elokuvateatteri.com

melkein kaikki elokuvista, suomeksi

Marvel filmatisointien järkähtämätön vyöry senkuin etenee ja jatko-osat seuraavat toisiaan muuttuen aina elokuva elokuvalta samaa nallea hakkaaviksi teoksiksi joiden viihdearvo tuntuu kärsivän jonkinlaisesta inflaatiosta.... Captain America: Civil War

Marvel filmatisointien järkähtämätön vyöry senkuin etenee ja jatko-osat seuraavat toisiaan muuttuen aina elokuva elokuvalta samaa nallea hakkaaviksi teoksiksi joiden viihdearvo tuntuu kärsivän jonkinlaisesta inflaatiosta. Edellinen Kostajat seikkailu Age Of Ultron oli jo aika paksua toimintaa jonka väliin oli saatu jopa hieman juonta joten odotukset tälle teokselle eivät olleet järin suuret. Onneksi Kapteeni Amerikka elokuvat ovat sen sijaan osoittaneet jopa pientä nousu suhdannetta aina edelliseen teokseen verrattuna ja Civil War palauttaa ainakin hieman tuota uskoa Marveliin. Mistä tässä elokuvassa sitten oikein taistellaan? No ei enempää eikä vähempää siitä oikeudesta saavatko supersankarit olla supersankareita vai täytyykö heidän alistua yhteiskunnan jäykkiin normeihin. Sarjakuville sopivaan tapaan maassa on viiva ja puoli on valittava.

Moni ei varmasti tullut miettineeksi ensimmäisen Kostajat elokuvan megalomaanisissa taistelukohtauksissa missä pilvenpiirtäjää pistetään matalaksi kun toisen ulottuvuuden örkit ottivat yhteen maan mahtavimpien sankarien kanssa, että mitenkä niille ihmisille kävi jotka tämän keskellä olivat. Tai kuinka monta kuollutta startosfääriin lentänyt kaupunki aiheutti sen asukkaille tai ympäröiville kylille. Vaikka sankarit normaalisti pelastivat maapallon tai jopa koko universumin totaaliselta tuholta, niin sivullisten uhrien taakkaa on hyvin heikosti kannettu missään sarjakuva-aiheisissa tarinoissa. Mutta ei tämä toki uutta ole sillä suuret teot oikeuttavat jollain tavalla pienemmän pahan. Mutta nyt maailma on saanut tarpeekseen ja kuin kortena kamelin selälle Kostajien viimeisin seikkailu Afrikan sydämessä aiheuttaa jälleen sivullisuhreja ja syyttävät sormet alkavat osoittamaan tuttujen hahmojen suuntaan. Suurin uhka ei enään tulekaan super pahiksista vaan sankareista itsestään.

Tarina ei sinällään ole mikään uusi, vaan Marvelin sarjakuvalehdissä on vuosikaudet ollut teemana myös suurien voimien mukana tuleva suuri vastuu. Et vaan voi mätkäistä pahista bussilla päähän jos bussissa on ihmisiä sisällä. Kostajatkin ovat loppupeleissä ihmisiä, ja heidän suhtautumisensa näihin asioihin ovat hyvinkin toisistaan poikkeavat. Auktoriteetteihin uskominen on se ratkaiseva tekijä, ja kuinka voit uskoa auktoriteetteihin jos olet todistanut omin silmin että kehenkään ei voi luottaa. Kapteeni Amerikka, jonka roolissa nähdään edelleen loistava Chris Evans on aina ollut omasta mielestään hyvän puolella, aina siihen asti että hänen mielestään vahtimista ei tarvita. Vastapuolelle sen sijaan asettuu Tony Stark joka ei sinällään omaakaan mitään supervoimia, suorastaan vaatii että heitä valvottaisiin. Yksi kerrallaan Kostajat joutuvat valitsemaan puolensa, ja mielenkiintoiseksi elokuvan tekee se kummalle puolelle hahmon odotetaan menevän ja minne hän lopulta päätyy. Mukaan kun on saatu samat vanhat hahmot edellisistä elokuvista niin varsinaisia yllätyksiä ei esiinny. Uutena toki Musta Pantteri jonka roolin Chadwick Boseman hoitaa kunnialla, muuten hahmogallerial laajuuden takia tarina keskittyy Kapun ja Iron Manin ympärille.

Kolmas Kapteeni Amerikka elokuva on kuin Kostajat 2.5, sillä niin paljon nämä jo menevät limittäin. Ohjaajat Anthony ja Joe Russo saavat homman kuin ihmeen kaupalla jotenkin toimimaan ja kun en odottanut tältä mitään niin positiivinen yllättyminen on tosiasia. Tämän ollessa jo viides elokuva jossa Evans esittää Kapteeni Amerikkaa niin miehen ympärille on kerääntynyt mukavasti jo karismaa ja tiettyä uskottavuutta että hän jaksaa kantaa tämän elokuvan lastia jykevillä harteillaan lähes yksin. Toisessa ketjussa hääräävät Robert Downey Jr. ja Scarlett Johansson hoitavat tasapainottamisen enemmän kuin hyvin ja kemiat tuntuvat edelleen pelaavan. Tosin Downeylla tämän on jo ties kuinka mones elokuva Rautamiehenä että pientä puutumista on ajoittain havaittavissa. Varsinkin miehen kyynisyys pistää oikein silmään. Kaukana on hullunhauska Tony joka ensimmäisessä rautamiehessä heilui puvun sisällä.

Civil War on kaiken kaikkiaan ajatuksia herättävä elokuva joka ajoittain sortuu sen helmasynteihin kuten liian pitkiin taistelukohtauksiin. Onneksi Age of ultronin kaltaisia 30min kohtauksia ei sentään nähdä, mutta pituutta on silti hieman liikaa. Myös jatkuvasti lisääntyvä sankarijoukko pistää hieman arvelluttamaan sillä niin väkinäisesti esimerkiksi hämähäkkimies, muurahaismies ja haukansilmä tähän soppaan heitetään. Silti se grande finaali taistelu näyttää ja tuntuu kuitenkin hieman päälle liimatulta kun sankarit ottavat toisistaan mittaa. Kaiken kaikkiaan tämän kuitenkin jaksaa katsoa helposti läpi ja ähkyä ei pääse syntymään. Toisaalta tämä Kostajat saaga alkaa olemaan juonellisesti kyllä tarinansa ehtoo puolella ja saa nähdä mihin juna vie ensi vuodelle luvat infiniti warsin suhteen.

Captain America: Civil War
  • 78%
    Elokuva - 78%
78%

Poiminta

Genret: toiminta, seikkailu, sci-fi
Kesto: 147
Ohjaaja: Anthony, Joe Russo
Pääosissa: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Valmistusvuosi: 2016

Sending
User Review
3.5 (2 votes)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tero Niemenpää
Admin
6 years ago

Omalla tavallaan tämä brändi on lähestymässä omaa päätepistettään, mutta silti tämä elokuva osasi silti omalla tavallaan yllättää. Taistelukohtaukset ovat taas aivan ylipitkiä ja aivan liian täynnä toimintaa, jotta elokuvaan jaksaisi sukeltaa sisään. Muuten homma menee tuttuja uomia ja aika hyvin ohjaaja osaa pitää paketin kasassa. 3/5p