elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn
On hienoa, että aikamme parhaimpiin ohjaajiin kuuluva Steven Spielberg on vihdoin saanut aikaan melkein ikuisuusprojektiksi nimitetyn animaatio elokuvan Indiana Jone …. eikun siis Tintistä. Totta puhuakseni... The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn

On hienoa, että aikamme parhaimpiin ohjaajiin kuuluva Steven Spielberg on vihdoin saanut aikaan melkein ikuisuusprojektiksi nimitetyn animaatio elokuvan Indiana Jone …. eikun siis Tintistä. Totta puhuakseni yhtäläisyyksiä löytyy kyllä niin paljon, että assosiaatio on suorastaan välttämätön. Tuntuu kuin Spielberg olisi ottanut kaikki ne käyttämättä jääneet kikat ja koukut tähän kameratyöskentelyn kannalta rajoittamattomaan 3D-animaatioseikkailuun. Spielberg toki jo mietti “oikeata” näyteltyä elokuvaa Tintistä 80-luvun alussa, mutta sarjakuvamestari Hergen kuolema pisti tämän projektin jäihin useiksi vuosiksi eteenpäin. Onneksi ranskalaisen perikunta kuitenkin piti yhteyttä Spielbergiin, ja vuosien väännön jälkeen elokuva sai vihreätä valoa. Alunperin tästä piti siis tulla ihan näytelty elokuva, mutta nähtyään mihin animaatio pystyy ja ollakseen alkuperäismateriaalille uskollinen Spielberg yhdessä Peter Jacksonin kanssa loivat ehkäpä vuoden parhaimman seikkailuelokuvan. 

Projektin alettua oli kuitenkin tärkeätä miettiä mistä niistä lukemattomista tarinoista sopisi elokuvaksi, ja pitkän harkinnan jälkeen yhdistettiin elementtejä kolmesta eri seikkailusta, mutta johtotarinana toimi Hergen 11. ja 12. albumi Yksisarvisen salaisuus ja sen jatko-osa Rakham punaisen aarre. Myös elementtejä Kultasaksisesta ravusta päätyi tähän elokuvaan. Yksisarvisen tarina oli siinäkin mielessä hyvä lähtökohta, että siinä Tintti tapaa ensikertaa kapteeni Haddockin ja muodostaa hänen kanssaan lähtemättömän ystävyyden. Toinen Tintin vankkumaton pari on hänen uskollinen Milou koiransa, joka sarjakuvista poiketen ei puhu Tintille takaisin, tai muutenkaan kommunikoi (toki sarjakuvista tutut ajatuskuplat ovat hieman hankala toteuttaa). Mutta älyä Miloulta ei puutu, ja ilman koiraansa Tintti olisikin todellisessa pulassa. Muut tärkeät hahmot ovat tietenkin Dupontin “kaksos”-agentit, jotka kuitenkaan eivät ole sukua. Hyvä seikkailuelokuva vaatii myös aina arvoisensa pahiksen, ja tohtori Sakharinen on todella sopiva rooliin Daniel Craigin äänellä varustettuna. 

Mutta paneutukaamme hetkeksi itse elokuvaan ja sen tarjoamaan seikkailuun. Punaisena lankana toimii Haddockien perheen jättämä aarre, jota Tintti yhdessä kapteenin kanssa lähtee metsästämään samalla kun Sakharinen yrittää kaikin keinoin laittaa kapuloita rattaisiin ja kostaa Haddockille edellisten sukupolvien kaunat. Tarina lähtee Tintin torilta löytämästä harmittomasta purjelaivan pienoismallista, joka kuitenkin kätkee sisäänsä erään aarrekartan osan. Pian Tintti saa kuitenkin huomata, että hän ei ole ainoa joka kyseistä laivaa himoitsee, ja sattumien kautta Tintti tempautuu yhdessä Miloun kanssa hurjaan seikkailuun läpi meren, ilman ja autiomaan. Spielberg on  luonut lähes jumalattoman hienon 3D-maailman Tintin ympärille ja animaatio on henkeä salpaavaa. Myös Spielbergille tutut kamera-ajot ja toiminnan rytmittäminen on paikallaan, ja sitä seuraa aina seesteisemmät suvantokohdat, jotka vievät tarinaa eteenpäin. Nyt lisäelementtinä miehen aikaisempiin elokuviin tuo tietenkin animaation tuoma rajattomuus ja sitä käytetäänkin loistavasti. Vaikka kuvaus yrittää matkia oikeita elokuvia, niin tarvittaessa kuvaa päästään kuitenkin kuljettamaan lähes rajattomasti ja se avaakin aivain uusia mahdollisuuksia esittää tarinaa. 

Mutta sitten muutama miinuskin täytyy mainita. Meno on niin sarjakuvamaista ja kliinistä, että tiettyä karua realismia jää oikein kaipaamaan. Myös elokuvan konna on loppupeleissä aivan liian kesy, kun vertaa esim Indianan jonesin natseihin, tai Marvelin superkonniin. Jotenkin Sakharine on aivan liian lälly tuodakseen oikeaa vaaran tunnetta, ja silloin samalla katoaa se tietty jännityksen tuoja. Tuntuu kuin Tintti tai Haddock eivät missään vaiheessa olisi ihan oikeassa vaarassa, vaikka tiettyjä läheltäpiti tilanteita toki tulee. Tintin ensimmäinen seikkailu elokuvissa jättää kuitenkin positiivisen kuvan, ja niin sarjakuvafanit, kuin seikkailuelokuvista pitävät tulevat tämän parissa viihtymään, ja kerrankin 3D ei ollut rasite vaan tarinaa ehevöittävä voima.

The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn
  • 82%
    Elokuva - 82%
82%

Poiminta

Genret: animaatio, mysteeri, perhe, seikkailu, toiminta
Kesto: 107 min
Ohjaaja: Steven Spielberg
Pääosissa: Andy Serkis, Daniel Craig, Jamie Bell, Nick Frost, Simon Pegg
Valmistusmaa: Uusi-Seelanti, Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2011

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments