elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ohjaajalegenda Sir Ridley Scott on väkertänyt elokuvia maailmalle jo yli kolme vuosikymmentä ja yhtään huonoa elokuvaa tämä filmografia ei sisällä. Toki jokaisen uralle sattuu...

Ohjaajalegenda Sir Ridley Scott on väkertänyt elokuvia maailmalle jo yli kolme vuosikymmentä ja yhtään huonoa elokuvaa tämä filmografia ei sisällä. Toki jokaisen uralle sattuu muutama suvantovaihe, mutta Scottilla nekin elokuvat ovat olleet kuitenkin kohtuullisia. Miehen töistä hohkaa aina tietynlainen laatu ja tyylikkyys ja ennenkaikkea luottamus näyttelijöiden toimiin. Monet ohjaajat muodostavatkin pareja tiettyjen näyttelijöiden kanssa, koska tietävät, että heidän kanssaan homma toimii. Burtonilla on Depp, veli Tonylla on Denzel ja Ridleyllä se on Russel Crowe, jonka kanssa yhteistyönä on syntynyt jo kolme elokuvaa ja nyt olisi vuorossa neljäs, Body of lies.

En tiedä kuinka pitkään näitä terroristeista kertovia elokuvia vielä tehdään, mutta henkilökohtaisesti toivoisin, että alkaisimme pikkuhiljaa olemaan siellä loppupäässä. Kun viimeaikoina tämä hyvinkin mediaseksikäs aihe on synnyttänyt lukemattomia elokuvia, joissa ohjauspuikoissa ovat heiluneet Hollywoodin keskikasti, niin nyt ovat sitten isot pojat lähteneet toivottavasti kertomaan sen viimeisen sanan. Scott yhdessä Crowen ja vihdoin kunnon äijäkarisman kasvattaneen DiCaprion kanssa ovatkin luoneet varsin mielenkiintoisen ja toimivan agenttijännärin, jonka polttopisteessä metsästetään jälleen terroristeja Lähi-idästä.

Ilmassa kaikuu edelleen pieni 9/11 haamu, joka on vaikuttanut näiden kaikkien aiheesta kertovien elokuvien ilmapiiriin. Itsellä alkaa kuitenkin pikkuhiljaa tämä “Allahu Akbar” (Jumala on suurin) lausunnot ennen itsensäräjäyttämistä tulemaan korvista ulos. Vaikka itse islamilaiset kovasti väittävät olevansa rauhaa rakastava kansa, niin Hollywood ei ainakaan auta asiaa. En ole nähnyt yhtäkään elokuvaa, jossa islam olisi näytetty vain rauhanomaisena uskontona, vaan jokaisessa Hollywood-tuotannossa nämä jihadistit kiroavat länsimaita ja räjäyttävät lopuksi itsensä. Tämä elokuva ei tee tästä minkäänlaista poikkeusta, mutta onneksi tuo kuitenkin pieniä valonpilkahduksia siitä, että Lähi-idässä myös ei-amerikkalaiset taistelevat terrorismia vastaan.

DiCaprion näyttelemä CIA-agentti Ferris onkin laitettu kovaan paikkaan, kun mies vastaa koko Lähi-idän terrorismin vastaisesta projektista kentällä, kun hänen esimiehensä Ed Hoffman hoitelee käskynjaon DC:stä. Yllättäen tällä kertaa Hoffmannia näyttelevä Crowe ei olekaan ihan niin puhtoinen CIA-agentti, vaan edustaa enemmänkin häikäilemätöntä jenkki-punaniskaa, joka määrää ihmisiä kuolemaan samalla kun leikkii lastensa kanssa takapihalla hippaa. Arvattavista syistä Ferrisin ja Hoffmannin välit ovat hieman kireät, mutta loppupeleissä miehet kuitenkin luottavat toisiinsa. Elokuvan vetävänä moottorina toimii kuitenkin DiCaprion loistavasti vetämä Ferris, jonka hahmoon katsoja haluaa väkisinkin uskoa. Parran kasvattaneena ja arabian kielen opetelleena DiCaprio on todellakin uppoutunut tähän rooliin.

En ala tässä juonta sen enempää selostamaan, sillä periaatteessa se on hyvinkin stereotyyppinen, mutta sisältää niin paljon pieniä nyansseja, että katsoja ei pääse kyllä kyllästymään sen aikana jos vähääkään tällaiset aiheet kiinnostavat. Ferris jahtaa siis Al-Saleem-nimistä terroristia, joka tekee iskuja niin Euroopassa kuin Amerikoissa, ja apunaan Ferris käyttää huipputeknologiaa, soluttautumista ja Jordanian kuningasta, joka myös ei hirveästi pidä terroristeista. Elokuva sisältää niitä tyypillisiä CIA-agentti-jippoja ja toimintatapoja, jotka on nähty moneen kertaan, mutta onneksi Scott taitavana ohjaajana on saanut niihin kuitenkin sellaista imua, että katsomisnautinto pysyy suhteellisen korkeana pitkin elokuvaa. Loppupeleissä käsissämme on kuitenkin aika tyypillinen jännäri, joka on kuitenkin tekniseltä toteutukseltaan ja näyttelijäsuorituksiltaan parasta A-ryhmää.

3.5

Summary

Genret: draama,jännitys,toiminta
Kesto: 123 min
Ohjaaja: Ridley Scott
Pääosissa: Ali Suliman,Golshifteh Farahani,Leonardo DiCaprio,Mark Strong,Russell Crowe
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2008

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments