elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Sam Mendesin ohjaama American beauty oli loistava elämys. Näin ollen Matkalla Perditioniin sai osakseen ehkäpä kohtuuttoman suuret odotukset. Näin kävi ainakin minulle kun odotin...

Sam Mendesin ohjaama American beauty oli loistava elämys. Näin ollen Matkalla Perditioniin sai osakseen ehkäpä kohtuuttoman suuret odotukset. Näin kävi ainakin minulle kun odotin MP:tä alkavaksi joskus myöhään illalla Bio Rexissä. Täytyy kyllä myöntää, että MP ei pettänyt kovinkaan pahasti, mutta siitä puuttui sellainen tietynlainen punainen lanka, vaikka juoni jouhevasti ja aika yllätyksellisesti eteenpäin menikin.

Näyttelijät ovat MP:ssä loistavia, mutta heidän suorituksensa heiluvat oikeastaan laidasta laitaan. Pääroolissa tuskailee tuttu mies, Tom Hanks, joka näyttelee 1930-luvun Amerikkaan sijoittuvassa elokuvassa mafian tappajaa, jonka perhe joutuu niin sanotusti tulilinjalle. Hanks on jälleen kerran tutun kärsivän näköinen tavallisen näköinen heppu, jolta ei kovin montaa sanaa irtoa. Tietenkään Hanksin rooli ei ole mikään sanasepon rooli, mutta kuitenkin. Toisaalta hiljaisesta palkkatappajasta irtoaa paljon, muttei esimerkiksi niin paljon kuin Bessonin Leonista. Toisessa pääroolissa nähdään veteraani ja paljon nähnyt Paul Newman, joka tekee ehdottomasti elokuvan parhaan roolin. Hän näyttelee mafia-perheen pomoa, jolle Hanksin esittämä Sullivan on kuin oma poika. Newman taistelee taitavasti ja ennen kaikkea uskottavasti kahden välillä: ollako uskollinen bisneksille vai kuunnella omantunnon ääntä. Katsojakin oikein ahdistuu välillä Newmanin myötä. Lisäksi elokuvassa nähdään kolmaskin tunnettu nimi; nimittäin Jude Law, joka näyttelee Hanksin perään lähetettävää torpedoa. Lawin rooli on perin omituinen ja ennen kaikkea rauhallinen. Kuitenkin Lawin näyttelemän Harlen Maguiren tyynen ulkokuoren alla pesii ahdistunut, kieroutunut ja sairas ihminen, joka nauttii tappamisesta. Yleisesti sanoen näyttelijöiden suorituksissa ei kerrassaan ole mitään valittamista.

MP:n juoni ei ole mitenkään monimutkaisuudella pilattu. Michael Sullivan on mafian palkkatappaja ja kuuluu muutenkin sisäpiiriin. Toisaalta Sullivanin perheellä ei ole miehen touhuista mitään aavistusta kunnes Michaelin poika näkee isänsä tappavan muutaman miehen. Poika, Michael Sullivan jr., jää tietenkin kiinni ja seurauksena on mafian pomon ja ennen kaikkea tämän pojan, Connor Rooneyn, kasvava epäilys, että M.S. jr. lavertelee heistä poliisille. Itse isä Michael on pahassa raossa: sydän sykkii perheelle, mutta veri vetää mafian puoleen. Lopulta Michaelin valinta helpottuu, sillä mafia tappaa Michaelin perheen lukuunottamatta M.S. jr:ää, joka jää brutaalista hyökkäyksestä eloon. Seuraa isän ja pojan pakomatka perässään mafian torpedo. Lopulta Michalelin ainoaksi vaihtoehdoksi jää vain se, minkä hän osaa parhaiten… iskeä takaisin.

MP on erittäin tumma elokuva. Se tuo katsojan mieleen pienen ahdistuksen tunteen ja saa aikaan sellaisen reaktion, että katsojan on pakko katsoa elokuvaa eteenpäin, koska "jano" ei hellitä. MP:ssä on todellakin synkät ja sateiset tunnelmat, joka ei ole mikään huono asia. MP ei kuitenkaan ole mikään täydellinen elokuva. Loppujen lopuksi siinä olevat ihmissuhteet, jotka ovat erittäin mielenkiintoisia, kuivuvat joidenkin osalta pahasti kokoon. Ehkä elokuvaa pidentämällä mukaan olisi voinut tuoda enemmän esiin hahmojen sielunelämää. Nyt elokuva tuntuu vain pakolliselta alkuhässäkältä, pakomatkalta ja loppukohtaukselta. Allekirjoittanut olisi todellakin ottanut mukaan enemmän Lawin näyttelemän Maguiren ajatusmaailmaa kuin myös Hanksin näyttelemän Sullivanin tunteita; unohtamatta myöskään Newmanin hahmoa, jossa olisi ollut ulottuvuuksia vaikka mihin. Taistelen tässä loppumetreillä vieläkin, että minkä arvosanan annan loppujen lopuksi tälle oikeastaan ristiriitaiselle elokuvalle (siis hyvyyden kannalta)? Päädyin kuitenkin neljään tähteen, mutta kyllä tälle silti olisi hyvällä omallatunnolla voinut 3 ja :kin antaa.

4.5

Summary

Genret: draama,rikos
Kesto: 117 min
Ohjaaja: Sam Mendes
Pääosissa: Tyler Hoechlin,Paul Newman,Jude Law,Tom Hanks,Daniel Craig
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2002

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments