elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Harry Brown Harry Brown
On suorastaan hienoa huomata että “Death Wish”-genre edelleen elää ja voi hyvin elokuvamaailmassa, sillä edelleen näitä pienimuotoisia vigilante-elokuvia tupsahtelee markkinoille. Suomessa harmittavasti pienemmälle huomiolle... Harry Brown

On suorastaan hienoa huomata että “Death Wish”-genre edelleen elää ja voi hyvin elokuvamaailmassa, sillä edelleen näitä pienimuotoisia vigilante-elokuvia tupsahtelee markkinoille. Suomessa harmittavasti pienemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt tämä täysin brittien voimin tehty genre-elokuva, joka pieksee realismillaan ja nihilismillään jopa useat amerikkalaiset kanssasisarensa. Esikoisohjaustaan tekevä Daniel Barber antaa vahvan näytön kyvyistään, ja elokuvan vetonaulaksi otettu Michael Caine tekee yhden pitkän uransa vahvimmista esityksistä sotaveteraani Harry Brownina, jolla on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä itse näyttelijän elämään. 

Lontoon lähiöissä meno on mennyt ajoittain niin hurjaksi, että normaalit ihmiset pelkäävät jo kulkea iltaisin kaduilla, ja satunnaiset ryöstöt, puukotukset ja ampumiset värittävät tätä Elephant and Castle lähiötä. Harry joutuu elokuvan alussa leskeksi tällä pahamaineisella alueella ja yksinäisyys ja alueen rauhattouus alkavat käydä miehen luonnonpäälle. Lohtua tuo kuitenkin lähiöpubi ja miehen ainoa kaveri Leonard (David Bradley), joka aikoo kuitenkin tehdä jotain alueella rehottavaan väkivaltaan. Eipä aikaakaan kun Leonard huomaa, että homma ei menekään niinkuin oli ajatellut ja katuväkivalta näyttää hänen elämälleen sen nurjanpuolen. Kun poliisikin on täysin munaton asian suhteen, aikoo Harry tehdä asialle jotain. 

Caine on suorastaan järisyttävän hyvä roolissaan kostoa hakevana Harryna, sillä miehestä ei maalailla mitään Bronsonia eikä Stallonea ex-sotilaana, vaan hänet nähdään ajattelevana miehenä, joka kokoajan kamppailee sisäisien demonien kanssa, joita hän on kantanut sota-ajasta lähtien. Vaimonsa takia haudatut vaistot kuitenkin heräävät henkiin vaimon kuoltua, ja Cainen ilmeistä voi nähdä sen taistelun mitä mies käy sisällään. Michael Caine kun on itsekin ollut entinen britannian armeijan sotilas Korean sodan aikaan, niin samaistuminen on lähes täydellistä. Harryn toiminta onkin miehen iälle sopivaa, ja aikoinaan saatu sotilaskoulutus ja iän tuoma rauhallisuus osoittautuvat eduksi kamppailussa väkivaltaa vastaan. 

Elokuva ei yritä luoda Harrysta mitään sankaria, vaan mies kuvataan kunniallisena normaalina kansalaisena, jolla on kuitenkin rautainen luonne ja koulutus, jolla selvitä vaikeista ja jopa mahdottomista tilanteista. En tiedä onko rappio Lontoon kujilla ihan näin paha, mutta varmasti aika lähellä totuutta tässä ollaan. Elokuvan ehkä yksi mieleenpainuvimmista kohtauksista käydään kuitenkin Harryn aseenhaku keikalla, jossa hän kohtaa yhteiskunnan pohjasakkaa “pahimmillaan” ja tilanne kertoo Harrylle missä todella mennään. Emily Mortimer tekee hellyttävän roolin Lontoon etsivänä, joka taistelee tuulimyllyjä vastaan koska niin rikolliset kuin omat virkaveljetkin laittavat kapuloita rattaisiin rikosten selvittelyssä. Tämä elokuva on karu, kylmä ja lähes huumoriton kertomus katuväkivallan rehottamisesta, mutta samalla osoitus, että yksikin mies voi saada jotain aikaan.

Harry Brown
  • 82%
    Elokuva - 82%
82%

Poiminta

Genret: draama, jännitys, rikos
Kesto: 99 min
Ohjaaja: Daniel Barber
Pääosissa: David Bradley, Emily Mortimer, Iain Glen, Michael Caine
Valmistusmaa: Iso-Britannia
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
3 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments