elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

On aika tarttua kiinni mysteeristä nimeltä Rambo: First Blood. Kyseessähän on yksi Sylvester Stallonen uran kohokohdista, jossa mies pääsee toteuttamaan itseään eli puhumään vähän...

On aika tarttua kiinni mysteeristä nimeltä Rambo: First Blood. Kyseessähän on yksi Sylvester Stallonen uran kohokohdista, jossa mies pääsee toteuttamaan itseään eli puhumään vähän ja mättämään turpaan niin paljon, että kyllä siinä niin Syltyn kuin katsojankin sielu lepää. First blood -nimikin kertoo elokuvasta jo lähes kaiken oleellisen, vaikkeikaan se kerro mitään näyttelijöiden huonoudesta tai juonen ihmeellisyydestä. Tai ainakin sitä ensivaikutelma antaa ymmärtää. Todellisuudessa First Blood sisältää toiminnan lisäksi sanoman henkisestä rappiosta ja mielenhuollosta, joka on jäänyt sodan jälkeen hieman huonommalle tolalle. Koko amerikkalaisen yhteiskunnan rappio ja halveksunta Vietnamin veteraaneja vastaan käydään läpi Stallonen surumielisessä selviytymistarinassa, joka sijoittuu viidakon sijaan pieneen kaupunkiin ja sitä ympäröivään havumetsään.

First Bloodin ainoa valopilkku on yllättäen itse Rambo eli Sylvester Stallone. Mies tuntuukin näyttelevän lähes itseään eli eläköitynyttä vihreää barettia, Vietnamin sodan veteraania, joka on ainoa eloonjäänyt eliittiryhmästään. Yllättäen Stallonen näyttelemä Rambo on todellinen tappokone, jota ei hidasta oikeastaan mikään muu kuin sumentunut järjen valo (jona toimii Richard Crennan näyttelemä Samuel Trautman), joka on Rambon ex-pomo ja ainoa jäljellä oleva ystävä. Kun soppaan vielä sekoitetaan Rambon päävastustajaksi ehkä hieman seonnut sheriffi Will Teasle, jota näyttelee tv-sarjoissa uransa luonut Brian Dennehy, niin käsissä on varsin keskinkertainen näyttelijäkatras. Kaiken kaikkiaan näyttelijöille on annettu elokuvassa kaksi tehtävä: sano pari hassua lausetta ja sitten “kuole” kun Stallone pomppaa esiin kuin ilmestyskirjan viimeinen peto.

Juoni on perushuttua, sillä Rambo saapuu katsomaan ystäväänsä, jonka kuulee kuolleen jokin aika sitten. Sitten hän alkaakin tallustamaan jonnekin, kunnes Rambon kohdalle osuu pieni kaupunki, jonka sheriffillä taitaa hölskyä päässä. Hän poistattaa Rambon kaupungistaan, mutta omia polkujaan tallaava Rambo palaa kaupunkiin takaisin itsepäisenä jässikkänä. Lopulta määrätietoinen sheriffi pidättää Rambon, jonka jälkeen pari sheriffin miestä pahoinpitelee syytöntä Ramboa aiheuttaen vanhojen sotamuistojen väkivaltaisen heräämisen. Tämän jälkeen koko poliisiasema on lihaa, jota Rambo metsästää ja pikkukaupungin poliisiasema että sen miehet saavat testosteronia pursuavalta Rambolta sellaista kyytiä, ettei väliin oikein tiedä, että mikä järki tässäkin leffassa nyt sitten on.

Rambo on tyhjänpäiväinen toimintaelokuva, joka kuitenkin onnistuu viihdyttämään katsojaa jollain oudolla ja kummallisella tavalla. Minua ainakin nauratti ukkojen heiluminen rynnäkkökiväärien kanssa metsässä ja koko ajan hokemassa, että nyt “metsästetään”. Mutta kaiken sen naurun ja hölmöilyn keskeltä löysin viimein elokuvan sanoman, jossa epätoivoinen ja yksinäinen mies ei enää tiedä, mitä elämällään tekisi; millään kun ei ole mitään väliä.

  • 73%
    Rambo -First blood - 73%
73%

Tiedot

Genret: toiminta
Kesto: 97 min
Ohjaaja: Ted Kotcheff
Pääosissa: Brian Dennehy, Richard Crenna, Sylvester Stallone
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 1982

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
N
N
8 years ago

Jatko-osat tekivät tästä “tyhjänpäiväisen mättö-toiminnan” mutta ykkösosassa on myös sopiva määrä draamaa, unohtamatta elokuvan kritiikkiä USAn veteraanien kohtelusta ja Vietnamin sodasta. David Morrelin First Blood kirjan luettua tätä ymmärtää ehkä paremmin. 5/5

ile
ile
8 years ago

Tämä leffa on klassikko. Aikansa tuote ja omassa lajissaa valovuosia edellä nykymättö- leffoja. Ja mahtaako löytyyköhän tästä laskemoituja juttuja ja turhia kohtauksia?

Meso
Meso
8 years ago

Tämä on ehdottomasti yksi eniten väärinymmärrettyjä ja parhaita elokuvia.

Mayhem
Mayhem
8 years ago

Olen myös tällä “väärinymmärretyn elokuvan” -kannalla. Jos tämän katsoo pelkkänä mättöelokuvana niin on totaalisen hukassa. Ensimmäiselle Rambolle on käynyt Rockyt eli ensimmäisen hienous on hukkunut jatko-osien huonouden alle. 4p

Salmu
Salmu
8 years ago

Tero on kyllä missannut (aikoinaan) aika pahasti elokuvan pointin. Ei tämä silti missään nimessä mitenkään merkittävä elokuva ole millään tasolla, yhteiskuntakritiikkikin on melkoisen kevyttä verrattuna lajityypin parempiin elokuviin. 3p

vänski
vänski
8 years ago

No eipä voi sanoa muutakuin että, Tero ei taisi laittaa “vahingossa” aivot nollille elokuvaa katsoessaan, Rambo ei tapa ketään tässä elokuvassa tarkoituksella(elokuvassa kuolee 4 henkilöä, joista 3 on epävarmoja). Leffa on täysin realistinen, näyttelijät erinomaisia, syltyn lopputilitys pisti palan kurkkuun… 5/5, toimintajännäri, josta löytyy järkeä.