elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sarjakuvasankarielokuvat ovat tällä hetkellä sellaisessa nosteessa, että lähes jokainen elokuvastudio ja alan ohjaajat haluavat päästä osingolle tästä kakusta. Eikä nykyään enää riitä, että varsinaisista... Push

Sarjakuvasankarielokuvat ovat tällä hetkellä sellaisessa nosteessa, että lähes jokainen elokuvastudio ja alan ohjaajat haluavat päästä osingolle tästä kakusta. Eikä nykyään enää riitä, että varsinaisista sarjakuvista tutut hahmot heitetään valkokankaalle pomppimaan, vaan kehitellään omia variaatioita ihmisistä, joilla on yliluonnollisia kykyjä: eli toisin sanoen luodaan mitä mielikuvituksillisimpia mutantteja. Hyvinä esimerkkeinä toimivat viime vuonna ilmestynyt Jumper ja jo muutaman vuoden pyörinyt tv-sarja Heroes. Jälleen on siis kehitetty uusi mutanttikatras ohjaaja Paul McGuiganin toimesta ja tämä teos kantaa nimeä Push.

Sinällään tällaisissa elokuvissa ei ole mitään vikaa, mutta kuten vanha sananlasku sanoo: “ei makeaa mahan täydeltä”. Onneksi McGuigan ei ole lähtenyt tekemään kuitenkaan mitään ihan perinteistä mutanttirymistelyä, vaan elokuva painottuu (ihme ja kyllä) enemmän tarinaan kuin toimintaan. Erinäisiä kykyjä omaavat ihmiset esitellään ihan normaaleina pulliaisina, joista läheskään kaikki eivät edes haluaisi omata kykyjään. Poissa ovat siis kumi- ja lateksi-puvut ja hyvä niin. Myös budjetti on saatu pidettyä suhteellisen maltillisena, ja elokuvan tekemisessä ei ole käytetty blue-screeniä kuin kerran, ja silloinkin vain pakon edessä, koska autolla tapahtuva takaa-ajoa ei pystytty tekemään turvallisesti Hong Kongissa. Käsissämme onkin siis yllättävän maanläheinen elokuva, joka nyt vain sattuu kertomaan maapallolla elävistä ihmisistä, joilla on yliluonnollisia kykyjä.

Scifi-elokuvilla itselleen mainetta niittänyt Chris Evans tekee jälleen suhteelliset vahvan vedon, joka on ainakin tasollisesti lähempänä Sunshinea kuin kahta Ihmenelosta. Toki Evansista ei varmasti koskaan tule Oscar-voittajaa, mutta tällaiset roolit mies hoitaa kyllä kunnialla. Miehen aisaparina heiluukin sitten alan konkari Dakota Fanning, joka onnistuu vuoroin ärsyttämään ja ällistyttämään näyttelijänlahjoillaan. Nyt jo hyvään teini-ikään päässyt Fanning onkin hyvä vastapaino Evansin kouhkaavalle ja epästabiilille hahmolle. Muuten elokuvan tempo on yllättävän verkkaista, kunnes se räjähtää toimintaan aina kun mutantit ottavat voimistaan mittaa, jota tapahtuu kuitenkin suhteellisen harvoin ja silloinkin vain tarinaa eteenpäin vievällä tavalla.

Maailmassa asustelee siis mutantteja, joita on yhdeksää erilaista. Voimat yleensä periytyvät vanhemmilta, mutta niiden voimakkuus ja tehokkuus riippuu käyttäjästä, eli toisinsanoen onko voimien omaaja koskaan reenannut vai maannut vain sohvalla. Nick Gant (Evans) asustelee HK:ssa ja on velkaa lähes kaikille. Mies on niinsanottu “Mover”, joka pystyy liikuttelemaan tavaroita ajatuksen voimalla, mutta harjoituksen puute on tehnyt miehen voimista lähes hyödyttömät. Eräänä päivänä Nickin oven taakse ilmestyykin teinityttö Cassie (Fanning), joka vaatimattomasti ilmoittaa Nickille, että tämän pitää pelastaa eräs tyttö, jotta maailma pelastuu, sillä Cassie on “Watcher”, joka näkee tulevaisuuteen. Tästä alkaakin mielenkiintoinen seikkailu, jossa punnitaan voimien omaavien vastuu tekemisistään ja niistä, jotka käyttävät voimiaan valtioiden hyväksi erikoisyksiköissä.  Kaikesta huolimatta elokuva jättää katsojan hieman kylmäksi, ja yhteenkään hahmoon ei muodostu kunnon tunnesidettä. Tyylillisesti kaunis ja tarinaltaan ajoittain jopa ovela teos onnistuukin vain puolittain erottumaan suuresta massasta, ja tarjoaa vain keskinkertaisen katseluelämyksen, joka ei puuduta, mutta ei häikäisekkään.

Push
  • 48%
    Elokuva - 48%
48%

Poiminta

Genret: draama,jännitys,sci-fi
Kesto: 107 min
Ohjaaja: Paul McGuigan
Pääosissa: Camilla Belle,Neil Jackson,Scott Michael Campbell,Chris Evans,Dakota Fanning,Djimon Hounsou
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Kanada
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments