elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Olisinpa mieluusti odottanut Master and Commanderin voittajaa tuoreiden historiallisten Hollywood-elokuvien rintamalla. Valitettavasti en moista saanut. Last Samurain on ohjannut Edward Zwick, jonka meriittilistan ainoa...

Olisinpa mieluusti odottanut Master and Commanderin voittajaa tuoreiden historiallisten Hollywood-elokuvien rintamalla. Valitettavasti en moista saanut.

Last Samurain on ohjannut Edward Zwick, jonka meriittilistan ainoa hatunnoston arvoinen saavutus on hääräily Traffic(2000) – elokuvan tuottajana.

Elokuvan aihepiiri on suorastaan mahtava, vaan hukkaan se on hyvin pitkälti heitetty. Viktoriaaninen aikakausi ja Japanin teollistuminen ovat aina kiehtoneet minua. Kyllä, kyse on siitä samasta maasta missä voit ostaa automaatista käytettyjä naisten alushousuja haistelutarkoitukseen. Elokuvassa Yhdysvaltain armeijan kapteeni Nathan Algren palkataan Japaniin kouluttamaan uutta, uljasta armeijaa kapinallissamuraita vastaan.

Luonnollisesti kapteeni on liian urhea, ja hän päätyy samureiden vangiksi heidän vuoristokyläänsä. Täällä hän ystävystyy paikalliseen väkeen, heidän elämäntapaansa ja häntä hoitaneeseen japanilaisnaiseen.

Historialliset faktat ovat aika kaukana oikeista, mutta mitäpäs tuosta nipottamaankaan, olenhan aina itse toistanut, että loppupeleissä on tärkeintä vain se, että maailma tuntuu uskottavalta. Jos en tietäisi asioiden olevan toisin Japanin historiassa, en välttämättä osaisi tästäkään valittaa.

Kasassa on siis ainekset ties minkälaiseen taidepaukkuun. Valitettavasti koko elokuvaa leimaa alinomainen tylsyys. Asiat etenevät turhan hitaasti ja poukkoillen (enpä ole minkään muun elokuvan törmännyt tämänkaltaiseen yhdistelmään kaatuvan), vasta lopussa elokuva rauhoittuu ja alkaa edetä määrätietoisesti kohti suurta lopputaistelua. Ja voi pojat sitä taistelua sitten venytetään ja ylispektalisoidaan. Elokuvan leikkaus on suoraan sanoen aivan syvältä. Laskin kolmesti näkeväni saman miehen tippuvan samalla tavalla saman hevosen selästä, ja kun tähän vielä ympätään tehokeinona käytetyt hidasteilla ja blur-efekteillä toteutetut uusinnat, tuntuu kuin tekijöillä ei olisi ollut rahaa useampaan kameraan.

Elokuvan dialogi on umpikökköä. Tom Cruisen ja japanilaisten suihin on laitettu sellaisia onelinereita, että allekirjoittanut oli parkua tuskista teatterissa istuessaan. Samuraita Tom Cruisesta ei saa, eivätkä hänelle kirjoitetut vuorosanat istu hänen suuhunsa sitten alkuunkaan.

Mutta hei, ei elokuva loppupeleissä täysin kökkö ollut. Visuaalisesti se oli kaunis, massakohtaukset oli toteuttettu tyylillä, audiomaailma oli suorastaan mahtava ja auringostakin heijastui lens flare niin usein, että saatoin kuulla kaikkien maailman pikkulasten huutavan “mageeta!”

Missä ovat nerokkaat piilovertaukset, poliittiset kannanotot ja ajan satiirit? Tarkoituksellisia ei varmasti ole ainoatakaan, tämä elokuva tehtiin vastapainoksi Lord of The ringsille ja sen jättimyynnille.

Bottom line: Hollywood-roskaa logosta lopputeksteihin.

2

Poiminta

Genret: draama,seikkailu
Kesto: 154 min
Ohjaaja: Edward Zwick
Pääosissa: Tom Cruise,Ken Watanabe,Masato Harada,Hiroyuki Sanada,Timothy Spall,Koyuki
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Japani,Uusi-Seelanti
Valmistusvuosi: 2003

Sending
User Review
0 (0 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments