elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Vuoden ehkä yllättävimmästä ja samalla oudoimmasta science fiction elokuvasta vastaa Yorgos Lanthimosin kirjoittama ja ohjaama tulevaisuuden dystopia The Lobster joka ei varmasti jätä ketään... The Lobster

Vuoden ehkä yllättävimmästä ja samalla oudoimmasta science fiction elokuvasta vastaa Yorgos Lanthimosin kirjoittama ja ohjaama tulevaisuuden dystopia The Lobster joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Elokuvan tarina on niin absurdi ja mustan huumorin täyttämä että sen nerokkuus paljastuu katsojalle vasta hyvän tovin jälkeen. Elokuvan huikealle tarinalle vetää ainoastaan vertoja pääosassa esiintyvä Colin Farrell joka jälleen kerran todistaa olevansa yksi aikakautemme monipuolisimmista näyttelijöistä. The Lobster on kuin LSD trippi tulevaisuuteen jossa kaikki on niinkuin nytkin, mutta silti täysin päälaellaan.

Mutta mistä The Lobster sitten oikein kertoo ? Kun luette tämän pienen intron, niin älkää antako sen hämätä kummallisuudellaan sillä itse elokuva ei ole kuitenkaan ihan niin absurdi. Läheisessä tulevaisuudessa on asetettu laki jossa yksin elävät ihmiset pidätetään ja lähetetään erääseen outoon hotelliin. Oudon hotellista tekevät sen säännöt. Ihmisillä on päämääränä tässä hotellissa löytää uusi puoliso 45 päivän aikana, ja jos he eivät tässä onnistu, heidät muutetaan heidän itsensä määräämäksi eläimeksi, ja päästetään vapaaksi luontoon. Mutta ei tässä vielä kaikki, sillä hotellin lähimetsissä elävät ”karanneet” joita hotellin asukkaat metsästävät aina tilaisuuden tullen, ja kiinnisaaneista hotellin asukkaat saavat lisäpäiviä että heitä ei muutettaisi eläimiksi. Kummallista? Ehkä, mutta äärimmäisen kiehtovaa.

Tarina kietoutuu juuri eronneeseen David hahmoon ja hänen fyysiseen ja henkiseen matkaansa kohti haluamaansa eläintä, joka siis on elokuvan nimi. Davidia esittää Colin Farrell jonka jo kehuin alussa, enkä malta lopettaa siihen. Farrell on ottanut reilut 20kg läskiä tähän rooliin ja mies on kuin esikuva itsesäälissä rypevästä nelikymppisestä miehestä joka on jätetty yksin. Mies ei oikein tiedä mitä tekisi ja 45 päivän päässä häämöttävä muuntautuminen ei tunnu edes häiritsevän Davidin elämää. Muut hotellin asukkaan ovat karikatyyrejä erilaisista ihmisistä ja pariutumiset viime hetkellä tapahtuvat vähintään epäilyttävin motiivein. Asukkaita kutsutaan aina heidän ominaisuuksien mukaan, kuten ontuva mies, keksinainen, sydämeton nainen ja sammaltava mies. Hotelliin kirjautuu myös nainen jonka nenä vuotaa helposti verta. Hotellissa asuva ontuva mies päättää lyödä itseään naamaan niin usein että hänelläkin nenä vuotaa verta, ja näin ontuvasta miehestä ja vertavuotavasta naisesta tulee pari, ja he välttyvät muutokselta.

Pariutuminen ei kuitenkaan ole ihan näin yksinkertaista, vaan tietyty säännöt seuraavat heidän toimintaansa ja epäonnistuessaan he päätyvät jälleen muutoslistalle. Tämä tietenkin tekee koko tilanteesta hyvin stressaavan, ja mikään ei ole niin absurdia kuin epätoivoiset ihmiset hakemassa paria. Elokuva meinaa jo vähän lässähtää puolen välin jälkeen, mutta Davidin sekoilut hotellilla, ja sen ulkopuolella nostavat mukavasti panoksia, kun David tapaa likinäköisen naisen jota esittää aina hellyttävä Rachel Weisz. Tästä alkaa niin sanotusti elokuvan loppuepilogi joka tuo esille ihmisten kateuden ja jäätävän raadollisuuden esiin sellaisella tavalla että katsoja ei todellakaan jää kylmäksi. The Lobster on aivan uudenlaisen tarinan omaava elokuva joka herättää ajatuksia, naurattaa, harmittaa ja ennenkaikkea viihdyttää koko kestonsa ajan. Se on Colin Farrelin taidonnäyte, ja osoitus että ei tarvita suurta budjettia että saadaan loistava scifi elokuva aikaiseksi. Suosittelen tätä ehdottomasti mustan huumorin ja brittikomedian ystäville.

The Lobster
  • 82%
    Elokuva - 82%
82%

Poiminta

Genret: Komedia, Draama, Romanssi
Kesto: 119
Ohjaaja: Yorgos Lanthimos
Pääosissa: Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden
Valmistusmaa: Kreikka, Irlanti, Hollanti, UK, Ranska
Valmistusvuosi: 2015

Sending
User Review
4 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments