elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Mukiinmenneen Ellingin ohjannut Peter Næss päätti sitten näköjään kolmen vuoden tauon jälkeen ohjata uuden elokuvan. Lieneekö sitten pieni tauko ruostuttanut osuvaa huumoria sisältäneen Ellingin...

Mukiinmenneen Ellingin ohjannut Peter Næss päätti sitten näköjään kolmen vuoden tauon jälkeen ohjata uuden elokuvan. Lieneekö sitten pieni tauko ruostuttanut osuvaa huumoria sisältäneen Ellingin ohjaajan vai oliko kyseessä muuten vain floppi, sillä Makuunista uutuuselokuvista löytynyt Bea ei oikein jaksanut vakuuttaa DVD:n kansia pidemmälle.

Tosin vastuuta ei voi yksin jakaa ohjaajan vastuulle, sillä koko elokuvan perusasetelma on hyvinkin yksipuolinen ja kummallisen tutun oloinen tarinansa puolesta. Beasta onkin yritetty tehdä kuin Sinkkuelämän jaksoa. Se on kuvaus teini-ikäisten lukiolaistyttöjen kesästä, joiden mielessä pyörivät vain rakkaus- ja seksihuolet. Varsinkin vastuuta vieritetään nelikon neitsyelle, Bealle, jolle huolettomat miesseikkailut ovat vierasta kauraa. Ryhmän seksipeto, Sinkkuelämän Samanthan kopio, Mia, sysää Bean kauas viattomista vesistä viimeistään siinä vaiheessa kun koko koulun komein poika iskee silmänsä Beaan. Kokemusta petipuuhista olisi silti hyvä saada ja Mia järjestää sänkykokemusta tumman Danielin kanssa ja siitähän sitten soppa tietenkin syntyy.

Muutenkin koko elokuva on rentoudestaan ja hilpeydestään huolimatta aika puuduttavaa katseltavaa. Juoni on kammottavan kliseinen ja yksinkertainen paketti, jonka lopputuloksen arvaa lähes alkumetreiltä lähtien. Ei, itse asiassa lopputuloksen tietää jo alkumetreiltä lähtien. Bea kierrättää muutenkin koko skaalan vanhoja, jopa huonoja kliseitä, ja tekee senkin väliin jopa hyvinkin huonosti. Oikeasti ketään ei kiinnosta seurata teinirakkautta tai juopottelua bileissä tai rannalla varsinkaan kun Moodyssonnin Lilja 4-ever satutti dramaattisesti syvältä ja Fucking Åmål toi jo pohjoismaalaisen teinirakkauden niin hyvin esiin. Senpä vuoksi elokuvan käsikirjoittajalta Johan Bogaeukselta ja Næssilta voi hyvällä omalla tunnolla kuuluttaa kekseliäisyyttä ja omaperäisyyttä -turhaan.

Bea on yksi tämän hetken vuokraamon uutuselokuvien turhimmista elokuvista. Se on tyhjänpäiväinen, lähes mitäänsanomaton paketti, jonka tarina on kliseinen ja moneen kertaan eri muodoissa nähty tapaus. Se on myös tyypillinen, mieltä köyhentävä kokonaisuus, jota katsomalla ei omia varhaisnuorivuosiaan tule ikävä. Raju pudotus Ellingistä on kuitenkin tosiasia, jolle ei tällä kertaa voi yhtään mitään.

 

  • 20%
    Bea - 20%
20%

Tiedot

Genret: draama
Kesto: 86 min
Ohjaaja: Peter Næss
Pääosissa: Espen Klouman-Hoiner, Ida Thurman-Moe, Kaia Foss, Kamilla Gronli Hartwig, Kim S. Falck-Jorgensen, Maria Brinch
Valmistusmaa: Norja, Ruotsi
Valmistusvuosi: 2004

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments