elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

X-Men: First Class X-Men: First Class
Juuri kun pääsin kirjoittamaan, että Marvel-filmatisointi Thor avasi komeasti elokuvakesän meille sarjakuvaelokuvien ystäville, niin X-men: First Classpistää lisää pökköä pesään ja täräyttää ihan kiinnostavan tuotoksen mutanttisankarien alkuvaiheista.... X-Men: First Class

Juuri kun pääsin kirjoittamaan, että Marvel-filmatisointi Thor avasi komeasti elokuvakesän meille sarjakuvaelokuvien ystäville, niin X-men: First Classpistää lisää pökköä pesään ja täräyttää ihan kiinnostavan tuotoksen mutanttisankarien alkuvaiheista. Kun vielä sarjakuvien ystävä Brian Singeron ollut tekemässä yhdessä Sheldon Turnerin kanssa käsikirjoitusta tälle niin lupa on ainakin odottaa kunnollista elokuvanautintoa, varsinkin kun vieläKick-Ass elokuvalla yllättänyt ohjaaja Matthew Vaughn on heiluttamassa tahtipuikkoa. Ei sovi myöskään unohtaa mielenkiintoista näyttelijäkaartia, jossa kirkkaimpana tähtenä heiluu James Mcavoy nuorena Xavierina, eli kaiken pitäisi siis olla kunnossa. 

Ja niinhän ne onkin… Suurimmilta osilta. Erikin, eli alias Magneton ja Charlesin, eli professori X:n, syntytarinat on luotu sarjakuvia kunnioittaen, mutta vaikka tarina keskittyykin vahvasti näihin kahteen hahmoon, niin ympärillä hääräävät muut mutantit aiheuttavat ajoittaista närästystä enemmän Ryhmä-X:ä tunteville sillä soppaan on heitettu jos jonkinlaista mutanttia eri aikakausilta. Helvetintulen klubin vetäjän paikalla heiluva Sebastian Shaw on periaatteessa hyvin luotu, ja Kevin Bacon on mies paikallaan, mutta miehen mutanttikyvyt ovat “hieman” ylimitoitettuja. Taasen toinen klubin jäsenistä on kuin repäisty sarjakuvien sivuilta, eli jääkuningatar Emma Frost, jota esittää lähes täydellisesti January Jones. Sen sijaan Azaelin hahmo oli kuin halpa kopio painajaisesta, ja Riptide on sarjakuvissa Morlokkien satunaisjäsen, mutta menkööt nyt tällä kertaa. 

“Hyvien” jätkien puolella on myös Ryhmä-X:stä tuttuja hahmoja kuten Banshee ja Hank, jotka oikeastikin kuuluivat alkuaikojen poppooseen, mutta Raven ja Havok olivat yllättäviä vetoja, sillä heidän sarjakuvallinen historiansa kulkee kyllä ihan eri reittejä. Kummallisimmat hahmot olivat kuitenkin Darwin ja Enkeli, sillä he ovat todella pienen profiilin hahmoja, ja varsinkin Enkeli kuuluu 2000-luvun X-miehiin, eikä mihinkään 60-luvun perustajiin. Yhtä kaikki, hahmosekoitukset eivät ole elokuvan kompastuskivi, kun ottaa sen asenteen, että nyt ei edetä sarjakuvissa luotua kaanonia, kuin ainoastaan Xavierin ja Erikin osalta. Tässä piileekiin se elokuvan toinen ongelma, eli hahmoja on aivan liikaa siihen nähden, että tarinan punaisena lankana toimii Magneton ja Xavierin synty. 

Pitkän kestonsa johdosta tarinat saavat kuitenkin tarvittavaa syvyyttä taakseen ja hahmoista alkaa välittämään elokuvan edetessä. Päähenkilöiden kemiat ovat myös loistavasti luotu, vaikka Ravenin hahmo välillä ärsyttää ulkonäköongelmineen enemmän kuin pitäisi. 60-luvun maailma on myös luotu loistavasti ja Kuuban ohjuskriisi saa aivan uusia ulottuvuuksia kulissien takaa, kun mutantit ja CIA hämmentävät soppaa. Oli myös ilo nähdä vanhoja näyttelijäjyriä tekemässä pieniä rooleja, kuten esimerkiksi Oliver Platt mutanttikoulun ylläpitäjänä ja Michael Ironsidesotalaivan kapteenina. Elokuvan hauskimmaksi kohtaukseksi nousee kuitenkin Hugh Jackmanin Wolverine/Logan cameo, joka osuu niin täydellisesti maaliinsa, että vieläkin naurattaa. X-Men First Class on hyvin luotu elokuva, jossa paneudutaan mutanttien esiinmarssiin ja sarjakuvissa luotuun mutanttivastaiseen maailmaan, mutta valitettavasti tarinalliset ja henkilöhahmolliset hölmöydet vähän pudottavat pisteitä. On tämä silti aivan pakkokatsottava kaikille Marvel-faneille.

X-Men: First Class
  • 68%
    Elokuva - 68%
68%

Poiminta

Genret: draama, jännitys, sci-fi, seikkailu, toiminta
Kesto: 134 min
Ohjaaja: Matthew Vaughn
Pääosissa: James McAvoy, January Jones, Jason Flemyng, Jennifer Lawrence, Kevin Bacon, Michael Fassbender, Nicholas Hoult, Rose Byrne
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2011

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments