elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Hollywoodin harvoihin elossa oleviin legendoihin lukeutuvan Clint Eastwoodin ohjaama Space Cowboys yhdistää vanhan ajan veijaritarinaa ja avaruus-seikkailua melko onnistuneesti. Lopputulokseen johtavia seikkoja on helppo...

Hollywoodin harvoihin elossa oleviin legendoihin lukeutuvan Clint Eastwoodin ohjaama Space Cowboys yhdistää vanhan ajan veijaritarinaa ja avaruus-seikkailua melko onnistuneesti. Lopputulokseen johtavia seikkoja on helppo arvata kun näyttelijäkaarti on näinkin mittava eikä Eastwoodin nykyohjauksissa ole suurille moitteille sijaa. Tarina on täynnä vanhan ajan hyvää huumoria, ripaus romantiikkaa, jännitystä ja draamaa. Mitään mullistavaa tämänkaltaiselta elokuvalta ei kannata odottaa. Viihdettä jonka parissa viihtyy.

Avaruus Lehmipojat kertoo tarinan neljästä kaveruksesta, Team Dedalus-ryhmän Frank (Clint), Hawk (Tommy), Jerry (Donald) ja Tank (James). Vuonna 1958 kaverukset työskentelevät NASAlle. Hawk sattuu romuttamaan tapansa mukaan yhden testikoneen ja heidät potkitaan pellolle. Vuosia myöhemmin (nykyaika) muuan venäläinen “tietoliikennesatelliitti” on yhteyksien ulottumissa ja se tulisi saada takaisin, mutta satelliitti käyttää niin vanhaa ohjausjärjestelmää ettei kukaan nykyisistä jermuista ymmärrä sitä. On siis aika pyytää Team Dedalus takaisin. Ainoa toivo on lähettää vanhukset avaruuteen. Mutta ennen sitä kaivetaan vanhoja kalavelkoja ja koetetaan läpäistä nykyiset kuntotestit.

Välillä on sitä hauskaa, surullista, jännitävää ja vaikka mitä muuta. Elokuvan tarina on ehkä liiankin kärjistetysti kolmeen osaan jakautuva. Ensimmäinen osa on luonnollisesti hahmojen esittelyä ja tarinaan tutustumista, joka kestää sen 1/3. Toinen osa on tarinan syventämistä ja ongelmien syntykohta. Loppuosassa sitä sitten ratkotaan ongelmia ja ollaan avaruudessa. Jokainen osa kestää tasan kolmanneksen ja kaikki tuntuu olevan kohdallaan. Suureksi onneksi vanhusnelikko ei missään nimessä alisuorita eikä ylinäyttele missään tilanteessa.

Clint Eastwood on tehnyt häpeilemättömän ja ehkä rehelliseltäkin tuntuvan avaruusseikkailukomedian, joka sivuaa osuvan kepeällä tavalla vanhenemista ja aitoja ystävyyssuhteita . Space Cowboys on paikoittain hauska elokuva, mutta lopussa pakollinen kaveria-ei-jätetä patriotismi ja kilpaa hyväjätkäily alkaa raivostuttamaan turhuudellaan. Tosin mitäpä muutakaan sitä amerikkalaisille näyttäisi. Kokonaisuutena Space Cowboys on hyvää viihdettä, jonka kepeille vitseille ja kauan kaivatulle veijarikomedialle on ilo hekotella, mutta vastapainona myös pahaa sanottavaa löytyy yliammutusta juonesta ja sen hämmentävän yksinkertaisista käänteistä.

  • 60%
    Space Cowboys - 60%
60%

Poiminta

Genret: komedia
Kesto: 129 min
Ohjaaja: Clint Eastwood
Pääosissa: Clint Eastwood,Tommy Lee Jones,Donald Sutherland,James Garner,James Cromwell,Marcia Gay Harden
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2000

Sending
User Review
0 (0 votes)

Matti Mikkonen

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
14 years ago

Hölmöllä ja yksinkertaisella tarinalla varustettu veijaritarina on hienojen näyttelijöiden juhlaa. Toisin sanoen viihdyttävä elokuva, jonka kanssa pari tuntia sujahtaa suhteellisen kivuttomasti. 3/5p