elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ranskalainen, suomalaiselle yleisölle varmasti tuntematon, vuonna 2004 valmistunut toimintaelokuva, Poliisipiiri B13 (Banlieue 13) on mukavan ohut pätkä järkähtämätöntä ja kohtuullisen viihdyttävää toimintaa, jossa elokuvasta...

Ranskalainen, suomalaiselle yleisölle varmasti tuntematon, vuonna 2004 valmistunut toimintaelokuva, Poliisipiiri B13 (Banlieue 13) on mukavan ohut pätkä järkähtämätöntä ja kohtuullisen viihdyttävää toimintaa, jossa elokuvasta ei edes yritetä tehdä mitään elämää suurempaa pätkää. Vielä hauskemmaksi elokuvan tekee se tosiasia, että se on käsikirjoitukseltaan Luc Bessonin käsialaa ja on samalla Pierre Morelin esikoisohjaus. Morel, jonka kuvaustaitoja olemme varmasti miltei kaikki todistaneet mm. toimintapätkissä Transporter ja Danny the Dog teki todellakin esikoisohjauksensa tuntemassaan genressä, toiminnassa. Ja mikäs siinä, kun juonesta ei kuitenkaan pidä kukaan muutenkaan huolta: elokuvan tarkoitus kun on tarjota katsojalle vauhdikasta toimintaa ja parkouria enemmän kuin hengähdystaukoja.

Jos joku on oikeasti kiinnostunut elokuvassa muustakin kuin tappamisesta, turpaan vetämisestä ja parkourista, niin kerrottakoon se, että Poliisipiiri B13 sijoittuu jonnekin Ranskan lähitulevaisuuteen, jossa ongelma-alueiden ympärille on rakennettu valtava muuri. Muurien sisäpuolella järjestys ei ole enää hallituksen tai poliisin käsissä, vaan viidakon ja Mustanaamion lait ovat vallitsevissa rooleissa. Kun tähän soppaan vielä lasketaan mukaan kaiken elämän kahdeksan kilometrien säteeltä pyyhkäisevä pommi, sekä parempaa huomista ja siskonsa pelastamista vaativa Leito (David Belle), on käsissä todellakin ranskalaisittain varsin “cooli” pala elokuvaa, jossa pukeudutaan varmasti jossain mielessä trendikkäästi ja isketään hampaita kurkkuun samalla oikein toden teolla.

Elokuvan näyttelijät ovat elokuvan luonteeseen varsin hyvin sopivia. Toisessa pääroolissa nähdään David Belle, jota ollaan nähty muutamissa tunnetuissakin elokuvissa varsin pienissä rooleissa. Toisaalta tämä on sopivaa, sillä elokuvan huimat parkour-kohtaukset ovat Bellen suorittamina elokuvan parasta antia. Varsinkin elokuvan alussa tapahtuva pako kerrostalosta on hengästyttävää katseltavaa, sillä Morel on taikonut elokuvaansa varsin otollisia kuvakulmia, sekä huiman miljöön. Elokuvan taistelulajiin innostavaa hetkeä loitsii kankaalle puolestaan lukuisia stuntteja eri elokuviin tehnyt Cyril Raffaelli, jonka liikkeet ja eleet puhuvat paljon puolestaan. Elokuva on toisaalta myös valitettavan kaksijakoinen, sillä hyvää parivaljakkoa himmentävät huonot roistoa, joista Tony D’Amarion K2 on suhteellisen naurettava ja elokuvan rikollispomoa, Tahaa, esittävä Bibi Naceri vetää roolinsa täysin yli joko tahallaan tai tahattomasti.

Kaiken kaikkiaan Poliisipiiri B13 on toimintaelokuvana kelvollinen ja toiminnan ystävälle helposti hyväksyttävä pätkä, joka ei edes yritä olla mikään elämää suurempi elokuva. Draama on jätetty Morelin toimesta vähemmälle ja tilalle on tullut toimintaelokuvien yksinkertainen syy- ja seuraussuhde, joka on tämän tasoisessa elokuvassa täysin hyväksyttävää. Varsinkin kun Poliisipiiri B13 on tyypillinen viihdepaukku, jossa juostaan ja lyödään kovaa ja ladellaan väliin jotain tekopirteää nokkeluutta. Kun mukaan vielä isketään stereotyyppisen outoja kuriositeettejä, kuten “Jeti”, jättimäinen mies, on Morelin elokuvassa ihmettelemistä ainakin yhdeksi kerraksi. Ja mikäs siinä sitten: onhan niitä huomattavasti huonompiakin elokuvia tullut katseltua tässäkin genressä kymmeniä, ellei jopa satoja.

  • 50%
    Poliisipiiri B13 - 50%
50%

Poiminta

Genret: toiminta
Kesto: 84 min
Ohjaaja: Pierre Morel
Pääosissa: Bibi Naceri,Cyril Raffaelli,Dany Verissimo,David Belle,Tony D’Amario
Valmistusmaa: Ranska
Valmistusvuosi: 2004

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
13 years ago

Tässä on kyllä todellinen toimintapläjäys Transporterin tapaan, ja parkouria on enemmän kuin laki sallii. Itse kyllä diggaan tällaisista huippuadrenaliini pätkistä jossa mennään eikä ajatella. Elokuvahan sai jatkoa District 13 Ultimatum nimellä, joten sitä sitten seuraavaksi ja jännä nähdä kuinka tästä saadaan vielä turboahdetumpi versio aikaiseksi. 3,5/5p