsa käsikirjoitettu liian harhaiseksi tapaukseksi, jonka tarkoitusperistä ei ota selvää omat, viholliset saatika hän itse. Koko ensimmäisen tuotantokauden katsojalle näytetään Delayneyn kuvittelemia (tai tapahtuneita) asioita kuvallisessa mielessä, jossa valkoiseksi maalattu intiaani näyttää mahdollisimman harhaiselta, erilaiselta ja pelottavalta harhaillen lumisessa jorpakossa. Kun mukaan lyödään vielä Delayneyn kummallinen ominaisuus saada selville salaisuuksia, sekä mitä ilmeisimmin kyky jutella niin korppien, koirien kuin hevosienkin kanssa (jota ei edes yritetä selittää), on katsojalla käsissä eriskummallinen kokonaisuus, jota sarjan ensimmäinen tuotantokausi ei halua edes yrittää selittää.

Muut hahmot ovat paljon suoraviivaisempia ja tylsempiä. Jessie Buckleyn Lorna Bow on tylsä näyttelijä, kokeneen David Haymanin palvelija Brace liian piinattu ja varmasti lähes kaikille tässä vaiheessa elämää tutun Franka Potenten Helga mitäänsanomaton ilotalon pitäjä. Kun mukaan lyödään rosoisia ja taustatarinaltaan varsin elottomia hahmoja aina Stephen Grahamin Atticuksesta todellisen veteraaniin Jonathan Pryceen, on kasassa oikeasti nimekäs kaarti, jonka hahmoissa ei ole mitään muuta kuin raivoa, päällistä juonittelua ja paljon ilmaa.

Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on kuvauksellista juhlaa, sillä sarjan kuvaajana ollut Mark Patten on tehnyt erittäin hyvää työtä yhdessä lavastajan kanssa. 1800-luvun Lontoo näyttääkin likaiselta ja lähes arvoitukselliselta paikalta, jossa Delayney ja muut sarjan henkilöt seilaavat elämässään eteenpäin. Jotain kuitenkin puuttuu, sillä katsoja ei pysy kokoajan mukana siinä piinaavassa tunteessa, jota sarjan pitäisi katsojalleen välittää. Siitä on syyttäminen tanskalaista ohjaajaa Kristoffer Nyholmia sekä suomalaista (kyllä) Anders Engströmiä, jotka eivät ole ohjaamissaan jaksoissa kyenneet löytämään sitä suurta punaista lankaa, jota katsoja voisi hyvillä mielin seurata. Ehkä vika on ohjaajissa, ehkä käsikirjoituksessa, mutta Taboosta ei välity se sille kuuluva tunne läpi, joka on nähtävissä niin monissa nykyajan mysteeri/draama/jännitys-tarinoissa.

Kaiken kaikkiaan Taboo on hyvä yritys, jonka jaksaa katsella paremman puutteessa nopeasti läpi. Se on hieman Penny Dreadfulilta vaikuttava spinoff (jota se ei toki ole), jonka tunnelma ja hahmot ovat vain puolet siitä, mitä edellämainittu sarja oli tai on. Se on myös pääosin Tom Hardyn harteilla eteenpäin puskeva sarja, joka ei olisi mitään ilman Hardya. Itse pelonsekaisin olotiloin pelkään, että sarjalle keksitään tehdä vielä toinen tuotantokausi, vaikkei se sellaista välttämättä raskautensa ja sekavuutensa ansiosta ansaitsisi.

3

Poiminta

Genret: draama, mysteeri, jännitys
Kesto: 8 episodia
Ohjaajat: Kristoffer Nyholm, Anders Engström
Pääosissa: Tom Hardy, David Hayman, Jonathan Pryce, Oona Chaplin, Richard Dixon, Leo Bill, Edward Hogg, Jessie Buckley, Stephen Graham, Franka Potenka, Michael Kelly, Tom Hollander
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2017

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments