Air Doll

Hirokazu Koreeda on tehnyt joitakin hyvin tärkeitä elokuvia käyttäen tyyliä, jota monet kutsuvat realismiksi. Vaikka en itse usko termin olevan kovinkaan pätevä elokuvamaailmassa yleensäkään, hänen sympaattinen ja saarnaamista välttävä lähestymistapansa menetyksien ja arkipäivän murheiden kanssa painivaan kansaan on epäilemättä aitoa ja rehellistä tarinankerrontaa, johon on vain luonnollista samaistua kulttuurieroista huolimatta. Tässä suhteessa hän voi olla jopa Ozua parempi.

Koreeda kuitenkin tietää, ettei aina ole oleellista tai edes järkevää tavoitella todenmukaisuutta. Ohjaajan tuotantoon tutustuminen kannattaakin aloittaa upeasta After Lifesta (Wandafuru Raifu), jossa hän ilmaisee rakkautensa elokuviin esittämällä ne elämää heijastavina jumalallisina välineinä, kaiken ihmiskunnalle oleellisen säilyttäjinä.

Toisella tavalla abstrakti muuttuu ihmisläheiseksi ja eloton eläväksi Air Dollissa (Kûki ningyô), jossa yksinäisen, erosta kärsivän miehen pumpattava seksilelu herää henkiin aidon kiintymyksen seurauksena. Koreedan käsikirjoitus perustuu mangaan, joka on minulle tuntematon, mutta uskallan epäillä, että suurin osa tarinan vetovoimasta on kuitenkin hänen käsialaansa. Nozomiksi ristitty nukke (Doona Bae) vaeltaa elämänsä ensimmäisenä iltana elokuvavuokraamoon ja alkaa hitaasti, mutta varmasti opetella ihmiselämän kummallisuuksia sen vaikutuspiirissä.

Monet näkevät Air Dollin jonkinlaisena moraalisen kannan ottavana näkemyksenä prostituutioon, vaikka kyseessä lienee ennemminkin haikea, puolueeton tutkimusmatka sen syihin – elokuvan Tokio on yksinäisten, rikkinäisten ja tyhjiin puristettujen ihmisten linnoitus, jossa kaikki elävät mieluummin haavemaailmoissaan kuin ottavat riskejä, jotka saisivat heidät pettymään uudestaan. ”Etkö voisi mitenkään muuttua takaisin elottomaksi?” kysyy Nozomin alkuperäinen omistaja kohdatessaan entisen muovirakkaansa ensimmäistä kertaa, eikä häntä voi kaikesta tuosta sydämettömyydestä huolimatta edes vihata. Ero ihmisten ja esineiden välillä on tässä kaupungissa häilyvä ja hitaasti kokonaan häviävä.

Koreeda käyttää tällä kertaa epätyypillisesti kertojaääntä, runoutta ja huomattavasti enemmän symboliikkaa kuvissaan (vastakohtana tälle on vaikkapa melkein Dogma 95:tä noudattava Distance). Paikoitellen Air Doll muistuttaa erityisesti korealaiskollegan Ki-Duk Kimin tuotantoa, mutta oman tyylin kadottamisesta on turha puhua: Koreedan aitous ja japanilainen sydän ovat edelleen tallella. Hänen hahmonsa ovat lihaa ja verta jopa silloin, kun heidät on valmistettu muovista. Tähän panoksensa tuovat luonnollisesti myös taitavat näyttelijät.

Lähes joka alueella Air Doll loistaa erinomaisuudellaan, mutta mitenkään helppoa katsottavaa elokuva ei ole. Kaikesta huolimatta se saattaa olla toiveikkaimpia elokuvia epätoivosta. Lyhyen ajan sisällä Nozomi kohtaa monia elämän lannistamia ihmisiä ja vaikka kaikki heistä eivät pelastu, osa saa myös uusia mahdollisuuksia. Koreeda tuntuu uskovan, että se onnistuu vain avaamalla silmät pienille hyville asioille, löytämällä lapsuuden viattomuuden. Eräässä hienovaraisella tavalla tyylikkäässä kohtauksessa Nozomi kohtaa luojansa, blow-up –nukkeja taiteilijan rakkaudella valmistavan miehen, jossa on yhtä paljon piirteitä yleismaailmallisesta jumalhahmosta kuin ohjaajasta itsestään. Surunsa vain vaivoin peittäen hän kysyy luomukseltaan, näkikö tämä maailmassa yhtään mitään kaunista.

Se on melko hyvä kysymys kaikille, jotka huomaavat välillä epäilevänsä tämän kaiken järjellisyyttä.

  • 90%
    Air Doll - 90%
90%

Tiedot

Genret: draama,fantasia,komedia
Kesto: 125 min
Ohjaaja: Hirokazu Koreeda
Pääosissa: Arata,Doona Bae,Itsuji Itao
Valmistusmaa: Japani
Valmistusvuosi: 2009

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments