elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Laiskasti tehty dokumentti mielenkiintoisesta tapahtumasta. Eat the Rich: The GameStop Saga

Reddit-yhteisö “wallstreetbets” ja GameStop: siinäpä ohjaaja Theo Lovelle seuraava projekti, joka osoittautuu uudeksi Netflixin flopiksi. Eat the Rich: The GameStop Saga (suom. Joukkovoimalla Wall Streetiä vastaan: GameStop-saaga) onkin tylsä, kolmen episodin pituinen, turautus, joka jättää veteläksi kaikilta osin. Jopa niin veteläksi, että ainakin itse epäilen joidenkin dokumentissa haastateltujen henkilöiden olevan huonosti käsikirjoitettuja näyttelijöitä. Muutenkin koko Loven tekele kuvastaa hyvin Netflixin nykytilaa: joko katsojalle tarjotaan jotain oikeasti hyvää ja jäsenneltyä viihdettä tai sitten ihan totaalista kuraa, jota ei voi edes täysin siivota pois seiniltä. Valitettavasti Loven dokumentti on puhtaasti sitä jälkimmäistä.

Dokumentti itsessään on kuitenkin mielenkiintoisesta aiheesta, sillä siinä yritetään tarkastella niin sanottua GameStop-saagaa, jossa piensijoittajat aloittivat taistelun pahoina pitämiään Hedge-rahastoja vastaan. Välikätenä tässä toimi Robinhood, amerikkalainen finassiyritys, joka nimenomaisesti tarjoaa provisiotonta kaupankäyntiä mm. osakkeilla. Ja kun Love väittää, että homman moottori oli tubettaja “Roaring Kitty”, joka sai massat liikkelle, josta syntyi todellinen aikakauden meemikone ja niin kutsuttu “short squeeze”, jossa lyhyeksi osakkeita myyneet hedge-rahastot pakotettiin ostamaan erittäin kallista osaketta (GME) hinnalla millä hyvänsä. Tämä johti myös lopulta analyysiyhtiö S3:n mukaan 20 miljardin dollarin tappiohin hedge-rahastoille.

Kuten todettua, itse aihe on mielenkiintoinen ja dokumenttisarja onnistuu kiinnostamaan yrityksestä huolimatta yhdessä kohdassa ja se on se, että miksi Robinhood poisti sovelluksestaan “osta”-napin GME-osakkeelta, mutta jätti kuitenkin sinne “myy”-napin. Tämä johti ilmiön välittömään vaimenemiseen, sillä kukapa enää haluaisi pitää osakkeita, jos niiden arvo yhtäkkiä tulee pelkän myynnin mahdollisuuden takia alas? Tähän Love onnistuu pureutumaan suhteellisen hyvällä pieteetillä. Muusta Love ei sitten osaa sanoa mitään: koko Eat the Rich: The GameStop Saga on muuten melko tavalla surkea kohellus, jossa esiintyvät hahmot sopivat paremmin sitcomiin kuin dokumenttiin. Kun vielä dokumenttiin haetaan järjetön kasa meemejä, jotain ihme kohellusta ja esitellään amerikkalaista unelmaa, niin katsojalle ei jää tästä käteen mitään muuta kuin siihen tuhlattu aika. Sitä kun ei koskaan takaisin saa.

1.5

Poiminta

Ohjaus: Theo Love
Kesto: 3 episodia
Valmistusvuosi: 2022

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments