The Shepherd: Border Patrol

Steven Seagal on varsin tuttu mies videovuokraamon puolella pyörivissä toimintaelokuvissa ja täysin samaa voidaan sanoa belgialaisesta potkunyrkkeilijästä, Jean-Claude Van Dammesta. Itse olen sitä ikäluokkaa, joka on kasvanut muun muassa Seagalin ja Van Dammen toimintaelokuvien parissa ja nähnyt mitä mielipuolisimpia elokuvia. Seagal on ajan saatossa tosin mennyt vakaasti alaspäin, mutta samaa ei voi näköjään sanoa Van Dammesta, joka todellakin palaa takaisin juurilleen Isaac Florentinen ohjaamassa elokuvassa, The Shepherd: Border Patrolissa.

The Sheperdin juoni on tyypilliseen tapaan helppo, mutkaton ja täysin katsojan arvattavissa. Elokuvassa Van Dammen näyttelemä Jack Robideaux saapuu pieneen amerikkalaiseen rajakaupunkiin lainvartijaksi joutuen välittömästi paikallisten punaniskojen pilkan kohteeksi. Jack kun sattuu kantamaan mukanaan jänistä, joka tietenkin huvittaa paikallista väestöä suuresti. Senpä vuoksi Van Dammen hahmo hakkaa varmuuden vuoksi muutaman kovan karjun kuppilassa, menee käskynjakoon poliisiasemalle, ystävystyy mustan miehen kanssa ja sitten tietenkin ampuu pahoja poikia. Kun tähän samaan soppaan vielä heitetään sodasta palanneet erikoisjoukkojen miehet, jotka ovat siirtyneet huumekauppaan, sekä Natalie J. Robbin näyttelevä kapteeni Ramona Garcia, niin elokuvalla on valtavasti ulottuvuuksia, joista useampi jää siististi käyttämättä.

Siinä missä Seagalin elokuvassa olisi yritetty käydä kaikki mahdolliset tarinan nyanssit läpi, toimii Florentinen elokuva lähes päinvastaisella tavalla. Elokuva on yksinkertaistettu 90-luvulta haiskahtavaan pakettiin, jossa henkistä helpotusta ja kostoa hakeva mies löytää elämälleen uuden tarkoituksen väkivallan kautta. Tästä seuraa tietenkin välitön yhteenotto stereotyyppisesti machoilevien ja liian kireisiin paitoihin pukeutuvien miesten ja Van Dammen hahmon välillä, josta vain yksi voi kävellä voittajana ulos. Tämä on viihdyttävää ja tarpeeksi yksinkertaista, jotta tämänkaltaista peruselokuvaa voisi edes jossain määrin katsella.

The Shepherdissä on yllättävää se, ettei Van Damme heitä koko hommaa täysin läskiksi. Siinä missä (vertaan taas…) Seagal häslää sinne ja tänne näyttäen hädin tuskin edes itseltään, on Van Dammen otteissa tietynlaista yritystä. Välillä Van Damme näyttää jopa ihmiseltä ja näyttelijältä, vaikka elokuvan puitteet eivät mitkään kovinkaan suureelliset ole. Tämä on sinänsä varsin hieno asia, sillä en olisi ikinä uskonut Van Dammen elokuvan tuovan näin paljon enemmän iloa verrattaessa Seagalin nykypäivän tuotantoon. The Shepherd onkin luetettavaa B-luokan höttöä toimintaelokuvien ystäville, jotka eivät kaipaa elokuvalta kovinkaan vaikeaa juonta, mahtavia näyttelijäsuorituksia ja upeaa toteutusta.

2

Summary

Genret: toiminta
Kesto: 95 min
Ohjaaja: Isaac Florentine
Pääosissa: Jean-Claude Van Damme,Natalie J. Robb,Stephen Lord,Scott Adkins
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2008

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments