elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Tekeekö Adam Sandler elokuvia muita varten vai itseään varten? Hustle

Minä en henkilökohtaisesti jaksa aina uskoa siihen, että Adam Sandler tekee elokuvia katsojille, vaan mielestäni hän tekee niitä lähinnä itselleen. Oman tuotantoyhtiönsä (Happy Madison Productions) siivittämänä mies taikoo ilmoille välillä ihan mielenkiintoisia elokuvia, joita en osaa Wikipedian artikkelista huolimatta kertoa (…), mutta yleensä Sandlerin tuotantoyhtiö menee sieltä, missä aita on matalin tuottaen joko komedioita tai sitten urheiluun liittyviä elokuvia, kuten Hustle (“Kova vääntö” <- Kuulostaa siltä, kuin elokuvan nimen suomentaja olisi ollut muissa ajatuksissa käännöksen aikaan). Hustle on siinä mielessä mielenkiintoinen elokuva, että Sandler on elokuvassa pääosassa näytellen koripalloscouttia, joka haluaa NBA:han apulaisvalmentajaksi. Lieneekö tämä Sandlerin ihan oikeakin haave, sillä Sandler on käsittääkseni kova Knicksien fani-poika ja koripallomiehiä. Se ei auta, sillä NBA-pelaajia vilisevässä elokuvassa on kaikki ainekset hyväksi elokuvaksi, mutta ne uhrataan keskinkertaisuuden alttarille.

Tästä voidaan syytää suhteellisen konventionaalista käsikirjoitusta, sekä kokenutta, mutta pääosin vain dokumentteja ja lyhytelokuvia aikaisemmin ohjannutta Jeremiah Zagaria, joka on ilmiselvästi halunnut viedä elokuvan niin sanotusti turvallisesti maaliin tuottaen “katso ja unohda”-tasoista elokuvaa. Eikä siinä kaikki, sillä pääroolissa oleva Sandler tekee ihan täysin samoin. Samalla mieleeni tulee ajatus, että mihin Sandlerin suosio loppujen lopuksi oikeastaan perustuu? Mies tekee joko huonoja, mitäänsanomattomia, elokuvia tai korkeintaan katsojalle turvallisia elokuvia, jotka eivät loppujen lopuksi anna katsojalleen mitään. Ne harvat kerrat, kun Sandler pistetään väkisin sellaiseen todellisen ohjaajan muottiin, joka ei ole hänelle sopiva, niin tuloksena saattaa olla todellisia helmiä kuten Paul Thomas Andersonin kertakaikkisen loistava Punch-Drunk Love tai vaikka tuoreempana Safdien veljesten Uncut Gems. Mainittakoon, että kumpikaan edellämainituista elokuvista ei ole Sandlerin tuotantoyhtiön tuottamia, joten do the math.

Elokuvan juoni on myös turvallinen: Sandlerin näyttelemä Stanley Sugerman tekee NBA-joukkueen omistajan (Robert Duvall) kanssa jo sopimuksen apuvalmentajan paikasta, joka kariutuu omistajan yllättäen kuollessa. Niinpä edesmenneen omistajan poika, Vince (niljakas Ben Foster), osoittaa Sugermanin loputtomalle Euroopan kiertueelle scouttaamaan uusia pelaajia. Mukaan tarttuu ihan oikeastikin NBA:ssa pelaava Bo Cruz (Juancho Hernangomez), josta Sugerman alkaa leipomaan tähteä omalla rahallaan ja ajallaan. Tästä seuraa sitten vaikeuksia, onnistumisia ja vaikeuksia, jonka jälkeen kaikki on tietenkin hyvin.

Adam Sandler on omassa roolissaan turvallinen “average Joe”, eikä ohjaaja Zagar ole luultavasti muuta vaatinutkaan. Tuttu ja turvallinen rooli Sandlerille, sillä tässä roolissa on oikeastaan mahdotonta mokata. Hänen vaimoaan näyttelevä Queen Latifah onnistuu roolissaan myös tutun turvallisesti, eikä Juancho Hernangomezin suorituksessa ole itseasiassa mitään valitettavaa, sillä hän osaa jopa näytellä -melkein paremmin kuin Sandler väittäisin. Muissa sivurooleissa nähtäviä näyttelijöitä vaivaa tasapaksuus, josta kukaan ei nouse esiin negatiivisesti tai positiivisesti.

On vaikea keksiä Hustlesta mitään erityisen hyvää sanottavaa, mutta samaan hengenvetoon on todettava, että on myös vaikea löytää mitään pahaa sanottavaa, sillä Zagar on tehnyt Sandlerin kanssa elokuvasta enemmän kuin turvallisen. Se ei tarjoa kovinkaan isoa viihdettä, vaan selkeän draaman kaaren, jossa erilaisten vastusten kautta noustaan lähelle aurinkoa, kunnes poltetaan siivet noustakseen takaisin ylös. Se on samalla kuin moderni Rocky: Sandler istuu autossa kellottaen ja kannustaen Hernangomezia juoksemaan kovemmin mäkeä ylös. Tuo loputon mäkijuoksu tuo katsojalle niin elävästi mieleen tietyt kohtaukset vähän legendaarisemmasta elokuvasta, että katsoja voi odottaa Gonna Fly Nown pärähtävän soimaan seuraavalla sekunnilla. Näin ei kuitenkaan käy ja Sandler vähän kuin kuvainnollisesti istuu elokuvan läpi jauhaen vuorosanoja toistensa perään. Ja vaikka NBA-pelaajia elokuvassa nähdäänkin, niin tämän vakaan palasen sijaan suosittelen lämpimästi koripallon ystäville mieluummin The Last Dance dokumenttia, joka on kertakaikkisen loistava. Hustle ei sitä ole.

2.5

Poiminta

Ohjaus: Jeremiah Zagar
Näyttelijät: Adam Sandler, Queen Latifah, Juancho Hernangomez, Ben Foster, Kenny Smith, Jordan Hull
Genre: urheilu, draama
Vuosi: 2022
Kesto: 117min

Sending
User Review
0 (0 votes)

Tero Niemenpää

Sivuston perustaja ja moraalinen päätoimittaja, jos sellaiseksi tällä sivustolla voi ketään kutsua.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments