elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Paljon on verta virrannut Meksikon erämaassa sen jälkeen kun Robert Rodriguez teki kengännauhabudjetilla ensimmäisen pitkän elokuvansa El Mariachin. Olikin siis ilo huomata, että mies palaa itsensä aloittamaan... Machete

Paljon on verta virrannut Meksikon erämaassa sen jälkeen kun Robert Rodriguez teki kengännauhabudjetilla ensimmäisen pitkän elokuvansa El Mariachin. Olikin siis ilo huomata, että mies palaa itsensä aloittamaan Mexploitaatio-sarjaan lapsellisten komedioiden jälkeen, ja ehkäpä yksi elokuvahistorian tunnistettavimmista roistonaamoista saa vihdoin oman elokuvansa. Samalla mies palaa myös Tarantinon kanssa lanseeraamaan grindhouse-genreen, ja Machetea voidaankin pitää eräänlaisena Planet Terrorin sukulaissieluna, joka sai alkunsa hämy-trailerista ja tuli maksamaan vain murto-osan edeltäjiin verrattuna. 

Toinen grindhousen peruspilareista on tuoda menneitä tähtiä uudelleen esille ja esitellä yksi uusi stara. Danny Trejo ei sinällään ole mikään uusi stara, vaan mies on mättänyt yli 200 nimikkeen edestä tuotosta niin teattereihin, tv-sarjoihin, kuin suoraan videollekin. Mutta nyt mies pääsee ensimmäistä kertaa estradille pääesiintyjänä kunnioitettavassa 66 vuoden iässä, ja voi pojat kuinka Trejo vetää Meksikolaisen ex-poliisi Macheten roolin. Tosin en voisi kuvitellakaan ketään muuta tähän rooliin kuin tämän arpinaamaisen tatuoidun miehen, joka on esittänyt meksikolaisia pahiksia viimeiset kolme vuosikymmentä. Danny Trejo on juuri sen näköinen ja oloinen kuin elokuvan Macheten pitäisikin olla. 

Mutta sitten päästäänkin elokuvan muihin näyttelijöihin, ja budjettia tuijotellessani tulee fiilis, että Rodriguez on kutsunut kaverit vain mukaan ilman mitään isoja palkkioita pitämään hauskaa ja rentoutumaan. Tämä ei toki tarkoita huonoja näyttelijäsuorituksia, vaan enemmänkin on kyse “Ocean’s” tyyppisestä kokoontumisesta, jossa muut isot starat kunnioittavat niin paljon ohjaajaa ja pääosan näyttelijää, että haluavat tehdä pyyteettömän palveluksen. Esimerkiksi Robert De Niro vetää aivan jäätävän nihilistisesti punaniskaisen kuvernöörin roolin, että heikompia hirvittäisi. Samoin Jessica Alba ja Michelle Rodriguez ovat jopa yllättävän hyviä rooleissaan uskomattoman kauneuden lisäksi, eikä kohutusta Lindsey Lohaninkaanvedosta voi mitenkään nipottaa, sillä huumeongelmaisen nuoren rooli istuu harvinaisen hyvin naikkoselle. 

Elokuvan ehkä hämmentävin esiintyjä on kuitenkin rajusti tacoja nauttinutSteven Seagal, joka varmasti tekee tässä yhden niistä harvoista sivuosa pahisrooleista, mitä hän ikinä urallaan tulee tekemään. Jostain kumman syystä miehen meksikolaisen huumeparonin esitys on kuitenkin harvinaisen uskottava, ja ilmeettömyys vain korostaa miehen esitystä. Kaikkein eniten unholaan jäänyt näyttelijä on kuitenkin ehdottomasti täysin tunnistamattomaksi vanhentunut Don “Miami Vice” Johnson, jonka esitys pakolaisia ampuvana sheriffinä on niin absurdi, että ei voi muutakuin hymyillä. Koko Macheten rosteri onkin koottu harvinaisen onnistuneesti, ja jokainen näyttelijä täyttää paikkansa, mutta onneksi yksi on ylitse muiden.Danny Trejo osaa harvinaisen hyvin kannatella koko elokuvaa harteillaan ja miehen vuosien kokemus kameran edessä näkyy katsojalle terveenä itsevarmuutena ja viileänä olemuksena. 

Itse elokuvan alku on jotain niin hurmeista ja kornia, että katsojalle ei voi jäädä epäselväksi mistä tässä elokuvassa on kyse. Machete pistää porukkaa lihoiksi aivan uskomattomalla intensiteetillä ja veripusseja ei säästellä laman takia. Siinä vaiheessa kun alaston kidnapattu nainen tempaisee puhelimen pimpsastaan voivat perheen pienimmät ja koko naisväestö viimeistään lopettaa katsomisen. Meno toki hieman rauhoittuu, mutta elokuvan tyyli pysyy samana. Pahikset meinaavat hukkua omiin juonitelmiinsa, ja Rodriguez tuo esille kaikki meksikolaiset stereotypiat surmauttaen samalla ison läjän valkoisia pukumiehiä. Alastomuutta ja verta riittäisi useampaankin leffaan ja hyvä niin, sillä jos tälle tielle lähdetään niin ei siitä kyllä kesken matkan lähdetä pois. Tyylilajilleen uskollisena pysyvä elokuva jaksaa helposti kantaa itsensä sen veriseen loppuun saakka, ja ainoastaan muutaman todella kummalliset juoniaukot  pudottavat pisteitä, mutta on tämä muuten yksi vuoden kovimmista toimintapläjäyksistä.

Machete
  • 82%
    Elokuva - 82%
82%

Poiminta

Genret: jännitys, komedia, rikos, toiminta
Kesto: 107 min
Ohjaaja: Robert Rodriguez
Pääosissa: Cheech Marin, Danny Trejo, Don Johnson, Jeff Fahey, Jessica Alba, Lindsay Lohan, Michelle Rodriguez, Robert De Niro, Steven Seagal
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2010

Sending
User Review
4 (1 vote)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments