elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Training Daylla (2001) itsensä läpi lyönyt Antoine Fuqua näytti kyseisellä elokuvallaan lähestulkoon kaikille närhen munat. Ikään kuin puskista esiin tullut ohjaaja purkitti David Ayerin...

Training Daylla (2001) itsensä läpi lyönyt Antoine Fuqua näytti kyseisellä elokuvallaan lähestulkoon kaikille närhen munat. Ikään kuin puskista esiin tullut ohjaaja purkitti David Ayerin käsikirjoituksesta näppärän ja katu-uskottavan thrillerin, jossa nuori kokelas pääsee kokeneen katukytän matkaan oppimaan työnteon saloja. Kun mukaan lähtivät niin uutta uskottavuutta uralleen etsinyt Denzel Washington ja lähinnä draamoista tunnettu Ethan Hawke, oli elokuvan näyttelijäkaksikko jo ohjaajan hanskassa. Kun kaksikko sitten iskettiin jenkkiraudan kyytiin Los Angelesin kuumille kaduille oli käsissä erittäin toimiva thrilleri, jonka alussa kaksikko suhaa ympäri katuja Dr. Dre:n Still D.R.E.-kappaleen tahdissa. Ja nähdäänpä räppäri itsekin elokuvassa itsensä myyneenä poliisina, Paulina.

Koko elokuva rakentuu yhden ainoan päivän ympärille, jossa Hawken näyttelemä Jake saa yhden mahdollisuuden liittyä poliisin huumeyksikköön. Hänen arvioijakseen liittyy kokenut ja pitkän uran tehnyt Alonzo (Washington), jonka seurassa Jake saa pikakurssin Los Angelesin katujen arkeen. Alonzon epätavalliset metodit saavat Jaken epäilemään, mutta lopulta viaton ahneus vie Jaken mukaan viinan juontiin, huumeiden käyttöön ja kaikkeen muuhunkin, mitä polisiin työ ei välttämättä sisällä. Kun Alonzo käy vielä petipuuhissa keskellä päivää Eva Mendesin näyttelemän Saran kotona ja kantaa tavaraa katujengin jäsenille, alkaa Jakeltakin usko loppua. Ja kuten elokuvan nimestäkin voi todeta, on elokuvan “training day” todellinen luonteenhaun paikka niin Jakelle kuin miksei myös Alonzollekin.

Elokuvan näyttelijäkaarti on melko nimekäs ja kasvoistaan tuttuja hahmoja elokuva suorastaan vilisee. Sivurooleissa nähdään jo kerran mainittu Eva Mendes, joka löi nakuroolillaan itsensä läpi. Elokuvassa tapaa myös räppäri Snoop Doggin, laulaja Macy Grayn, sekä muun muassa Tom Berengerin ja Cliff Curtisin. Todellinen työ jää kuitenkin pääosanesittäjille, jotka onnistuvat rooleissaan erinomaisesti. Ethan Hawke on puolestaan kuin tehty omaan rooliinsa: työtä kärkkyvä nuori ja naiivi poliisi on oiva vastapari ekstroverttiselle oman edun tavoittelijalle, jota Denzel Washington tulkitsee kiihkeästi. Samalla häilyy elokuvan normaalit rajat: poliisit eivät näyttäisi pitemmän päälle olevan yhtään sen pahempia kuin rikollisetkaan: he näyttävät vain olevan lain viivan oikealla puolella.

Kaiken kaikkiaan Antoine Fuquan elokuva on monta katselukertaa kestävä rikosthrilleri, jota voisi kuvata parhaiten jo aikaisemmin mainitulla sanalla “katu-uskottava”. Itse asiassa elokuvasta tekisi mieli sanoa, että se on nimenomaan käsikirjoittaja David Ayerin elokuva, sillä Ayerilta on aiemminkin nähty moisia rikosthrillereitä (Harsh Times, Street Kings). Katsojalle elokuvan kantaisä on sinänsä yhdentekevä, sillä vuonna 2001 valmistuneesta elokuvasta saa paljon irti vielä kolmannella tai neljännellä katselukerralla: se kun ei vaadi katsojaltaan mitään ja antaa perusturvallisesta hieman parempaa otetta, tunnetta ja tapahtumia.

  • 80%
    Training day - 80%
80%

Poiminta

Genret: draama,rikos
Kesto: 120 min
Ohjaaja: Antoine Fuqua
Pääosissa: Denzel Washington,Ethan Hawke
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2001

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments