elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Ilveilyllä ja imitaatiolla itsensä tunnetuksi tehnyt Jim Carrey osoitti Truman Show:lla osaavansa näytellä myös hieman vaativammissa ja vakavammissa rooleissa. Vaikka Truman Show:ta yleisesti pidetäänkin...

Ilveilyllä ja imitaatiolla itsensä tunnetuksi tehnyt Jim Carrey osoitti Truman Show:lla osaavansa näytellä myös hieman vaativammissa ja vakavammissa rooleissa. Vaikka Truman Show:ta yleisesti pidetäänkin Carreyn parhaana elokuvana, on Man on the moon mielestäni huomattavasti parempi.

Man on the moon on tarina Andy Kaufmanista, 70 ja 80 luvuilla Amerikkaa viihdyttäneestä “koomikosta”, joka ei omien sanojensa mukaan koskaan elämänsä aikana kertonut yhtäkään vitsiä. Kaufman oli mystinen hahmo, ja hänellä olikin useita eri alter egoja, kuten : Tony Clifton, sekä Taxi sarjassa esiintynyt Latka. Kaufmanin tavaramerkkinä oli myös leikkiä yleisön mielellä, ja mm. lukea yleisön edessä ääneen kokonaisia kirjoja.

Man on the moon ei ole dokumentaari Andy Kaufmanin elämästä, vaan se on eräänlainen semifiktiivinen kertomus miehestä myytin takaa. Elokuva ei pyri selittämään kaikkea tästä hieman kummallisesta julkisuuden hahmosta, vaan se on lähinnä enemmänkin kunnianosoitus.

Jim Carrey tekee aivan uskomattoman roolisuorituksen Kaufmanissa, ja hän mm. voittikin roolista Golden Globen ja oli ehdolla Oscariin. Elokuvan teossa oli mukana myös useita, ihan oikeasti Kaufmanin elämään vaikuttaneita ihmisiä, kuten Bob Zmuda (Andyn hyvä ystävä, ja sketsien käsikirjoittaja), Lynne Margulies (Andyn Vaimo) sekä Jerry Lawler (Andyn ystävä, ja vapaapainija). Tarkkasilmäisimmät varmaan huomaavatkin, että useat näistä henkilöistä myös esiintyvät elokuvassa pienissä cameo rooleissa.

Man on the moon on uskomattoman hyvä, joskin hieman aliarvostettu elokuva. Ja se ansaitsee mielestäni paikkansa elokuvahistorian viihdyttävimpien ja koskettavimpien elokuvien listalla.

  • 95%
    Man on the moon - 95%
95%

Tiedot

Genret: draama,komedia
Kesto: 118 min
Ohjaaja: Milos Forman
Pääosissa: Jim Carrey,Danny DeVito,Courteney Love,Paul Giamatti
Valmistusmaa: Yhdysvallat,Iso-Britannia,Saksa,Japani
Valmistusvuosi: 1999

Sending
User Review
0 (0 votes)

Ville Tarkiainen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments