elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Star Trek III: The search for Spock elokuva jatkaa suoraan siitä, mihin edellinen elokuva jäi: Spockin kuolemasta ja uuden Genesis-planeetan synnystä. Ohjaaja Meyer vetäytyi...

Star Trek III: The search for Spock elokuva jatkaa suoraan siitä, mihin edellinen elokuva jäi: Spockin kuolemasta ja uuden Genesis-planeetan synnystä. Ohjaaja Meyer vetäytyi tästä elokuvasta koska hänen mielestään Spockin kuolema olisi pitänyt olla lopullinen, mutta onneksi studio päätti toisin, ja tästä alkoikin uusi trendi Star Trek-elokuvien historiassa, kun ohjaajaksi valittiin yksi näyttelijöistä. Leonard Nimoy tarttui ohjauspestiin, sillä hänen ruutuaikansa oli tässä elokuvassa hyvinkin minimaalinen, joten keskittyminen itse ohjaamiseen helpottui huomattavasti.

Edellinen elokuva jätti siis ovelan tapaportin Spockin paluulle, sillä miehen ruumis ammuttiin juuri syntyneelle Genesis-planeetalle, jossa kuollut planeetta herätettiin henkiin genesis-ohjuksen voimin. Olikin lähes itsestäänselvää, että planeetan pinnalle ammuttu Vulcan-ruumis voisi myös regeneroitua, ja jopa Spockin mielen palauttamiseen oli edellisessä elokuvassa jätetty looginen selitys valmiiksi. Ennen kuolemaansa, Spock “mieli-sulattaa” ajatuksensa Bonesin kanssa, ja kuten arvata saattaa alkaa tämän elokuvan alussa Bonesin päässä olemaan hieman liikaa ruuhkaa. Onkin suorastaan loistavaa nähdä kuinka Kelley pääsee oikein irrottelemaan hulluudellaan, ja kuinka Shatner on jälleen aivan liekeissä näytellessään kapteenia, joka menetti arvokkaimman ystävänsä.

Pelikentille ilmestyy elokuvan alussa myös vanha tuttu vihollinen, kun Klingon-komentaja Kruge (Lloyd) on saanut vihiä Genesis-ohjuksen voimista, ja onkin tullut siihen tulokseen, että kyseessä olisi historian mahtavin ase, joka hänen täytyy anastaa ihmisiltä.  Ensitöikseen Klingonit hyökkäävätkin Genesis-planeettaa tutkivan USS Reliantin kimppuun ja ottavat pinnalla työskentelevät luutnantti Saavikin ja Kirkin pojan Davidin vangikseen. Tässä tuleekin elokuvan hämmentävin kohtaus, kun Saavik ei näytäkkään ihan samalta kuin viime elokuvassa, ja syykin selviää sillä Kirstey Alley ei halunnut jatkaa tähtireen seikkailuissa ja hänen suippikorvansa nappasikin hieman ilmeettömämpi näyttelijä Robin Curtis.

Samanaikaisesti Maassa Kirk saa hieman yllättävän vieraan, kun Spockin isä Sarek saapuu paikalle ja alkaa ensitöikseen torua Kirkkiä. Sarek kertoo Kirkille, että Spock voitaisiin palauttaa henkiin vanhalla Vulcan-rituaalilla jos hänen mielensä olisi tallessa. Eipä aikaakaan kun Kirk saa selville syyn Bonesin epätavalliseen käyttäytymiseen, ja vanha jengi on jälleen valmis seikkailuun. Isoimmaksi ongelmaksi muodostuukin Enterprise, sillä laivasto on päättänyt hyllyttää koko aluksen koska uusi Excelsior-luokan alus, USS Grissom, oli teknisesti niin paljon parempi. Jälleen katsoja saa nauttia vanhan Enterprisen miehistön yhteenpelaamisesta ja siitä hengestä, mitä tämä vanha jengi saa aikaiseksi kun he vain paneutuvat asiaan. Scottyn sabotoidessa uuden aluksen warp-ajon ja Kirkin ja Sulun käydessä vapauttamaan Bones putkasta on uudesti automatisoitu Enterprise valmiina lähtemään Spockin pelastusretkelle mukanaan vain Enterprisen ydinmiehistö.

Jälleen on ilmassa suuren seikkailun tuntua kun Enterprise saapuu Genesis-planeetalle. Ilo ei kestä kuitenkaan kauan, kun he huomaavat että ympärillä pyörii Klingonien alus, joka on päivitetty Romulaanien häiveteknologialla. Alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan vihollisten pitikin olla romulaneja, mutta koska suuri yleisö tunsi paremmin klingonit, päädyttiin kompromissiratkaisuun missä vihollinen on klingonien alus, mutta varustettuna romulaaniteknologialla. Jälleen saadaan nauttia suuresta avaruustaistelusta kun “Bird of prey” ottaa yhteen Enterprisen kanssa. Kirk ei kuitenkaan ole ihan vahvimmillaan sillä Klingonit tappoivat hänen poikansa Genesiksen pinnalla, ja tunteet ovat arvatenkin hyvin pinnassa. Tämän jälkeen nähdäänkin hyvin epätyypillinen toimenpide tähtilaivan kapteenilta, kun Klingonit yrittävät vallata Enterprisen, Kirk ja kumppanit asettavat Enterprisen itsetuholle, ja ensimmäistä kertaa Star Trekin historiassa oma miehistö räjäyttää Enterprisen vieden mukanaan samalla tukun klingon-sotureita.

Elokuva viljelee jälleen niitä loistavia one-linereitä ja myös suuria tunteita kun katsoja saa huomata kuinka läheisiä Enterprisen jäsenet ovat toisilleen. Shatner oikeutetusti vie näyttämön, mutta myös Bones, Scotty ja Uhura saavat tässä elokuvassa huomattavasti enemmän liikkumisvaraa. Spockin paluu on juuri sitä Star Trekkiä mistä henkilökohtaisesti pidän.

3.5

Summary

Genret: jännitys,toiminta,sci-fi,seikkailu
Kesto: 101 min
Ohjaaja: Leonard Nimoy
Pääosissa: Merritt Butrick,Christopher Lloyd,DeForest Kelley,George Takei,James Doohan,Leonard Nimoy,Nichelle Nichols,Walter Koenig,William Shatner
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1984

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments