elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Kun Disney osti Lucakselta Tähtien Sodan oikeudet, se lupasi tehdä joka vuosi yhden uuden tähtien sota elokuvan, joista joka toinen sijoittuisi niin sanottuun kaanoniin... Rogue One: A Star Wars Story

Kun Disney osti Lucakselta Tähtien Sodan oikeudet, se lupasi tehdä joka vuosi yhden uuden tähtien sota elokuvan, joista joka toinen sijoittuisi niin sanottuun kaanoniin ja joka toinen olisi itsenäinen seikkailu. Nyt olisikin vuorossa se ensimmäinen itsenäinen elokuva joka tulisi asettamaan riman näille elokuville ja voi pojat että se rima meni korkealla. Rogue One on nimittäin heittämällä synkin ja melankolisin Tähtien Sota elokuva mitä on ikinä tehty. Kaiken kukkuraksi koko elokuvan pääjuoni on saanut alkunsa Ensimmäisen Tähtien Sodan: Uuden toivon alkuteksteistä. Eli lyhykäisyydessään Rogue One kertoo tarinan siitä kuinka kapinalliset saivat kuoleman tähden piirrustukset haltuunsa ennen ”Uuden toivon” tapahtumia.

Rogue One on monellakin tavalla hyvin epätyypillinen Tähtien Sota elokuva. Sen päähenkilöllä ei ole mitään tekemistä Voiman kanssa eikä tarinassa esiinny kertaakaan nimi Skywalker. Ainoat tunnetut hahmot menneistä elokuvista on tietenkin itse Darth Vader, sekä tietokoneella luodut hahmot Leia:sta sekä Tarkinista. Toki löytyy vielä yksi asia mikä erottaa tämän kaikista muista sarjan elokuvista mutta sen kertominen spoilaisi liikaa jo tarinaa. Mutta tekevätkö nämä muutokset tästä huonon elokuvan? No ei todellakaan, Rogue One on pohjimmiltaan lähes täydellinen Tähtien Sota seikkailu jossa nähdään kaikkea sitä mitä siltä odotetaankin näkevän. Kiperiä tilanteita, avaruustaistelua, kapinallisten sotaa sekä tietenkin Imperiumin juonittelua.

Tarina nivoutuu hienolla tavalla Kuoleman tähden ympärille niin että keskiössä nähdään laitoksen suunnittelman insinööri Galen Erson (aina loistava Mads Mikkelsen) tytär Jyn  jolta riistettiin kaikki, mutta silti hän ei antanut periksi. Felicity Jonesin esittämä Jyn Erso on eleettömyydessään ja melankolisuudessaan suorastaan hämmentävä ilmestys. Naikkonen yrimistelee suurimman osan elokuvasta läpi kuin patoen sisällä riehuvaa vihaansa päästämättä ketään lähelleen. Romantiikkaa taikka hassua huumoria tältä on turha odottaa. Ainoat koomiset elementit löytyvät muutamasta sivuhahmosta, kuten kovasti Voimaan uskova sokea soturi  ja hänen aisaparinsa Baze jotka yhdessä muodostavat tehokkaan tappo duon kapinallisten puolelle.

Rogue One vetoaakin meihin suomalaisiin, tai ainakin allekirjoittaneeseen sen melankolisuudella. Kapinallisten lähes toivoton taistelu suurta Imperiumia vastaan näyttää todella toivottomalta ja Imperiumin häikäilemättömyys tulee todella iholle. Jynin kokemat vastoinkäymiset jossa häneltä riistettiin koko lapsuus, sekä jakautunut viha Imperiumia kohtaan vaikka oma isä työskenteli heille. Rogue Onen hahmot ovat hyvin uskottavia ja tarina todella vetää mukaansa tuoden uusia näkökulmia koko kaanoniin. Vaikka tämä elokuva on tehty lähes 40 vuotta ensimmäisen elokuvan jälkeen, näyttää maailma silti hyvin paljon samalle. Kaikki tapahtumat käyvät loogisesti järkeen ja elokuvan rytmitys pitää jännityksen yllä. Lopputaistelu Scarif:ssa on niin intensiivinen että ainakin itselle tuli hiki sitä katsoessa. Jynin aisaparina hääräävä Cassian on myös hyvin moniulotteinen hahmo ja Diego Luna esittää häntä todella taidokkaasti.

Rogue One siis todella yllätti. Jos olet edes jollain tavalla Tähtien Sodan ystävä niin tämä elokuva on nähtävä. Se myös osoittaa että Disney oli oikea valinta jatkamaan näitä elokuvia. Niin Force Awakens, kuin tämä ovat todella taitavasti rakennettu ja ohjattu. Kuvauksissa ollaan käytetty oikeita lavasteita ja kauaksi ovat jääneet Jar Jarit sun muut hassuttelut, ja tilalle ovat tulleet realismi ja synkkyys. Olkoon Voima kanssamme seuraavaan elokuvaan.

Rogue One: A Star Wars Story
  • 85%
    Elokuva - 85%
85%

Poiminta

Genret: Toiminta, Seikkailu, Scifi
Kesto: 133
Ohjaaja: Gareth Edwards
Pääosissa: Felicity Jones, Diego Luna, Forest Whitaker, Mads Mikkelsen, Ben Mendelsohn
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2016

Sending
User Review
2.67 (3 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
7 years ago

Ihan toimiva elokuva, joka sopii Star Wars-maailmaan erinomaisesti. Tylympi ote toimii ja elokuvassa on tekemisen meininkiä. 3.5/5p