Knight and Day

Tom Cruise on kummallinen mies. Miehen ura ei näytä kovinkaan suuria laantumisen merkkejä siitäkään huolimatta, että kaverin skientologian fanitus varmasti syö niitä rooleja mitä hän voisi parhaimmillaan saada. Mutta toisaalta Cruisen status Hollywoodissa on jo lähes ikoninen, joten ihan sama vaikka palvoisi saapasjalkaisia lampaita. Tästä päästäänkin siihen tosiasiaan, että viime vuosien aikana Tomppa on alkanut hyppäämään ajoittain ulos mukavuusalueeltaan ja tekemään täysin hänelle epätyypillisiä rooleja, joista esimerkkinä jäätävän hyvä Collateral ja aivan hulvattoman hauska Tropic Thunder. Komediallinen putki saakin nyt jatkoa, kun mies on päättänyt tehdä osittaista parodiaa Mission Impossible-roolistaan hyppäämällä salaisen super-agentti Roy Millerin rooliin. 

Aisaparikseen tähän elokuvaan Tomppa saakin sitten naikkosen, joka on täysin omalla mukavuusalueellaan, eli ikuisessa komediaputkessa heiluvanCameron Diazin. Luulisi että vuosien kokemus komedioista toisi Diazille tarvittavaa uskottavuutta, mutta jostain syystä naikkosen esittämä June Havens nousee aivan uskomattomiin ärsyttävyyslukemiin bimboilullaan ja loppuakohti aivan järkyttävällä epäuskottavuudellaan. En ole tosin koskaan ollut mikään Cameroin Diaz-fani, eikä tämä elokuva todellakaan muuta sitä käsitystä. Tästä päästäänkin elokuvan toiseen ongelmakohtaan, nimittäin siihen, että mitä elokuva oikeastaan yrittää olla? Onko se komedia vai toiminta, vai toimintakomedia jännityksellä, vai mitä ihmettä? Alku nimittäin lupaa erittäin rempseää toiminnalista komediaa, mutta jossain vaiheessa meno muuttuu aivan liian totiseksi, josta sitten hypätään jopa täydelliseen parodiaan. 

Konkariohjaaja James Mangold on tehnyt monta hienoa elokuvaa urallaan, kuten Cop Landin, Walk the Linen ja 15:10 Lähtö Yumaan, mutta miksi ihmeessä mies on tarttunut tähän projektiin niin sitä täytyy vaan ihmetellä. Toki löytyy hänen ohjauslistaltaan sellainenkin pläjäys kuin Kate & Leopold… Mangoldin tyyli on kyllä hyvin selkeä ja suoraviivaisesti etenevä ilman suuria kuvallisia kikkailuja, ja se puoli tässä elokuvassa onkin kohdallaan. Ohjaaja ei nosta itseään näkyvään asemaan, vaan antaa käsikirjoituksen ja näyttelijöiden viedä tarinaa eteenpäin tyylillä, joka heille sopii. Ehkä juuri tästä syystä elokuva on hieman hukassa itsensä kanssa,  kun kaikkien annetaan juosta niin sanotusti vapaana karsinassa ilman housuja. Myös elokuvan tehosteet ja leikkaukset ovat taattua ammattijälkeä antaen sen osalta katsojalle uskottavan kuvan. 

Knight and Day on periaatteessa ihan hyvä elokuva, mutta sen ongelma onkin siinä, että se ei nouse mitenkään erikoiseksi elokuvaksi, eikä se tarjoa oikeastaan mitään uutta. Toki näemme tässä Cruisen hieman hauskemmassa roolissa periaatteessa pilkkaamassa itseään, mutta eihän siinäkään ole enää mitään uutta. Myös juoni poukkoilee sinne ja tänne vailla päämäärää ja henkilöhahmojen motiivit ovat ajoittain todella hukassa. Siihen päälle kun lisätään muutamat täysin epäuskottavat kohtaukset muuhun kokonaisuuteen nähden niin pisteitä ropisee pois armotta. Tästä elokuvasta haluaisi oikeasti pitää, mutta valitettavasti tulos jää keskinkertaiseksi, ja positiivisiksi asioiksi muodostuvat ainoastaan Cruisen pirteä esitys ja laadukas tekninen toteutus. Muuten käsissä on kertakäyttökamaa, josta kukaan ei halua tehdä jatko-osaa.

 

Knight and Day
  • 37%
    Elokuva - 37%
37%

Poiminta

Genret: jännitys, komedia, seikkailu, toiminta
Kesto: 116 min
Ohjaaja: James Mangold
Pääosissa: Cameron Diaz, Maggie Grace, Mark Blucas, Olivier Martinez, Paul Dano, Peter Sarsgaard, Tom Cruise, Viola Davis
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2010

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
12 years ago

Surkea elokuva, jossa ei ole mitään järkeä. Aivan kuten arvostelijakin toteaa, niin elokuva ei osaa edes päättää, että onko se parodia vai vakavasti otettava toimintaelokuva. Kyllästyin tähän muoviseen elokuvaan niin paljon, että luulin hetkittäin katsovani Seagalin sekoiluja. 1/5p