elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Beck-sarjan ensimmäisen tuotantokauden kuudes episodi ja samalla kokopitkä elokuva, Beck -Hirviö (Beck -Monstret), on pitkästä aikaa sellaista Beck-elokuvaa, johon on parhaimmillaan totuttu. Siinä missä...

Beck-sarjan ensimmäisen tuotantokauden kuudes episodi ja samalla kokopitkä elokuva, Beck -Hirviö (Beck -Monstret), on pitkästä aikaa sellaista Beck-elokuvaa, johon on parhaimmillaan totuttu. Siinä missä Silmä silmästä jäi alakuloiseksi hymistelyksi ja Kuoleman kuriirit nosti jo Kjell Sundvallin ohjaama Beck-elokuvien tasoon tottuneelle päätään, niin ensimmäistä kertaa Beckien kelkkaan hyppäävä Harald Hamrell hakee heti debyyttiinsä vaadittavaa tragediaa ja tunnetta. Surkeat ihmiskohtalot muuttuvatkin Beckin maailmassa katkeraksi pään sisäiseksi taisteluksi, jossa rikoksia tehneet ihmisrauniot elävät syytöksen ja itsesäälin maailmassa. Tähään väliin tippuvat myös jo niin tutut päähenkilöt osuvasti näyttelevän Peter Haberin johtamana.

Beckeissä ovat raa’at rikokset arkipäivää: Valkeissa öissä ravintolan grillivartaassa pyörivät irrotetut ruumiinjäsenet ja muutenkin päättömiä sekä silmittömiä ruumiita on nähty iso kasa. Silti Hamrellin ohjaaman Hirviön aloitus on kammottava: tukholmalaisen poliisiaseman eteen tuodusta pommikassista ei löydykään räjähteitä, vaan laukkuun sullottu vauva. Siitä seuraa muistakin Beckeistä tuttu hurja mediamylläkkä, jossa keltainen lehdistö huutaa kilvan poliisien päätä vadille ja paljastaa yksityiskohtia tutkimuksistaan hieman liiankin helposti. Tämä ei tietenkään helpota Haberin näyttelemän komisario Beckin murharyhmän työtä ja tunnelma alkaakin muodostua tiiviissä murharyhmässä kireäksi varsinkin kun raakaa murhaajaa saatika kadonneeksi ilmoitettua lasta ei löydy mistään.

Tottahan toki rikoksenkin solmut lopulta avautuvat, muttei ilman uhreja: Beck itse taistelee ihastumisensa (suomalaissukuinen Stina Rautelin) sekä isä-kompleksinsa kanssa; onhan sairaalassa oleva tytär synnyttämässä lasta. “Mikä siinä niin kauan kestää?”, hermoilee Beck, kun Rautelinin näyttelemä Lena lohduttaa vieressä. Gunvald puolestaan on toipunut edellisen episodin traagisesta onnettomuudesta ainakin päällisin puolin ja osallistuu tutkimuksiin suhteellisen intensiivisellä tahdikkuudella. Kylmähermoisuudesta onkin hyötyä, sillä murharyhmä jahtaa harvinaisen vaikeasti löydettävää murhaajaa, jonka motiivitkin tuntuvat olevan hataralla pohjalla.

Harald Hamrellin ohjaama Hirviö jatkaa Beck-elokuvien harmaalla, tylyllä ja pienilinjaisella linjalla. Asioita ei paisutella megalomaanisiin mittasuhteisiin ja tapahtunutta puidaan ahdistuneen hienovaraisesti, vaikka näyttelijöiden pinnan alla kytee lähes turhautunut olotila. Tämä ja karrikoiden kuvattu ruotsalainen lintukoto tuntuu loppujen lopuksi ankealta paikalta elää: harmaassa betonilähiössä asuva Beck:kin on täysin Ingvar Hirdwallin näyttelemän karismaattisen naapurin varassa haahuileva ihmisraunio, joka on selvästi yksinäinen ja tyypillinen ihmishahmo. Kun mukaan lasketaan vielä betoninharmaa miljöö ja viinalla ja kostolla kuorrutetut ihmiskohtalot, niin tuloksena saadaan mahtava thrilleri, joka pitää otteessaan katkeraan loppuunsa asti.

  • 80%
    Beck -Hirviö - 80%
80%

Poiminta

Genret: jännitys
Kesto: 87 min
Ohjaaja: Harald Hamrell
Pääosissa: Peter Haber,Mikael Persbrandt,Stina Rautelin,Per Morberg,Ingvar Hirdwall,Rebecka Hemse
Valmistusmaa: Ruotsi
Valmistusvuosi: 1998

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments