elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Pitkän odotuksen jälkeen, kaikkien vihaama ja jollain kierolla tavalla rakastama listaaminen tekee paluun. Hieman uudistetussa formaatissa listataan nyt myös ne viisi jotka juuri jäivät...

Pitkän odotuksen jälkeen, kaikkien vihaama ja jollain kierolla tavalla rakastama listaaminen tekee paluun. Hieman uudistetussa formaatissa listataan nyt myös ne viisi jotka juuri jäivät listalta pois ja miksi. Vihaista palautetta saa edelleen lähettää lämpimikseen jos siltä tuntuu.

Tällä kertaa aiheena ovat taistelukohtaukset. Tarkemmin sanottuna sotaan liittyvät, suuret massakohtaukset. Mies vastaan miestä taistelukohtaukset ovat asia täysin erikseen ja ne tullaan käsittelemään ehkä jossain myöhemmässä osassa. Heti alkuun voidaan mainita ne elokuvat joilla ei ollut sijaa listauksessa. Ensimmäiseksi putoajaksi päätyi Matrix Revolutionsin päätöstaistelu ihmisten ja koneiden väliltä. Vaikka teknisessä näyttävyydessään kohtaus on huimaa katseltavaa, käy se erittäin nopeasti puuduttavaksi tyhjäkäynniksi josta lopulta ei jää käteen kuin kasa sieluttomia, mutta nättejä, kuvia. Toisena putoajana mainittakoon Troijan yhtä sieluttomat ja tehostetäytteiset tusinakohtaukset. Myös Kuninkaan Paluun huima taistelu Pellenor kentillä jäi auttamatta kärkikympistä pois, liiallisen cgi-annostuksen myötä.

10. Saving Private Ryan – Omaha Beach

Steven Spielbergin arvostetun sotaeepoksen alku on huimaa katseltavaa. Realistisuudessaan tinkimätöntä tykitystä jossa luotien viuhunta ja kranaattien räjähtely tuntuu ja näkyy. Erityiseksi saavutuksen tekee se, että se asettaa elokuvalle niin kovat panokset heti ensi minuuteilla, että koko loppuelokuva jää auttamatta sen varjoon.

9. Zulu – Rorke’s Drift

Esikuvana Taru Sormusten Herrasta elokuvien taisteluille toiminut Zulu on edelleen sotaelokuvien kärkikastia. Suorastaan ahdistavassa päätöksessä mitätön määrä brittisotilaita joutuu kohtaamaan heitä piirittävät Zulu-sotilaat, karmeassa yhteenotossa. Tinkimättömällä asenteella kuvattu Zulu on iästään huolimatta parempi kuin sen lukuisat imitoijat.

8. Enemy at the Gates – Stalingrad

Saving Private Ryanin varjoon jäänyt Enemy on huomattavasti tunnettua veljeään parempi. Jude Lawn ja Rachel Weiszin tähdittämä kertomus tarkka-ampuja Vassilji Zaitzevista kantaa harteillaan myös yhtä upeinta rekonstruktiota historiallisesta sodankäynnistä. Alussa nähtävä toivoton joukkotaistelu venäläisten ja saksalaisten välillä iskee joka katsomiskerta. Aseiden ja panosten loppuessa, miehet jäävät keskellä tulta, kun oman puolen upseerit komentavat heitä hyökkäämään vaikka paljain käsin, tai kohtaamaan kuoleman kotijoukkojen käsissä.

7. Brotherhood of War – Korea

Vaikka Korean suurtuotanto lainaileekin aika häikäilemättömästi Spielbergin jo aiemmin mainitusta elokuvasta, ovat sen saavutukset parempia kuin amerikkalaisen vastineen. Kahden veljeksen ajautuminen Korean sodan konfliktin eri puolille, kuvataan inhimillisenä tragediana ennemmin kuin suurena melodraamana. Hitusen ylipitkän elokuvan kohokohta on kuitenkin uskomaton kohtaus missä Pohjois Korean joukot vyöryvät suurena merenä sankarien joukkojen päälle, tuhoten kaiken tieltään verilöylyn vallitessa.

6. Star Wars: Return of the Jedi – Hyökkäys kuolontähdelle

Vanhan trilogian heikoimmaksi osaksi jäänyt, Jedin Paluu, sisältää kuitenkin koko yhdeksänosaisen saagan hienoimmista taisteluista. Kun yhtäaikaisesti avaruudessa ja maan päällä käytävä sota eskaloituu viimein oopperamaiseksi sodankäynniksi, voi vaan ottaa mukavan asennon ja nauttia kun John Williamsin musiikki yhdistyy Lucasin vanhaan visioon, aikaan ennen rahastuksen täytteistä uutta trilogiaa. Avaruustaistelut ovat olleet elokuvantekijöille aina heikko kohta, eikä Jedin Paluun jälkeen olla tähän päivään mennessä nähty yhtä hienoja massakohtauksia kuin kuolontähden viimeisessä taistelussa. Ei edes uudessa, suuremmalla budjetilla kuvatussa, trilogiassa.

5. Antz – Termiittien hyökkäys

On ehkä hieman huijausta lisätä yksi animaatioelokuva muiden joukkoon. Mutta Antz sisältää hetkiä joihin oikeilla näyttelijöillä ei koskaan päästäisi. Kohtaus jossa Gene Hackmanin sekopäinen Patton-klooni lähettää massiivisen muurahaisarmeijan tuhoamaan termiittien kolonnan, on tunnelmaltaan yhtäaikaa melankolinen että huikean jännittävä. Elokuvan ylittäessa puhtaan animaation tai lastenelokuvan rajat, nousee vanhemmallakin katsojalla iho kananlihalle taistelun saavuttaessa suurtakin suuremmat mittasuhteet.

4. Alexander – Gaugamela

Monta mieltä voidaan olla Oliver Stonen paljon rienatusta suurteoksesta, mutta sotakohtauksiltaan sen anti on ylittämätöntä katseltavaa, ainakin mytologisten elokuvien kohdalla. Pienet yksityiskohdat kuten lukuisten eri komppanioiden esittäminen omissa ryhmissään tai Alexanderin puheen rinnastaminen vihollisten kenraalin vastaavaan, toimivat taistelun hyödyksi erinomaisesti. Ilmasta kuvatut otokset antavat hetkittäisiä välähdyksiä siitä totaalisesta kaaoksesta mihin jokainen jalkasotilas ajautui, taistelun käynnistyttyä. Elokuvan jälkipuolella nähtävä taistelu viidakon syvyyksissä on ehkä verisempi, mutta Gaugamela on elokuvan ehdoton helmi.

3. Starship Troopers – Klendathu

Paul Verhoevenin nerokkaan satiirin toimintakohtaukset ovat tänäkin päivänä ylittämätöntä hupia katsella. Tehosteiltaan ehkä viimeistelemättömät arachnid-armeijat saattavat olla karun näköisiä hetkittäin, mutta silti onnistuvat herättämään aitoa pelonsekaista kunnioitusta niitä kohtaan. Kun teineistä koostuvat pataljoonat pistetään nokittain sellaisten hyönteisten kanssa mitä ei Offilla huidota, on turpajuhla sen mukainen.

2. All Quiet on the Western Front – Ranska

30-luvun mestariteoksen loppupuolella nähtävä hyökkäys Ranskan maaperälle herättää joka katsomiskerta vahvoja tunteita. Taitavasti rakennettu kohtaus luottaa sen aavemaiseen ja surumieliseen tunnelmaan, sekä kauhistuttaviin otoksiin viimeisiä henkäyksiä vetävistä nuorista sotilaista ja irtoraajoista. Saving Private Ryanin edeltäjä noin 70-vuodella, eikä realistisen sodan kuvauksessa ole tullut vielä tämän voittanutta.

1. Taru Sormusten Herrasta – Kaksi Tornia – Helmin Syvänne

Erittäin tiukan kamppailun jälkeen, voiton kuitenkin vie Peter Jacksonin mahtieepos. Gimlin ja Legolaksen turhat tonttuilut onnistuvat rokottamaan kokonaisuudesta sitä arvokasta tunnelmaa minkä se ansaitsisi, mutta varsinkin pidennettynä versiona, se onnistuu olemaan vaikuttavampi kuin kymmenet vastaavanlaiset sotakuvaukset mitä löytyy. Zulusta inspiraatiota ammentanut taistelu sisältää kaiken mitä suuret eepokset tarvitsevat. On suuri alivoima, ukkonen paukkuu ja vettä tulee kuin saavista, nuolet viuhuvat ilmassa ja tilanne näyttää toivottamalta. Aina sen hengästyttävän loistokkaaseen päätökseen asti. Mukaan yhdistetään satumaisen kaunis kohtaus jossa Enttien armeija lähtee omaan taistoonsa, niin kokonaisuus nostaa karvat pystyyn joka katselukerta.

Tälläiset listaukset – kuten aina – ovat tietenkin täysin subjektiivisia. Loistavia taistelukohtauksia on tehty vuosikymmenien varrella lukuisia ja niistäkin on varmasti monta unohtunut tältäkin listalta. Erityismaininnat ansaitsevat sellaiset teokset kuin Lawrence of Arabia, jonka aavikkomaisemat ovat jumalaisen kaunista katseltavaa, mutta eivät yksinkertaisesti löytäneet paikkaa listalta. Toinen on Ridley Scottin huumaava mestariteos, Gladiator, jonka alun taistelu germaaneja vastaan edusti uuden vuosituhannen alkua sotaelokuvien saralla.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Joonatan Itkonen Toimittaja

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments