elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Eastwood teki vuonna 1988 kaverielokuvan yhdessä kaverinsa Buddy Van Hornin kanssa, eikä elokuvaan auta edes Guns N' Rosesin Welcome to the Jungle The Dead Pool

Vuonna 1988 valmistunut The Dead Pool (suomeksi: Likainen Harry ja murhapooli) on lähinnä stunttikoordinaattorina tunnetun (oikeasti) Buddy Van Hornin väsynyt rikoselokuva Likaisesta Harrysta. Oikeasti uskoisin, että Van Horn on päässyt toisen kerran ohjaajan penkille ainoastaan sen vuoksi, että hän oli erittäin hyvää pataa Clint Eastwoodin kanssa, joka itseasiassa tähditti kaikkia Van Hornin ohjaamia elokuvia. Valitettavasti Likainen Harry ja Eastwood eivät tee elokuvasta automaattisesti hyvää, kuten The Dead Pool nopeasti katsojalleen osoittaa, sillä Eastwoodin Harryn sekoilut muistuttavat omalla tavallaan Frank Drebinin toilailuja ilman yhtään vitsiä.

Ja osittain vitsillä koko Van Hornin elokuva lähteekin liikkeelle, kun ensimmäiseen 10 minuuttiin Harry ampuu neljä roistoa magnumillaan ja jatkaa siitä, kun nuori Jim Carrey riehuu elokuvakuvausten lavasteissa kylmiössä. Carreyn lyhyestä, mutta onnistuneesta roolista lähtien mennään sitten lujaa alamäkeen, kun Liam Neesonin näyttelemän ohjaajan murhapelistä alkaa tippua oikeasti ihmisiä manan majoille. Tuloksena on puuduttava 80-lukulainen tasoloikka, jossa Evan C. Kimin hahmo harjoittaa kung-fua kadulla ja Harry ammuskelee roistoja kuin ampumaradalla tauluja. Mitään kauheaa järkeä tästä elokuvasta on turha etsiä: se on vain vuosikymmenensä uhri ilman mitään suurempia odotuksia.

Elokuvan näyttelijät ovat vain saamassa palkkaa. Tuolla ajanhetkellä “vasta” 36-vuotias Liam Neeson on Hotelli Saatanan ohjaajana heikosti ohjattu ja poissaolevan oloinen. Eastwood puolestaan mulkoilee välillä pilke silmäkulmassa milloin millekin, mutta hän tekee vain roolin roolien joukossa sen kummemmin yrittämättä. Evan C. Kim puolestaan on Eastwoodin parina vain tekemässä tyypillisen näkymättömän sivuroolin ja naispääosassa oleva Patricia Clarkson sentään vähän edes yrittää niissä rajoissa, mitä ohjaaja ja käsikirjoitus antaa myöten. Ainoa valopilkku ainakin minun mielestäni on pienessä sivuroolissa nähtävä Jim Carrey, jonka roolissa nähdään jo omaan silmääni Ace Venturaa ja montaa muutakin tunnettua hahmoa.

Buddy Van Hornin ohjaama Dirty Harry-elokuvan olisi miltei voinut olla tekemättä. Se on selkeästi Eastwoodin ja Van Hornin yhteinen projekti, jossa ei ole mitään muuta järkeä kuin jonkinlainen rahastuksen maku. The Dead Pool ei edes yritä mitään: katsoja saakin katsella Eastwoodin patsastelua puolisentoista tuntia, jossa pahikset ampuvat Harrysta ohi varmaan vähintäänkin 1000 luotia samalla kun Harryn tulos on laaki ja vainaa. Kun mukaan otetaan trendikäät pomot kertomassa totuuksia ja käskyjä Harrylle, joita hän ei aio noudattaa ja viattoman oloinen reportteri, niin kasassa on kehno turaus suoraan 80-luvun lopulta, jota ei halua välttämättä enää koskaan nähdä uudestaan.

2.5

Poiminta

The Dead Pool
Vuosi: 1988
Ohjaus: Buddy Van Horn
Näyttelijät: Clint Eastwood, Patricia Clarkson, Evan C. Kim, Liam Neeson, Jim Carrey
Kesto: 91 min
Maa: Yhdysvallat
Genre: toiminta, rikos, mysteeri, thrilleri

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments