elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Luke Sewellin dokumentti hakee salaliittoteorioiden kautta vastauksia tavalliseen rikokseen. Kryptinen tapaus

Netflixistä löytyvä dokumentti, Kryptinen tapaus (Trust No One: The Hunt for the Crypto King, 2022), on mielenkiintoinen “tapaus”, jossa seurataan Luke Sewellin ohjaamana kanadalaisen kryptopörssin, QuadrigaCX:n, tuhoa. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että tuho tapahtui kryptopörssin perustajan, Gerry Cottenin, kuoltua mystisissä olosuhteissa Intiassa samalla kun 250 miljoonaa dollaria jäi kateisiin. Ei ihme, että se poiki erittäin harmistuneita sijoittajia, heidän netissä vellovia keskusteluryhmiään ja salaliittoteorioita, jotka taitavat pyöriä edelleenkin joidenkin ihmisten mielissä.

Sewell kuljettaa dokumenttinsa tarinaa melko hyvin: välillä käydään rahansa menettäneiden ihmisten luona, joiden epätoivoa yritetään saada tuntumaan kotisohvalla saakka hidastuksilla ja hiljaisilla hetkillä. Välillä keskustellaan naamiota päässään pitävän sijoittajan kanssa ja välillä jutustellaan toimittajien ja valtion edustajan kanssa. Tuloksena on katsojaa jonkinverran kiehtova moderni palapeli, jonka ratkaisua kyllä jaksaa odottaa, sillä Sewell on onneksi pilkkonut aineistonsa suhteellisen tiiviiseen pakettiin.

Kuten dokumentilta voidaan odottaa, niin erilaisia vaihtoehtoja ja löytöjä tuodaan esiin tasaisella vauhdilla, mutta mitään tajunnanräjäyttävää kliimaksia ei saada aikaan. Cottenin bisnekset olivat kuitenkin mitä olivat, eikä asiaa tutkineen valtion virkamiehen (loppu)sanat kliimaksia ainakaan lisää. Tuloksena kun oli konventionaalinen, joskin rikollinen, tapahtuma tällä kertaa digitaalisessa maailmassa. Huijattujen kohtalo on ikävä, sitä ei kukaan kiistä, mutta tosiasia jälleen kerran on se, että lopulta ahneella on kuitenkin ehkä vähän likaisempi loppu. Kun kiire omaisuuden kasvattamiselle on suuri, kasvaa myös riski epäonnistua. Se olkoon opiksi meille kaikille, sillä en oikein jaksanut huomata muunkaanlaista havaintoa Sewellin tarjoilemana.

Tässä tulee tarinan spoiler (klikkaa jos haluat)

Gerry Cottenin QuadrigaCX oli pyramidihuijaus, jossa Gerry maksoi sijoittajille takaisin muiden sijoittajien rahoilla lähinnä “kuka huutaa koviten” periaatteella. Cotten oikeasti taisi kuolla (eikä vain kadonnut vaihtaen kasvojaan) ja rahat hävisivät, sillä Cotten sijoitti rahoja muualla käsittämättömän huonolla prosentilla. Luultavasti kasinollakin saa paremmat rahat kuin Cottenin sijoituksista, joilla hän yritti kulissien takana tienata rahaa.

2.5

Poiminta

Ohjaus: Luke Sewell
Kesto: 90 min
Valmistusvuosi: 2022

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments