elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tupakka tappaa. Vai tappaako? Jos kysytään Nick Naylorilta, vastaus ei varmasti tulisi olemaan kovinkaan yksinkertainen. Tupakkateollisuuden lobbaajana toimiva Naylor on lipeväsanainen ja karismaattinen tupakan...

Tupakka tappaa. Vai tappaako? Jos kysytään Nick Naylorilta, vastaus ei varmasti tulisi olemaan kovinkaan yksinkertainen. Tupakkateollisuuden lobbaajana toimiva Naylor on lipeväsanainen ja karismaattinen tupakan puolestapuhuja, jonka hunajaa tihkuvat paskapuheet ovat onnistuneet kääntämään monien päät. Aina ultra-konservatiivisista vastustajista jopa syöpäpotilaisiin! Mutta kun Naylorin poika osoittaa kiinnostusta tämän elämään, varsinkin työkuvaan, miten aiemmin ilman moraaleja pärjännyt sanataituri tulee toimeen ensimmäisen ihmisen kanssa jota hän ei pysty huijaamaan verbaalisilla kyvyillään?

Isänsä – ohjaaja Ivan Reitmanin – jalanjäljissä kulkeva Jason osoittaa heti esikoiselokuvallaan omaavansa samaa, ellei jopa astetta hienostuneempaa, lahjakkuutta kuin isänsä komedian kuvaamisessa. Thank You for Smoking on viiltävän terävä satiiri amerikan kaksinaamaiseen kulttuuriin ja mainontaan. Yhtä hulvattomaan kirjaan perustuva Thank You on samanaikaisesti piikikkään hauskaa verbaalista nokkeluutta, myös aidosti ajatuksia herättävää pohdiskelua sisältävä elokuva, joka tarraa katsojansa mukaan ensimmäisistä minuuteista lähtien.

Huolimatta kuitenkin Reitman juniorin taidokkaasta ohjauksesta, lepää elokuvan suurin taakka Aaron Eckhartin harteilla. Vielä suurta läpimurtoaan odotteleva Eckhart on kuitenkin täydellinen rooliinsa. Hän onnistuu tasapainoittelemaan loistavan kusipäähahmon ja oikeasti huolehtivan isän välillä ongelmitta, jönglööraten kymmeniä nopeatempoisia keskusteluja samanaikaisesti. Konekiväärin papatuksen nopeudella tekstiä suoltava Eckhart on hahmoltaan täysin moraaliton kusipää, mutta onnistuu silti kaiken keskellä pysymään katsojan sympatioiden kohteena. Vahvuudenosoituksena Eckhartin näyttelijäntaidoista, sekä Reitmanin ohjauskyvyistä, Naylor ei kertaakaan tunnu itseriittoiselta jupilta – kuten Katie Holmesin hahmo arvioi elokuvan alussa. Reitman rakentaa herkullisia hetkiä tunnetuista tupakka, alkoholi ja aseteollisuuksien ongelmista ja vaaroista jotka mediassa tuodaan esille. Kohtaukset joissa Naylor tapaa kahden muun teollisuuden kavereitaan ovat hersyvän hauskoja piikittelyjä alan varjopuoliin, hahmojen vertaillessa kuolintilastojaan tai ongelmia joita absolutistit tai tupakan vastustajat esittävät.

Vaikka kyseessä on kuitenkin Eckhartin show, saavat muut sivuhahmot osansa niin ruusuista kuin risuista. Aiemmin niin Kylmässä Ringissä kuin Spiderman-elokuvissa nähty J.K Simmons, on erinomainen omahyväisenä Naylorin esimiehenä. Robert Duvallin lyhyt pyrähdys elokuvassa on myöskin jokaiselta hetkeltään riemastuttavaa katseltavaa. Pienessä sivuosassa vilahtava Rob Lowe kuitenkin varastaa shown hyperaktiivisena ja vähintäänkin eriskummallisena, hollywood-agenttina joka yrittää Naylorin kanssa kaupata tupakoita takaisin näyttelijöiden suihin. Paremmin Tom Cruisen jatkeena tunnettu Katie Holmes tuntuu täysin turhalta. Hänen hahmonsa onkin elokuvan heikoin lenkki, joka onnistuu lyhyen kestonsa aikana ainoastaan ärsyttämään.

Thank You for Smoking on alkusyksyn yllättäjiä. Hyvin pienellä rahalla tehty satiiri onnistuu olemaan yksi viime vuosien hauskimpia elokuvia, kaikkien pissakakkahuumori-pätkien keskellä. Aidosti aikuiseen makuun tehty elokuva leikittelee amerikan politiikalla, tv-kulttuurilla, mainoskampanjoilla ja jopa vanhalla Marlboro-mies hahmolla! Nuoren Reitmanin ohjaustyö lupaa paljon tulevaisuuden lahjakkuudelta, sekä Aaron Eckhartin roolityö toivottavasti nostaa hänet viimein ansaittuun näyttelijöiden kärkikastiin mihin hän kuuluukin.

Yhteenveto
Kertaheitolla vuoden parhaimmistoon singahtava satiiri, jonka huumori edustaa viime vuosien oivaltavinta kärkeä. Eckhart vie ja katsojat vikisevät, vain pyytääkseen lisää kun elokuva päättyy.

4

Summary

Genret: komedia
Kesto: 92 min
Ohjaaja: Jason Reitman
Pääosissa: Aaron Eckhart,Maria Bello,Cameron Bright,Adam Brody,Sam Elliot,Katie Holmes,Robert Duvall,William H. Macy,Rob Lowe. David Koechner
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2005

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments