elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sarjakuvafilmatisoinnit jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa on Herrasmiesliiga, joka tuli hiljattain vuokraamoihin ilahduttamaan silmiäni. Pakko-vuokraus oli taas edessä, sillä pohjalla häämötti Herrasmiesliiga-sarjakuvani, joka oli kerrassaan...

Sarjakuvafilmatisoinnit jatkuvat. Tällä kertaa vuorossa on Herrasmiesliiga, joka tuli hiljattain vuokraamoihin ilahduttamaan silmiäni. Pakko-vuokraus oli taas edessä, sillä pohjalla häämötti Herrasmiesliiga-sarjakuvani, joka oli kerrassaan loistava. Sarjakuvan (jonka nimi on muuten Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liiga -Alan Moore, Kevin O’Neill) ja elokuvan kontrastit ovat jossain määrin suuret. Siinä missä sarjakuvan Herrasmiesliiga on raaka ja verinen, on elokuvan Herrasmiesliiga kiillotettu ja siisti. Ukkoa kyllä kuolee, mutta sarjakuvan tapaan irtoraajoja ja tolkutonta veren määrää ei nähdä.

Näyttelijät ovat yllättäen aika tusinakamaa Herrasmiesliigassa. Sean Connery on tosin omalla tasollaan -kuten aina- ja hän näyttelee joukkion johtajaa, Allan Quatermainia. Conneryn hahmo ei kuitenkaan ole täysin uskollinen tarinalle ja muutama odotettu kohta jää näkemättä. Sarjakuvan narkomaani-Quatermainista onkin tullut miltei vesiselvä seikkailija, jonka ainoana puutteena lienee likinäköisyys ja vanhuus. Myös piilevä rakkaus joukkion jäsentä, Mina Harkeria (Peta Wilson) kohtaan, on täysin unohdettu. Tilalla on tullut Quatermain, joka muistuttaa lähinnä Ramboa eläkepäivillään. Aika pahasti sanottu Connerysta, mutta onneksi hänen karismansa pelastaa koko roolin.

Muita joukkion jäseniä ovat mm. Peta Wilson, joka näyttelee Mina Harkeria, Bram Stokerin Draculasta tuttua hahmoa. Wilson, jonka muistan nähneeni telkkarissa pyörineestä Nikita -sarjasta on aika kuiva hahmo Harkerina. Siinä missä Draculassa Winona Ryder näytteli Harkeria herkkänä naispoloisena, on Wilsonin Harker kylmän korrekti. Muita mainitsemisen arvoisia näyttelijöitä ovat Nemoa näyttelevä Naseeruddin Shah, joka onnistuu roolissaan mainiosti. Huonosti tuskin kukaan näyttelee ja mukiinmeneviin rooleihin ilakoituvat myös Jason Flemyng (Tri. Jekyll/Hyde), Stuart Townsend (Mr. Gray) ja Shane West (Tom Sawyer). Myöskään salaperäisenä M:na hääräävä Richard Roxburgh (mm. Mission: Impossible II, Hound of the Baskervilles) ei ole muuten yhtään hullumpi. Roxburgh on luonut itse asiassa M:stä todella mielenkiintoisen hahmon, melkeinpä mielenkiintoisemman kuin sarjakuvassa.

Herrasmiesliiga on mielenkiintoinen sarjakuva-filmatisointi, mutta se häviää jonkin verran esikuvalleen: sille ei voi mitään. Mukana on kuitenkin ollut selkeää yritystä ja ajatusta ja ohjaaja Norrington on onnistunut luomaan elokuvan ympärille mielenkiintoisen maailman ja ympäristön. Varsinkin Nemon Nautilus-alus on mielenkiintoinen ja upea lisä koko elokuvalle, jonka erikoistehosteisiin lienee hukatun muutama säkillinen riihikuivaa. Vaikka ulkoiset puitteet ovatkin kunnossa, niin näennäinen ryhmähenki ei ole. Joukkion sisäisten jännitteiden voima on hukattu ja sarjakuvan eripuraisuutta ja brutaalisuutta ei esiinny. Elokuvan pintaa onkin tarkoituksella hiottu verettövämmäksi ja kiiltokuvamaisemmaksi. Tämä ja henkilökemioiden kohtaamattomuus hyvistä roolisuorituksista huolimatta laskee elokuvan pisteitä rajusti jättäen sen keskikastiin. Sinänsä tämä on harmi, koska elokuvassa olisi potentiaalia vaikka mihin.

3

Summary

Genret: toiminta,sci-fi
Kesto: 110 min
Ohjaaja: Stephen Norrington
Pääosissa: Sean Connery,Stuart Townsend,Shane West
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Saksa,Tsekki
Valmistusvuosi: 2003

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments