elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Animaatiostudioiden jättiläinen, Pixar, on kohta melkein kaksi vuosikymmentä ollut johtava tekijä koko perheen elokuvien saralla. Aina ensimmäisistä Toy Story-elokuvista, sellaisiin megahitteihin kuin Nemoa etsimässä,...

Animaatiostudioiden jättiläinen, Pixar, on kohta melkein kaksi vuosikymmentä ollut johtava tekijä koko perheen elokuvien saralla. Aina ensimmäisistä Toy Story-elokuvista, sellaisiin megahitteihin kuin Nemoa etsimässä, Pixar on tuottanut ja tehnyt laadukkaita koko perheen elokuvia. Sitä jo melkein odottaisi että laatu alkaisi hiipua, kuten Disneyllä aikanaan, mutta John Lasseterin johtama firma ei näytä yhtään hidastumisen merkkejä. Päinvastoin, firma meni ja osti Disneyn omistusoikeudet tämän vuoden alkupuolella. Vaikka Cars ei ehkä ole yhtä suuri suksee kuin aikaisemmat Nemoa etsimässä tai Monsterit Oy, ovat sen heikoimmat hetket parempia kuin kymmenien muiden animaatioiden parhaimmat tulevat koskaan olemaan.

Doc Hollywood-elokuvan juonta tarkoitusperiinsä soveltava Cars on ollut ohjaaja Lasseterin lempiprojekti jo vuosia. Lasseterin intohimo autoihin, sekä erityisesti tarunomaiseen Route 66:teen on esillä tässä autofanaatikoille orgastisessa kokemuksessa. Cars on tekninen riemuvoitto lähestulkoon täydellisessä autojen mallintamisessa, huimissa kilpa-ajoissa sekä uskomattoman elävissä kasvonilmeissä.

Salama McQueen on kilparatojen uusi lupaus. Ensimmäistä vuottaan kilpaileva, lahjakas mutta ylimielinen keltanokka, jonka suuri koitos odottaa kaliforniassa. Kolmen kilpailijan ennennäkemätön nokkapokka pääpalkinnosta. Vastustajina ovat voittamaton Mestari ja kilparatojen kruunaamaton juntti Chick Hicks. Matkalla kaliforniaan sattuu kuitenkin onnettomuus, jonka kautta Salama päätyy pieneen radiator springs kylään keskellä Route 66:tta. Hiljaisessa ja paikallaan junnaavassa kaupungissa Salama kuitenkin huomaa löytävänsä itsestään täysin uusia piirteitä, joista ei aiemmin tiennytkään.

Lasseterin kertomus on pohjimmiltaan perheellisen miehen melankolinen ja romanttinen balladi amerikanalle, sekä valtatien päällä elämiselle. Rauhallista elämää ja matkantekoa ylistävä Cars kärsiikin pienoisesta sentimentaalisesta pohjavireestä joka hidastaa elokuvan kulkua, melkein tyhjäkänytiin saakka. Jatkuva tuputtaminen rauhallisen elämän ihannoinnista tuntuu varmasti nuoremmista katsojista, jotka samastuvat Salaman hahmoon, yhtä turhauttavalta paatokselta kuin Doc Hudson hahmon puheet Salamalle. Vaikka Pixarin tunnettu sentimentaalisuus on ollut esillä firman aiemmissa, hieman paremmissa töissä, tuntuu se Carsissa liian irralliselta kokonaisuuteen nähden.

Valitukset ovat kuitenkin vähäisiä kun muu elokuva loistaa. Ensimmäinen varttitunti jyrää eteenpäin kuin ferrari, kehräten ja jyristen kaikilla sylintereillä. Alun kilpa-ajo on huiminta katseltavaa mitä moottoriurheilusta kertovissa elokuvissa on nähty. Lasseter tiimeineen onnistuu luomaan silmät auki reväyttäviä hetkiä, joita aidoilla autoilla ei saataisi aikaan. Pixar jatkaa audiovisuaalisen teknologian rajojen koettelua omalla taidokkaalla ja tinkimättömällä otteella.

Pixarin toinen vahvuus, loistava näyttelijöiden ohjaus, on läsnä Carsissakin. Jokainen auto on oma aito henkilönsä, eikä hetken kuluttua elokuvan alusta muista edes katsovansa puhuvia autoja. Niin onnistunutta jälkeä Pixarin työ on. Pääosissa loistavat Luke Wilson ja Paul Newman. Alan konkari Newman murisee arvovaltaisesti 50-luvun mallisena Doc Hudsonina, niin että niskakarvat nousevat pystyyn joka kerta. Sivuosissa kuultavat Bonnie Hunt, George Carlin ja luonnenäyttelijä Tony Shalboub ovat jokainen rooleissaan nappivalintoja. Aliarvostettu Luke Wilson on kuin luotu Salama McQueenin hahmon rooliin.

Hieman yli kaksituntisena kokonaisuutena, on Cars hitusen liian pitkä. Nuorimmat katsojat eivät tule löytämään siitä tarpeeksi vauhtia tai mäiskettä huomion kiinnittämiseksi. Vanhemmille katsojille siinä taas on hitunen liikaa siirappisuutta joka pistää esiin juuri väärinä hetkinä. Mutta silloin kun Cars toimii, se viilettää auton mitalla muiden kilpailijoidensa ohitse. Ja pitkälle maaliviivan tuolle puolen, todistaen että heikoimillaankin Pixar peittoaa jopa markkinoita dominoineen pallokorvan 10-0.

Yhteenveto
Hienoinen pettymys erinomaisen Nemoa etsimässä jälkeen. Cars on epätasainen matka amerikan valtateillä, mutta tarpeeksi täynnä huimia nähtävyyksiä että se jaksaa innostaa. Ainakin yhden matkan verran.

3

Summary

Genret: animaatio
Kesto: 124 min
Ohjaaja: John Lasseter
Pääosissa: Owen Wilson,Bonnie Hunt,Paul Newman,Tony Shalboub,Cheech Marin,George Carlin,Michael Keaton,Jeremy Piven
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2006

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments