elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Huomasin kauhukseni, etten ollut arvostellut yhtäkään Die Hard elokuvaa. Päätin siksi ottaa härkää sarvista ja kävelin pölyisille video-arkistoilleni ja kaivoin esiin tämän kuuluisan trilogian...

Huomasin kauhukseni, etten ollut arvostellut yhtäkään Die Hard elokuvaa. Päätin siksi ottaa härkää sarvista ja kävelin pölyisille video-arkistoilleni ja kaivoin esiin tämän kuuluisan trilogian ykkös-osan. Ja toden totta sain nauraa, kyllä: nauraa, kun Bruce Williksen esittämä roolihahmo John McClane ottii turpaan.

No niin siis. Tämä yksi kaikkien aikojen parhaimmista toimintaleffoista, valmistunut muuten 1988, kertoo lyhyesti kerrottuna siitä, kun pahat itä-saksalaiset terroristit valtaavat Nagatomi-yhtymän tornia ja vaativat vaikka mitä. Onneksi -tai epäonneksi, kuka tietää- torniin on myös jäänyt vangiksi John McClane, kyttä New Yorkista, joka nähtävästi tietää, miten terroristien kanssa toimitaan. Tuloksena on veristä ammuskelua, vieläkin verisempää hiippailua ympäriinsä ja armotonta Ultimate-Fightingiä a la Hollywood.

DH:n näyttelijäkaarti ei ole mistään huonosta päästä tehtynä. Bruce Willis tekee läpimurtonsa tässä elokuvassa tuona John McClanena ja erityisesti ainakin minun mieleeni jäi Alan Rickmanin suoritus terroristien pomona, Hans Cruberina. Kummatkin -siis Willis ja Rickman- loistavat keskinäisessä nokkapokassaan erittäin hyvin.

Yksi DH:n kulmakivistä on väkivalta, joka ei sinänsä ole mikään yllätys, sillä ohjaajana loistaa John McTiernan, jonka käsialaa ovat mm. Punaisen lokakuun metsästys ja Seikkailija Thomas Crown. Valitettavasti DH:n väkivalta menee osittain yli, jonka kuvaan nyt seuraavassa kappaleessa, jonka olen kirjoittanut erästä toista sivua varten kauan sitten:

Maailma sai huomata, että jo ykkösosasta lähtien realismi alkoi olla pahasti kateissa. McClane otti raskaasti turpaan, mutta kukaan terroristeista ei onnistunut kuin haavoittamaan sankaria käteen pyssyllään. McClane sen sijaan tappoi 11 terroristia mitä monimuotoisemmin tyylein: niskat poikki, räjäytys, hirttäminen ketjulla….lisäksi McClane antoi pyssyn laulaa ja osui peräti 39 osumaa terroristeihin. Liioittelua? Maailma ei tiedä.

Kuten Maailma sanoi: McClane otti myös raskaasti turpaan: terroristit mättivät miestä 6 kertaa nyrkillä ja päähän ja 4 kertaa vartaloon. Lisäksi terroristit yrittivät laittaa McClanelta legoja suuhun 4 potkulla päähän ja 2 potkulla vartaloon. Sankari sai myös kestää paljon muuta: Maailma näki, kuinka McClane kieri portaat alas takaperin, meni ikkunan läpi, selvisi kahdesta räjähdyksestä ja käveli puoli elokuvaa lasinsirut jaloissaan. Tämän jälkeen miehen pitäisi olla valmis rullatuoliin ja letkuihin, mutta sen sijaan McClane otti akkansa kainaloon ja kaahasi limosiinillä tiehensä. Aikamoinen tosimies.

4.5

Summary

Genret: toiminta
Kesto: 131 min
Ohjaaja: John McTiernan
Pääosissa: Bruce Willis,Alan Rickman,Bonnie Bedelia,Reginald VelJohnson
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1988

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments